Wat is een sabbatical? Het best bewaarde HR geheim

Ontvang de nieuwste workation deals in jouw inbox 👇

Een sabbatical is een verlengd verlof van werk dat meestal varieert van een maand tot een jaar en vaak langer duurt dan standaard verlof. Het kan onbetaald of betaald zijn, afhankelijk van de voorwaarden die jouw werkgever stelt. Een sabbatical kan worden genomen om redenen zoals burn-out klachten, reizen, vrijwilligerswerk, het afronden van een studie of het starten van een bedrijf. Bedrijven zoals Patagonia, Deloitte, Autodesk, Epic, Adobe, Ikea en Paypal staan bekend om het aanbieden van sabbaticals aan hun werknemers. Om een sabbatical aan te vragen, moet je het HR-beleid van jouw werkgever raadplegen. Als je niet in aanmerking komt voor een sabbatical, kun je kiezen voor een loopbaanonderbreking als alternatief. Wil je meer weten? Lees dan verder.

Inhoud

sabbatical icon green

Wat is een Sabbatical?

Een sabbatical is een verlengd verlof van werk.

Het belangrijkste verschil tussen standaard verlof en een sabbatical is dat een sabbatical vaak langer duurt en meestal varieert van een maand tot een jaar. Een sabbatical verlof kan onbetaald of betaald zijn, dit hangt af van de voorwaarden die jouw werkgever stelt.

Natuurlijk staat niet elke werkgever een sabbatical toe. Enkele populaire bedrijven waar werknemers vaak met een sabbatical gaan zijn: Patagonia, Deloitte, Autodesk, Epic, Adobe, Ikea, en Paypal.

Reasons icon green

Redenen voor een sabbatical

Soms heb je een langere pauze nodig vanwege burn-out klachten, ben je van plan te gaan reizen, of vrijwilligerswerk te doen in een ander land. Andere veel voorkomende redenen voor een sabbatical zijn het afronden van een studie, onverwacht voor een naaste moeten zorgen, of meer tijd willen besteden aan een persoonlijk project. 

Heb je altijd al een boek willen schrijven? Een sabbatical is dan een uitgelezen kans om daar tijd voor vrij te maken zonder dat je financiële stabiliteit direct geraakt wordt. Startende ondernemers kunnen een sabbatical bijvoorbeeld gebruiken als proefperiode om hun bedrijf van de grond te krijgen. 

Top 5 redenen voor een sabbatical

Er zijn tal van aanleidingen voor een sabbatical. Hieronder staan de top 5  meest voorkomende redenen voor een sabbatical:

1. Bijkomen van een stressvolle periode

Heb je last van een burn-out of moet je bijkomen van een stressvolle periode? Een sabbatical maakt het makkelijker om tijd vrij te maken voor jezelf en doet wonderen voor je welzijn. In Westerse landen ligt het tempo in werk en privé vaak hoog. Het is fijn om soms op de pauze knop te kunnen drukken. Tijd voor jezelf nemen is een uitstekende manier om je batterij op te laden, stress te verminderen en je balans te hervinden. 

2. Investeren in persoonlijke groei

Je kunt een sabbatical gebruiken om een opleiding af te ronden of een hbo- of universitair diploma te halen. Heb je altijd al een nieuwe taal willen leren of intensieve cursus willen volgen (in het buitenland)? Tijdens een sabbatical kom je hier eindelijk aan toe.

3. Tijd voor familie of vrienden

Door ons werk hebben we vaak minder tijd voor onze naasten. Mocht er iets vervelends of juist fantastisch zijn gebeurd, dan kan een sabbatical je de tijd geven om er voor je dierbaren te zijn.

4. Om te reizen

Reizen zonder tijdsdruk met baangarantie? Klinkt goed toch? Altijd al die grote reis willen maken, maar er geen tijd of geld voor gehad? In dat geval zou een sabbatical je zeker kunnen helpen.

5. Voor een creatieve boost

Creativiteit komt niet vanzelf en overvolle agenda is een echte “killer” voor creativiteit. Behoefte aan een reset? Gebruik een sabbatical om tot rust te komen en je creativiteit een boost te geven. De beste ideeën komen vaak wanneer je tijd hebt om stil te worden.

write on paper icon

Hoe vraag ik een sabbatical aan?

Of je van een sabbatical gebruik kan maken, hangt af van het Hr-beleid van jouw werkgever. Biedt jouw werkgever de mogelijkheid tot het nemen van een sabbatical aan, dan is dit vaak alleen voor werknemers die al enige tijd in dienst zijn. Doorgaans beschouwen bedrijven dit soort verlof als een secundaire arbeidsvoorwaarde voor lang gedienden. 

Kom je in aanmerking, dan volgt vaak een formele aanvraag via HR en de ondertekening van een sabbatical overeenkomst.

PRO TIP!    Laat je niet ontmoedigen als er geen sabbatical beleid is. Schrijf een informele e-mail naar HR of informeer bij je manager naar de mogelijkheden.

Working poolside icon

Alternatieven voor een sabbatical

Helaas is niet elke werkgever bereid om je voor langere periode vrij te geven. Gelukkig is een sabbatical niet de enige manier om bijvoorbeeld een wereldreis te kunnen maken.

Kies voor een loopbaan onderbreking

Loopbaanonderbreking is een alternatief voor een sabbatical. Zeker als je niet helemaal op je plek zit bij je huidige werkgever. Maak wel een plan voordat je deze keuze maakt. Denk daarbij aan het maken van een financieel plan, maar ook aan welke andere werkgevers je na terugkomst voor zou willen werken. 

Ga op Workation!

Is een loopbaanonderbreking te rigoureus? Steeds meer werkgevers bieden hun personeel de mogelijkheid om voor langere tijd remote te werken vanuit een mooie vakantiebestemming (een zogenaamde Workation). Toestemming voor een workation is vaak sneller verkregen dan een sabbatical. Een workation biedt bovendien meerdere voordelen ten opzichte van een sabbatical:

  • Het is voor je werkgever makkelijker om “ja” te zeggen tegen een verzoek om tijdelijk remote te werken vanuit het buitenland dan tegen een sabbatical.
  • Tijdens jouw workation ontvang je nog steeds je volledige salaris.
  • Je blijft werkervaring opdoen en hoeft daardoor niet te vrezen voor een misgelopen promotie. 
  • Afhankelijk van je workation bestemming, kun je zelfs geld besparen! Het leven in sommige bestemmingen zijn stukken goedkoper dan in Nederland.
praktische zaken icon

Veelgestelde vragen

Praktische antwoorden op vaak gestelde vragen over het nemen van een sabbatical. 

Dat hangt allemaal af van het beleid van jouw werkgever.

Sommige werkgevers betalen het volledig loon door gedurende de volledige duur van de sabbatical of vergoeden een percentage van het maandloon. Andere werkgevers bieden enkel onbetaald sabbatical verlof. Betaald verlof komt gelukkig vaker voor.

De duur van een sabbatical varieert van een maand tot een jaar.

Laat je niks wijsmaken, is de sabbatical korter dan een maand, dan is het geen sabbatical. Voor zover ons bekend is er (nog) geen bedrijf bereid zijn personeel meer dan een jaar vrij aan te bieden, anders dan vanwege zwangerschapsverlof.

Nee. Een loopbaanonderbreking betekent dat je ervoor hebt gekozen je baan op te zeggen. Bij een sabbatical blijft je dienstverband in stand en ga je weer aan het werk na afloop van je sabbatical.

Over het algemeen wordt je sabbatical niet van je vakantiedagen afgetrokken. Dit komt omdat een sabbatical een speciale categorie van arbeidsbeloning is. Ook hier heeft de werkgever het laatste woord. Er kunnen specifieke regels gelden, bepaald door de werkgever.

Er zijn geen algemene regels voor sabbatical, behalve één: Je moet weer aan het werk bij hetzelfde bedrijf na je sabbatical. Sommige werkgevers kunnen je verbieden ontslag te nemen vóór het verstrijken van een bepaalde periode na je terugkeer op kantoor. Anderen hebben meer vertrouwen en houden je niet zo strikt aan de regels.

Afgezien daarvan is het jouw bedrijf dat beslist wat wel en niet mag: Er zijn al een hoop bestaande regelingen die werkgevers hebben aangenomen met betrekking tot een sabbatical. Wij hebben de populairste bepalingen op een rijtje gezet:

  • Het bedrijfsbeleid bevat vaak informatie over de voorwaarden om voor een sabbatical in aanmerking te komen. Om voor een sabbatical in aanmerking te komen, moet je een bepaalde tijd bij het bedrijf in dienst zijn. Ook de maximale duur van de pauze en de vergoeding die je (eventueel) zou ontvangen zijn geregeld. Sommige werkgevers kennen sabbatical leave toe op basis van een eenvoudige aanvraag als aan alle vereisten is voldaan. Andere werkgevers behouden hun recht om een verzoek om een sabbatical te weigeren.
  • Vaak kun je tijdens je sabbatical slecht beperkt andere (betaalde of onbetaalde) activiteiten ondernemen. Dat kan om verschillende redenen zijn: politiek, PR, concurrentie of werk gerelateerd. 
  • Sommige werkgevers staan er bijvoorbeeld op dat je tijdens je sabbatical geen ander betaald werk doet. Hun idee van een sabbatical is tijd vrijmaken van het werk en die wijden aan jouw behoeften, wat niet inhoudt dat je je stoel op kantoor warm houdt terwijl je de freelancer uithangt of tijdelijk ergens anders werkt.

De kosten van je sabbatical hangen sterk af van je plannen voor deze periode. Ben je van plan om je sabbatical in het buitenland door te brengen? Bekijk dan onze bestemmingspagina’s voor een inschatting van de verwachte kosten van levensonderhoud.

Dit verschilt per werkgever. Er is in principe geen algemeen verbod om tijdens jouw sabbatical te werken. Ben je van plan (betaald) werk te verrichten voor een andere werkgever, sla dan eerst jouw eventuele concurrentiebeding erop na.

Workingfromhammock logo icon

Reizen en werk combineren tijdens jouw sabbatical?

Ontdek de mooiste workation bestemmingen om remote te werken in het buitenland 👇

Tot zover deze bijdrage!

We hopen dat je (nog meer) zin hebt gekregen om jouw sabbatical te plannen! 

Developer November 11, 2022 Workation Tips no responses