Hoe verhuur ik mijn huis veilig tijdens een workation

Ontvang handige tips & de nieuwste workation deals in jouw inbox 👇

Als huiseigenaar of en in sommige vallen ook als huurder, kun je, als van plan bent langer dan een maand naar het buitenland te gaan, jouw huis (onder)verhuren. Zo verdien je een extra inkomen om de hypotheek of huur thuis te dekken terwijl je geniet van een workation. Ook voorkom je zo dat jouw woning voor langere tijd onbewoond is. 

Jouw huis tijdelijk verhuren terwijl je op workation bent, zo pak je dat aan. 

Inhoudsopgave

magnifying glass icon green

Hoe vind ik goede huurders?

De beste huurders zijn mensen waarvan je weet dat je op ze kunt vertrouwen – goede vrienden, familieleden of collega’s, zelfs toevallige kennissen. Vraag daarom eerst rond in je eigen kring of iemand interesse heeft of iemand kent.

Is er geen animo dan kun je potentiële huurders vinden via één van de onderstaande platforms.

Top 5 platforms om jouw woning te huur aan te bieden in Nederland

Verhuurplatforms voor korte periodes (van 1 of 2 maanden)

  • Stoit Group – vooral gericht op expats die op zoek zijn naar tijdelijke huurwoningen in Nederland en de mensen die deze woningen aanbieden. Deze website is een uitstekende plek om kortetermijnhuurders te vinden.
  • Homelike – een internationaal platform voor maandelijkse verblijven. Dit is een goede keuze als je van plan bent minder dan drie maanden weg te blijven en het goed vindt om andere remote werkers zoals jijzelf in jouw woning te laten verblijven.

Verhuurplatforms voor middellange termijn verhuur

  • Flatio – een populaire internationale dienst die rechtstreeks gericht is op verhuurders in plaats van op vastgoedbeheerders. Met Flatio kun je jouw woning gratis aanbieden en duizenden mogelijke (internationale) huurders bereiken.

Verhuurplatforms voor langetermijn verhuur

  • Direct Living – een gratis optie om jouw woning onder de aandacht te brengen en direct in contact te komen met geïnteresseerden.
  • Solid Net – een intermediair die huurders met verhuurders matcht en alles verder voor je regelt. Solid Net biedt gratis online intakes van circa 30 minuten waarin zij samen met jou de verhuuropties bespreken. Zo kun je vrijblijvend meer over het proces te weten komen.

Tot slot kun je altijd terugvallen op AirBnB of populaire Facebookgroepen, zoals Appartement, Kamer, Huis | Appartement, Kamer, Huis | Nederland, Expats in Nederland, of vind hier een Facebookgroep gewijd aan jouw stadsgebied.

leuke activiteiten icon

Hoe verhuur ik mijn woning terwijl ik remote werk in het buitenland

Om ervoor te zorgen dat jouw huis en bezittingen veilig zijn terwijl je zelf op workation bent en iemand anders in jouw woning woont, raden we aan om in ieder geval de volgende stappen te volgen:

1. Screen potentiële huurders

Meerdere referenties opvragen bij vorige verhuurders of vastgoedbeheerders is een goed begin, maar er is meer nodig om jezelf te beschermen tegen mogelijke problemen met huurders. Informeer daarom naar de arbeidsstatus van de potentiële huurder, vraag naar een bewijs van ingezetenschap en hun identificatienummer. Voor Nederlanders is dat hun burgerservicenummer (BSN). 

Voer daarnaast enkele achtergrondcontroles uit. Je kunt potentiële huurders bijvoorbeeld vragen om een verklaring van gedrag waaruit een blanco strafblad blijkt. Je kunt ook de kredietachtergrond van een potentiële huurder controleren. In Nederland bestaat er geen kredietscore systeem. Wel houdt het Bureau Krediet Registratie (BKR) een lijst bij van kredietnemers met betalingsachterstanden.

Vaak is de informatie die je veel hoofdpijn kan besparen slechts enkele klikken verwijderd. In de gevallen waarbij dit niet zo is, kun je overwegen om gebruik maken van de diensten van een professional, zoals een registrator. Veel makelaars vertrouwen ook op betaalde toepassingen zoals Validata voor de uitgebreide validatie van hun huurders.

2. Stel huur- en huisregels op

Zodra je een huurder hebt gevonden, is het belangrijk om goede basisafspraken te maken over de huurtermijn, betalingsvoorwaarden, beleid voor gasten en huisdieren, stille uren, enz. De beste manier om dit te doen is schriftelijk. Een voorbeeld huurcontract vind je hier. Je kunt zelf nog extra voorwaarden toevoegen indien nodig. Als je bijvoorbeeld wilt voorkomen dat er bedrijfsactiviteiten in jouw pand worden uitgevoerd, moet je dit van tevoren kenbaar maken.

3. Noteer de meterstanden & inboedel

Om toekomstige geschillen te voorkomen en er zeker van te zijn dat je jouw huis na jouw workation in goede staat aantreft, moet je een inventaris opmaken:

  • Stel een lijst op van de belangrijkste bezittingen die in de woning achterblijven en informatie over hun staat (nieuw, gebruikt of versleten).
  • Maak foto’s van alle bezittingen en de staat van de woning.
  • Neem de meterstanden op.

Laat dit vervolgens door de huurder accorderen door deze als bijlage bij de huurovereenkomst te voegen.

4. Sluit een woonverzekering af

Sloot een woonverzekering af voor het geval de huurder iets overkomt in de woning waarvoor jij als verhuurder aansprakelijk kan worden gesteld. Bijvoorbeeld in geval van persoonlijk letsel.

5. Vraag om borg

Vraag de huurder om vooraf een borgsom te betalen ter hoogte van ten minste één maand huur. De borgsom kan worden aangesproken om eventueel door de huurder veroorzaakte schade aan de woning te dekken. Als aan het einde van de huurperiode alles in orde is, heeft de huurder recht op terugbetaling van de borg.

6. Hou je woning remote in de gaten

Ga je voor langere tijd op reis? Vraag dan iemand in de buurt om eens in de zoveel tijd de staat van de woning te controleren. Neem het recht daartoe op in het huurcontract. 

Deze stappen garanderen je een betere ervaring als verhuurder. Ben je zelf ook huurder? Lees dan verder om te leren hoe je je woning kunt onderverhuren terwijl je remote werkt in het buitenland.

write on paper icon

Kan ik mijn woning onderverhuren terwijl ik in het buitenland werk?

Als huurder jouw woning onderverhuren tijdens jouw workation? Dat doe je zo.

1. Controleer of jouw verhuurder onderverhuur toestaat

Sommige huurovereenkomsten bevatten een totaal verbod op onderhuur, terwijl andere een voorafgaande goedkeuring van de verhuurder vereisen of ten minste een schriftelijke kennisgeving. Heb je een schriftelijke huurovereenkomst, neem die dan door. Zo niet, neem dan contact op met jouw verhuurder en bespreek de mogelijkheid voordat je verdere stappen onderneemt.

TIP!   Vraag een schriftelijke bevestiging van jouw verhuurder (inclusief toegestane periode van onderverhuur, aantal huurders en andere details) om toekomstige problemen te voorkomen.

2. Wees net zo alert als het je eigen woning zou zijn

Zo niet nog meer. Onderverhuur brengt zekere verantwoordelijkheden met zich mee. Vergeet niet dat je tegenover jouw verhuurder aansprakelijk bent voor alles wat er tijdens jouw afwezigheid gebeurt.

3. Zorg dat de onderhuurovereenkomst aansluit op jouw eigen huurcontract

Sluit een schriftelijke overeenkomst met de nieuwe huurder en neem daarin dezelfde verplichtingen op die je tegenover jouw verhuurder bent aangegaan.

Gefeliciteerd! Met deze stappen ben je bovengemiddeld goed voorbereid om jouw woning succesvol te verhuren. Zo kun je onbezorgd genieten van een welverdiende workation.

Workingfromhammock logo icon

Inspiratie voor jouw remote werkplek in de zon

Ben je op zoek naar een remote job om fulltime remote te werken vanuit het buitenland? Inspiratie op doen voor jouw toekomstige werkplek in de zon? Ontdek de mooiste workation bestemmingen om remote te werken in het buitenland.👇

studying icon

Ga goed voorbereid op reis

Meer weten? Lees verder met onze in-depth artikelen.

Tot zover deze bijdrage!

We hopen dat je (nog meer) zin hebt gekregen om jouw volgende workation te plannen! 

Team account January 23, 2023 Workation Tips no responses