Welke verzekeringen heb ik nodig op Workation?

Ontvang de nieuwste workation deals in jouw inbox 👇

Voor een workation wordt het aanbevolen om de volgende verzekeringspolissen te hebben: Een Nederlandse zorgverzekering biedt wereldwijde dekking voor medische zorg in het buitenland. Een reisverzekering met aanvullende dekking voor medische kosten en zakelijke reizen. Niet alle zorgkosten vallen onder de Nederlandse zorgverzekering. Daarom is het raadzaam om aanvullende dekking voor medische kosten af te sluiten met een reisverzekering. Bovendien valt het werkgedeelte van uw workation niet automatisch onder een reisverzekering. Het wordt aanbevolen om aanvullende dekking voor zakelijke reizen af te sluiten. Wil je meer weten, lees dan verder.

Navigatiemenu

workation insurance icon green

Welke verzekeringen heb ik nodig op Workation?

Samenvatting:

Welke verzekeringen heb je nodig voor een workation:

 1. Een Nederlandse zorgverzekering biedt in principe werelddekking voor zorg in het buitenland. 
 2. Een reisverzekering met aanvullende dekking voor:
 • Medische kosten. Niet alle zorgkosten in het buitenland worden vergoed onder de Nederlandse zorgverzekering. Sluit daarom ook een reisverzekering af met aanvullende dekking voor medische kosten
 • Zakenreizen. Het werkgedeelte van jouw workation is niet automatisch gedekt onder een reisverzekering. Sluit daarom een reisverzekering af met aanvullende dekking voor zakenreizen.

countries icon

Hoe ben ik voor zorg verzekerd tijdens een workation of werkvakantie in het buitenland?

Als je op vakantie gaat naar het buitenland, blijf je verzekerd voor zorg. Iedereen die een Nederlandse zorgverzekering heeft,  blijf je verzekerd voor zorg in het buitenland. Jouw gezondheidsverzekering is dus geldig in het buitenland. De zorgverzekering dekt sommige kosten niet of niet helemaal. Voor die gevallen is het handig om een aanvullende verzekering of reisverzekering afsluit.

workation insurance coverage icon green

Welke zorg wordt vergoed?

Niet alle zorg wordt standaard vergoed met de basisverzekering van de Nederlandse zorgverzekeraars. We adviseren daarom een aanvullende verzekering af te sluiten. Hieronder hebben we de dekking per type verzekering uiteen gezet.

basic health insurance icon green

Basis zorgverzekering

Wat kost het?

€110,- tot €140,- per maand

Wat wordt vergoed?

Zorgkosten die niet kunnen wachten tot je weer in Nederland bent.

Wat zijn de voorwaarden?

 • De Nederlandse basisverzekering vergoedt medische kosten tot de maximumprijs per zorgbehandeling die in Nederland geldt. In sommige landen is de medische zorg duurder en moet je zelf bijbetalen. Als je op reis gaat naar die landen, sluit dan een aanvullende zorgverzekering of reisverzekering af om deze kosten te dekken.
 • Jouw workation reis duurt korter dan 1 jaar. 
premium health insurance icon green

Aanvullende zorgverzekering

Wat kost het?

€2,- tot €3,- per maand bovenop de zorgpremie voor de basisverzekering.

Wat wordt vergoed?

 • Aanvullende vergoeding voor spoedeisende hulp in het buitenland
 • Repatriering

Wat zijn de voorwaarden?

Voor de aanvullende zorgverzekering gelden in de meeste gevallen dezelfde voorwaarden als voor de basis zorgverzekering.

travel-insurance icon green

Reisverzekering met aanvullende dekking

Wat kost het?

€4,- tot €7,- per maand

Wat wordt vergoed?

Basis dekking:

 • Bagagedekking bij verlies van jouw spullen zoals kleding, fototoestel, laptops, etc. Tot een maximumbedrag dat verschilt per verzekeraar
 • Ongevallen. Bij blijvende invaliditeit of overlijden door een ongeval keert de verzekeraar een bedrag uit dat afhankelijk is van de mate invaliditeit.

Aanvullende dekking:

 • Medische kosten van een spoedeisende of onverwachte medische behandeling in het buitenland worden vergoed aanvullend op jouw zorgverzekering
 • Zakenreis. Dan geldt de dekking van de verzekering ook tijdens een zakenreis van de verzekerde.

Wat zijn de voorwaarden?

Let op! Heeft jouw bestemming een negatief reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken? Dan is jouw reis mogelijk niet of niet volledig verzekerd.

PRO TIP! De dekking per reisverzekering wisselt per verzekeraar. Raadpleeg daarom altijd de voorwaarden van jouw verzekeraar voor de voorwaarden of vergelijk verzekeringspolissen op Independer of Pricewise.

workation insurance coverage icon green

Welke aanvullende dekkingen voor mijn reisverzekering zijn er nog meer?

wintersport insurance icon

Dekking voor wintersport

Wil je jouw workation combineren met wintersport en ga je op workation naar een skigebied? Denk dan aan een aparte dekking op je reisverzekering. Ski-ongevallen worden meestal niet gedekt onder de standaarddekking van jouw reisverzekering.

dangerous sports insurance icon green

Dekking voor avontuurlijke sporten

Ga je tijdens je workation een gevaarlijke sport beoefenen zoals bergbeklimmen of abseilen? Dan is het belangrijk dat je reisverzekering hiervoor dekking biedt.

cancellation travel insurance icon green

Dekking voor annuleringskosten

Moet je onverwacht jouw workation wijzigen of annuleren en heb je al geboekt? Dan is een annuleringsverzekering handig om eventuele onvergoede kosten van bijvoorbeeld een vlucht of hotel toch terug te krijgen.

road assistance insurance icon

Dekking voor pechhulp in het buitenland

Ga je met de auto op workation? Dan is het fijn om verzekerd te zijn van pechhulp in het buitenland. Denk daarom vooraf al aan een pechhulpverzekering. Deze dekking voor automobilistenhulp kun je ook bij je reisverzekering nemen. Vervangend vervoer is vaak ook meeverzekerd. 

Workingfromhammock logo icon

Inspiratie voor jouw remote werkplek in de zon

Ontdek de mooiste workation bestemmingen om remote te werken in het buitenland 👇

Tot zover deze bijdrage!

We hopen dat je dit artikel nuttig vond.

Team account December 30, 2021 Workation Tips no responses