11 landen met digital nomad visums

Blijf op de hoogte van de nieuwste workation deals 👇

Voel je je weleens opgesloten in kantoor? Je bent niet alleen. Steeds meer mensen zijn op zoek naar nieuwe en flexibele manieren om op afstand te werken. Een groeiend aantal landen springt daarom in op de trend en verwelkomen remote werkers met zogenaamde digital nomad visums.

passport icon

Wat is een digital nomad visum

Maar wat is precies een digital nomad visum? Het is een vergunning waarmee je voor een bepaalde tijd (meestal tussen zes maanden en twee jaar) in een land kunt verblijven terwijl je op afstand werkt en reist, zonder dat je in het land van bestemming belasting hoeft te betalen. Om in aanmerking te komen, hoef je niet in dienst te zijn van een lokaal bedrijf of onroerend goed te bezitten in het land van bestemming.

pros and cons list icon

Voordelen van een digital nomad visum

Het verkrijgen van een digital nomad visum heeft verschillende voordelen. Met een digital nomad visum kun je tegelijkertijd werken en reizen, waardoor je nieuwe culturen en levensstijlen kunt ervaren terwijl je op afstand blijft werken. Digital nomad visums komen vaak met belastingvoordelen, waardoor je geld kunt besparen op inkomstenbelasting. Ze staan je toe langer in het land te blijven dan anders zou zijn toegestaan onder een regulier vakantievisum zonder een verblijfsvergunning aan te vragen. En dit type nomad visum kan vaak online worden aangevraagd, wat je tijd en gedoe met papierwerk bespaart.

Ben je klaar om je reis als digitale nomade te beginnen? Zo ja, dan wil je natuurlijk weten welk land het beste programma biedt voor jou. Om het gemakkelijker te maken, hebben we een lijst samengesteld van 11 landen met digital nomad visums. Kies het land dat het beste bij je past en begin je avontuur vandaag nog!

Beste landen met digital nomad visum programma's in 2023

Landen met Digital Nomad Visum in Europa

1. Griekenland

Griekenland is een populaire bestemming voor zijn prachtige stranden en eilanden, en de regering heeft onlangs een digital nomad visa programma gelanceerd. Het visum duurt 12 maanden en kan met een jaar worden verlengd. Om in aanmerking te komen, moet je een contactpersoon en lokaal adres opgeven, evenals een minimum maandelijks inkomen van €3.500. De aanvraagkosten bedragen 75 euro. Inwoners van andere EU-landen kunnen uiteraard vrij reizen en werken in Griekenland, voor hen geldt wel een registratieplicht.

2. Portugal

Met betaalbare levenskosten en bruisende steden als Lissabon en Porto is Portugal een andere populaire keuze voor digitale nomaden. Het D7-visum van het land (ook bekend als het digital nomad visum) is beschikbaar sinds 2007, en staat je toe om maximaal 16 maanden in het land te verblijven gedurende de eerste twee jaar van jouw verblijf. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet je aantonen dat je minstens 9.870 euro per jaar verdient, een Portugees belastingnummer hebt en een bankrekening. Inwoners van andere EU-landen kunnen uiteraard vrij reizen en werken in Portugal, voor hen geldt wel een registratieplicht.

TIP!  Ontdek hoe het is om op afstand te werken vanuit Portugal in onze landengids. Of ontdek waar je kunt verblijven en hoe je in contact kunt komen met andere remote werkers in onze workation gidsen voor Porto, Madeira en Lissabon.

3. Georgië

Georgië, gelegen tussen de Kaukasus en de Zwarte Zee, trekt digitale nomaden aan met zijn betaalbare kosten van levensonderhoud en verbeterende infrastructuur. Het digital nomad visa programma van het land is snel en gemakkelijk, met visa die meestal binnen 10 dagen na aanvraag worden verstrekt. Er zijn geen kosten aan verbonden, maar je moet wel aantonen dat je minimaal 24.000 dollar per jaar verdient en maximaal een jaar in het land zult blijven. 

4. Kroatië

Kroatië, met zijn prachtige steden Dubrovnik en Split, lanceerde in 2021 een visumprogramma voor digitale nomaden. Het visum duurt 12 maanden, en om het aan te vragen moet je het doel van je verblijf, een door de overheid afgegeven achtergrondcontrole en een ziektekostenverzekering kunnen aantonen. Houd er rekening mee dat je deze documenten in het Engels of Kroatisch moet indienen.

Inwoners van andere EU-landen kunnen uiteraard vrij reizen en werken in Kroatië, voor hen geldt wel een registratieplicht.

5. Estland

Als je de voorkeur geeft aan een koeler klimaat boven warme zandstranden, overweeg dan Estland als jouw volgende digitale nomaden bestemming. Estland, bekend om zijn e-residentie programma waarmee ondernemers een online bedrijf kunnen opzetten zonder officieel kantoor of woonplaats, biedt ook een programma voor digitale nomaden en remote werkers. Met het visum kun je maximaal 12 maanden in het land verblijven, en vereist dat je ofwel in dienst bent van een bedrijf dat buiten Estland is geregistreerd ofwel freelancer bent met klanten die voornamelijk buiten Estland zijn gevestigd, met een jaarinkomen van 43.000 euro. De kosten van het visum variëren van 80 tot 100 euro.

Landen met digital nomad visums in Zuid-Amerika

6. Mexico

Mexico is een cultureel rijk land met een prachtige natuur, waardoor het een aantrekkelijke bestemming is voor digitale nomaden. Hoewel er geen specifiek “digital nomad visum” is, kunnen buitenlanders een tijdelijk verblijfsvisum aanvragen waarmee ze maximaal een jaar in het land kunnen blijven, met de optie om hun verblijf met drie jaar te verlengen. Om in aanmerking te komen, moet je je adres voor de komende maanden opgeven en aantonen dat je een inkomen hebt van ten minste $1.620 over de afgelopen zes maanden. Het visum kost slechts 44 dollar.

TIP!  Ontdek hoe het is om op afstand te werken vanuit Mexico in onze landengids. 

7. Costa Rica

Als je de “Pura Vida” levensstijl in Costa Rica wilt ervaren, kun je je aanmelden voor het digital nomad visumprogramma van het land. Het programma werd gelanceerd in juli 2022 en is alleen beschikbaar voor ondernemers en freelancers, niet voor werknemers op afstand. Om in aanmerking te komen, moet je een maandelijks inkomen van ten minste $ 2.500 aantonen of een deposito van $ 60.000 op een lokale bank hebben. Houd er rekening mee dat alle documentatie door een erkende vertaler in het Spaans moet worden vertaald.

8. Barbados

Barbados, een populair Caribisch eiland dat bekend staat om zijn prachtige stranden en resorts, is een programma gestart voor digitale nomaden genaamd de “Barbados Welcome Stamp”. Het programma staat een verblijf van maximaal 12 maanden toe, maar je moet aantonen dat je een jaarinkomen hebt van ten minste 50.000 dollar en een werknemer op afstand bent bij een bedrijf dat buiten Barbados is gevestigd. Het is niet de meest betaalbare plek in de wereld, zoals blijkt uit de $ 2.000 kosten om het programma aan te vragen.

Landen met digital nomad visums in Afrika

9. Kaapverdië

Cabo Verde (ook bekend als Kaapverdië), gelegen in de Atlantische Oceaan nabij de Afrikaanse kust, is een Portugees sprekend eilandland dat steeds populairder wordt bij digitale nomaden en telewerkers. De regering heeft het Cabo Verde Remote Working Program gelanceerd, waarmee je zes maanden op het eiland kunt verblijven, met de optie om met nog eens zes maanden te verlengen. Om in aanmerking te komen, moet je een bewijs van inkomen van ten minste € 1.500 per maand over de afgelopen zes maanden overleggen, een ziektekosten-verzekering hebben en een verklaring omtrent gedrag overleggen. De aanvraagkosten bedragen slechts 20 euro.

10. Mauritius

Mauritius is een klein eiland in de Indische Oceaan dat bekend staat om zijn prachtige stranden en wilde natuur. Het land biedt een premium visum waarmee je maximaal 12 maanden kunt blijven, zonder specifieke inkomenseisen. Je moet wel voldoende reis- en ziektekostenverzekering hebben voor je verblijf, en aantonen dat je van plan bent voor langere tijd op het eiland te blijven. De aanvraagprocedure is volledig online en gratis.

Landen met digital nomad visums in Azië

11. Dubai (Verenigde Arabische Emiraten)

Dubai, de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten, is een andere populaire bestemming voor digitale nomaden en telewerkers. Dubai is een van de meest bezochte steden wereldwijd en een van de duurste steden. Om een digital nomad visum in Dubai aan te vragen, moet je voor een bedrijf werken, een eigen bedrijf hebben, of freelance werken voor klanten buiten de VAE. Je hebt een hotelreservering, een huur- of leaseovereenkomst nodig om uw accommodatie te bevestigen, een bewijs van tewerkstelling of bedrijfseigendom, een minimum maandelijks inkomen van 5.000 dollar, uw bankafschriften van de laatste drie maanden en een bewijs van medische verzekering met dekking in de VAE.

TIP!  De lijst van landen die digital nomad visa aanbieden blijft groeien. Bekijk onze Workation Wizard om ze allemaal te vinden!

Workingfromhammock logo icon

Inspiratie voor jouw remote werkplek in de zon

Ben je op zoek naar een remote job om fulltime remote te werken vanuit het buitenland? Inspiratie op doen voor jouw toekomstige werkplek in de zon? Ontdek de mooiste workation bestemmingen om remote te werken in het buitenland.👇

studying icon

Ga goed voorbereid op reis

Meer weten? Lees verder met onze in-depth artikelen.

Tot zover deze bijdrage!

We hopen dat je (nog meer) zin hebt gekregen om jouw perfecte workation te plannen! 

Team account January 23, 2023 Workation Tips no responses