Wat is Remote Werken? Is het iets voor mij?
Ontvang de nieuwste workation deals in jouw inbox 👇
Remote werken betekent werken op afstand vanuit waar je maar wilt, zolang het maar niet op kantoor is. Door de pandemie is werken op afstand in een stroomversnelling gekomen. Het besef dat je niet op kantoor hoeft te zijn heeft veel mensen bevrijdt van urenlang forenzen en meer vrijheid ervoor teruggebracht. Niet alle beroepen zijn echter geschikt voor locatie-onafhankelijk werken, denk aan de zorg, politie, de bakker, agrarische en veel logistieke beroepen. In Nederland zijn creatieve en taalkundige beroepen, ICT-beroepen en management populair bij remote werken. Ontdek of remote werk ook bij jou past.
Wat is remote werken?
Remote werken betekent werken op afstand vanuit waar je maar wilt, zolang het maar niet op kantoor is. Door de pandemie is werken op afstand in een stroomversnelling gekomen. Het besef dat je niet op kantoor hoeft te zijn heeft veel mensen bevrijdt van urenlang forenzen en meer vrijheid ervoor teruggebracht.
Is remote werken iets voor mij?
Dat hangt er vanaf. Laat ik maar even beginnen met voor wie remote werken niet gaat werken. Er zijn beroepen waar je gewoon niet op afstand kunt werken. Denk aan de zorg, politie, de bakker, agrarische en veel logistieke beroepen.
Eigenlijk elk beroep waar je fysiek aanwezig moet zijn is ongeschikt voor locatie onafhankelijk werken.
Wat zijn banen waar je 100% remote kunt werken?
Welke banen lenen zich meer voor remote werken?
Uit het onderzoek “the state of remote work 2021” van Buffer waren dit de top 3 sectoren waarin het meest op afstand werd gewerkt:
- Software 36.9%
- IT and Services 18.1%
- Marketing 10.9%
Als we kijken naar Nederlandse data van beroepen die thuis werkte voor de pandemie (CBS 2019) dan zien we grotendeels dezelfde sectoren terugkomen: creatieve en taalkundige beroepen, ICT-beroepen en management.
Bekijk ook onze top 10 banen op afstand voor 2023.
Om je een goede keuze te laten maken heb ik even de voor -en nadelen op een rijtje gezet van remote werken. Laten we beginnen met de voordelen.
Voordelen van remote werken
Volgens “de state of remote work” vinden remote werkers dit de grootste voordelen van locatie onafhankelijk werken.
Je krijgt 8 dagen van je leven terug
Gemiddeld doen Nederlandse werknemers 50 minuten erover om van huis naar kantoor te komen en weer terug. Dat is dus 250 minuten per week,13000 minuten per jaar. Laten we daar vakantiedagen (25) van afhalen (26000-1.250) en alle feestdagen (). Laten we van het meest positieve uitgaan en alle feestdagen vallen doordeweeks en je hebt een werkgever die je vrijgeeft met goede vrijdag en 5 mei. Halen we deze 9 feestdagen eraf (9×50).
Dan krijg je:
- 13000-( (25×50) + (9×50) ) = 11.300 minuten. Dat is 188 uur. Dat is ongeveer 8 dagen die je doorbrengt in een stinkende trein (of een soul crushing file).
Je kunt vast wel betere dingen verzinnen die je met je tijd kunt doen, niet?
Meer controle over je dagindeling
Zonder te forenzen, collega’s die dingen van je vragen krijg je de controle over je eigen dagindeling eindelijk terug. Neem na de lunch een lange wandeling. Sport in de middag wanneer je het minst scherp bent. Werk nog wat in de avond. Jij bepaalt jouw werkschema.
Vrijheid om te werken waar je wilt
Tijdens de pandemic hebben we grotendeels thuis gewerkt (als dit mogelijk was). Maar met remote werk maakt het niet uit waar je werkt. Ga lekker naar Portugal, en werk daar verder. Waarom niet? Verruil druilerig herfstweer voor een warm zonnetje. Ontdek in je weekend nieuwe plekken. Combineer het beste van beiden!
Je leeft gezonder
Al staat dit niet bij de voordelen, uit onderzoek blijkt dit een positief gevolg van remote werken. Niet alleen heb je meer tijd om beter op je gezondheid te letten wanneer je remote werkt (je kunt meer tijd besteden aan een gezonde lunch bijvoorbeeld), forenzen veroorzaakt ook allerlei gezondheidsproblemen. Aan forenzen wordt een hoge bloedsuikerspiegel, hoog cholesterolgehalte, verhoogde bloeddruk en angst toegeschreven. Ook lieten remote werkers weten een betere mentale gezondheid te hebben dan hun op kantoor werkende collega’s.
Niet heel gek dat mensen die (tijdelijk) remote werken zich minder ziek melden.
Je bent productiever
Geen collega’s die voor alles aan je bureau staan. Niet afgeleid worden door collega’s die uitgebreid hun weekend doornemen 3 meter van je vandaan.
Een onderzoek naar productiviteit onder digital nomads vond dat ze 13% productiever waren dan collega’s die op kantoor werkend.
Ander onderzoek laat zien dat op afstand werken over het algemeen 77% productiever zijn.
Nadelen van remote werken
In de “state of remote work 2021” worden de volgende zaken als grootste nadeel van remote werken vermeld:
Je kunt je eenzaam voelen
Je moet actiever contact gaan zoeken met mensen dan je doet wanneer je op kantoor werkt. Je zult je misschien eerder eenzaam gaan voelen omdat je de hele tijd remote werkt. Natuurlijk is dit niet een gegeven want er zijn genoeg communities waar remote werkers elkaar kunnen ontmoeten.
Goed communiceren met collega's in soms lastiger
Video calls zijn handig, maar kunnen soms communicatie hinderen. Non-verbale communicatie wordt niet opgepikt bijvoorbeeld. Er valt een belangrijk onderdeel van communiceren weg als je niet offline met elkaar spreekt. Hier moet je goed op letten. Stel je zit in Curaçao dan is er tijdsverschil. Belangrijk om daar een goed plan voor te hebben. Werk je op de uren van Nederland of werk je wanneer jouw team slaapt?
Soms moeilijk om gemotiveerd te blijven
Je kunt door veel zaken gedemotiveerd raken. Zo kan het zijn dat je in de meest paradijselijke omgeving ooit zit. En nu moet je toch gaan werken. Hoe ga je jezelf motiveren om die administratieve taken weg te werken in plaats van te gaan surfen.
Verschillende tijdzones
Als je bij een internationaal bedrijf werkt dat werknemers heeft in meerdere continenten kan dit problemen opleveren. Goede communicatie is key, naast het feit dat remote werkers zich (misschien) moeten schikken naar de tijden van het hoofdkantoor. Stel je wilt locatie onafhankelijk werken in het buitenland dan kan een bedrijf dat toelaten maar op de voorwaarde dat men alleen in dezelfde tijdzone werkt. Wanneer het bedrijf zich in Nederland bevindt kun je dus wel op afstand werken in Portugal of Zuid-Afrika, maar niet in Thailand.
Je eigen kantoor inrichten
Een andere die hier niet bij staat maar waar ik het persoonlijk mee heb gehad tijdens de pandemie.
Op kantoor neemt je werkgever de verantwoordelijkheid voor een goede werkplek. Goede bureaustoelen, bureaus en mogelijk een tweede scherm.
Wanneer je remote werkt moet je zelf je thuiskantoor inrichten. Als je op afstand werkt, als is het thuis of in een hotel, moet je wel een goede kantoorsetting voor jezelf regelen.
Hoe begin je met remote werken?
Ok duidelijk. Je werkt als marketeer en de voordelen van remote werken wegen zwaarder dan de nadelen. Je wilt deels of geheel remote gaan werken. Hoe begin je met op afstand werken (dan wel thuis of in het buitenland)?
Stap 1: Vraag advies aan "ervaringsdeskundigen”
Misschien ken je wel vrienden of familie die dit al doen. Vraag aan hen hoe zij zijn begonnen met remote werken. Vraag of ze nog tips hebben, waar je op moet letten, etc. Ken je niemand? Er zijn genoeg communities online waar je ook vragen kunt stellen.
Stap 2: Ga in gesprek met je baas
Op dit moment zijn er nog veel werkgevers huiverig over het idee dat werknemers (tijdelijk) remote gaan werken. Wat nou als ze alleen maar op de bank gaan Netflixen?!
Als de pandemie iets heeft laten zien is het wel dat we juist meer gedaan krijgen en productiever zijn op werk. Remote werken maakt je productiever. Heb een open gesprek met je baas.
Geef een duidelijke reden waarom je dit wilt. Maak een plan van aanpak. Weet wat de bezwaren van je baas zijn en stel daar vragen over (moet je echt per se op kantoor zijn?). Benadruk de voordelen voor je baas en het bedrijf (je bent productiever, het kost je baas minder geld).
Kom je baas tegemoet door een op afstand “trial” voor te stellen. Lees hier het complete artikel over hoe jij je baas kunt overtuigen om op afstand te werken (dan wel thuis of in het buitenland).
Stap 3: Schaf de juiste tools aan om op afstand te werken
Voor remote werken heb je een aantal tools nodig. Denk aan video call tools zoals Zoom, Teams of Skype. Denk ook aan tools die je gaan helpen beter samen te werken met je collega’s: Slack, Miro, etc. Hier vind je een goed artikel over software voor succesvol remote samenwerken.
Werkgevers waar je remote kunt werken
Er zijn al genoeg bedrijven waar je al op afstand kunt werken.
Een sector waar de meerderheid van de bedrijven een vorm van remote werken aanbiedt is de tech sector. Bedrijven zoals Github, Zapier, Shopify, Amazon, Hubspot en meer.
Natuurlijk zijn er nog veel meer bedrijven buiten de tech sector die remote werk aanbieden. Zo kun je ook remote werk vinden bij Mastercard en Coolblue.
Waar vind je banen waar je remote kunt werken?
Als je op zoek bent naar bedrijven die remote werk aanbieden kun je het best op zoek gaan naar zogenaamde “remote vacaturebanken”.
Hier zijn er een aantal om een remote baan te vinden in Nederland:
Voor een volledig overzicht van banensites met remote jobs bekijk Top 10 Beste Websites voor Remote Jobs in 2023
Remote werken buitenland
Je kunt natuurlijk ook op afstand werken in het buitenland. Al komt dit met z’n eigen uitdagingen (denk aan verschillende tijdzones waar we het eerder over hadden).
Klinkt remote werken in het buitenland aantrekkelijk, maar heb je geen idee hoe je dit allemaal gaat organiseren? No worries. Een aantal grote reisorganisaties werken op dit moment aan zogenaamde “workations”. Hier wordt alles voor je geregeld om op afstand te werken in het buitenland. Schrijf je beneden in om als allereerste workation deals te ontvangen!
Inspiratie voor jouw remote werkplek in de zon
Ontdek de mooiste workation bestemmingen om remote te werken in het buitenland 👇
Timesavers
Ga goed voorbereid op workation.
Ontdek een selectie van in-depth artikelen die daarbij helpen.
Tot zover deze bijdrage!
We hopen dat je dit artikel nuttig vond.