Overtuig jouw baas van jouw workation

Ontvang de nieuwste workation deals in jouw inbox 👇

Wil je jouw baas overtuigen van een workation? Bereid je goed voor en zet jouw redenen op papier. Leg uit waarom het voordelig is voor jou en het bedrijf. Stel een “proef” workation voor en onderbouw je verzoek met data. Richt je argumenten op de voordelen van remote werken, zoals een hogere productiviteit en betere werk-privébalans. Wees duidelijk en oprecht in je verzoek en raak niet gedemotiveerd als het wordt afgewezen. Zo vergroot je de kans op een geslaagde workation. Ontdek meer tips in het artikel hieronder.

Inhoudsopgave

convince your boss icon

Hoe overtuig ik mijn baas van mijn workation?

In dit artikel laten we zien hoe jij in 4 eenvoudige stappen jouw baas overtuigt om jou op workation te laten gaan. 

We bespreken de grootste bezwaren die jouw werkgever waarschijnlijk zal hebben, PLUS de redenen waarom jouw op een workation sturen een no-brainer is.

Het is niet elke dag dat je werkgever dit soort verzoeken krijgt, dus je kunt maar beter goed voorbereid zijn.

convince your boss icon

Overtuig jouw werkgever in 3 stappen

preparation icon

Stap 1: Een goede voorbereiding is het halve werk

Voordat je je verzoek indient bij je baas, is het goed om duidelijk te zijn over je redenen waarom je op workation wilt.

4 redenen voor een workation

  1. Je wilt uit de sleur komen en is het voor jouw mentale gezondheid goed om een maandje remote in Portugal te werken. Bovendien kun je door beter in je vel te zitten productiever werken en meer waarde toevoegen aan het bedrijf.
  2. Back-to-back meetings en zoom calls maken het onmogelijk om te focussen op de echte belangrijke dingen in je baan. Je  kunt op workation wel echt focussen op belangrijke projecten die het bedrijf verder helpen.
  3. In jouw rol als manager kun je niet lang op vakantie. Maar je bent hier wel echt aan toe. Door op workation te gaan ben je nog steeds aanwezig maar kun je er wel voor een langere tijd even uit zijn.
  4. Je gaat verhuizen en moet je al eerder uit je oude huis terwijl je nieuwe woning pas een maand later opgeleverd. Je hebt dus een maand te overbruggen in een tijdelijke woning. Waarom dan niet remote werken vanuit op een zonnige bestemming?
write on paper icon

Stap 2: Zet jouw workation verzoek op papier

Nu je een duidelijke reden hebt waarom je op workation wilt, is het van belang om een plan van aanpak te hebben. Geef je motivatie, leg uit waarom dit voordelig is voor het bedrijf (later meer over hoe remote werken prestaties positief beïnvloeden) en/of stel een proef workation voor om te testen of alles goed gaat.

6 Do's & Dont's bij het opstellen van jouw verzoek

  • Do: Duidelijk en oprecht zijn over je motivatie voor een workation
  • Do: Onderbouw je motivatie met data om te bewijzen dat een workation voordelig voor het bedrijf is
  • Do: Stel een “proef” workation voor, waarna jij en je baas kunnen evalueren wat er goed ging wat er niet goed ging en of het voor herhaling vatbaar is
  • Don’t: Niet oprecht zijn naar je baas en alleen maar op het strand willen werken
  • Don’t: Een presentatie maken van 96 slides lang. Houd het op 1 email,  een gesprek en één A4’tje met je voorstel. Dit is meer dan genoeg.
  • Don’t: Raak niet gedemotiveerd wanneer je verzoek wordt afgewezen. Vind gelijkgestemde  collega’s en probeer samen je case te maken door naar andere bedrijven te kijken en dit te presenteren aan jullie HR manager.
valid arguments icon

Jouw 3 belangrijkste argumenten om je baas te overtuigen

Om je leidinggevende te overtuigen is het belangrijkste om je richten op de voordelen van jouw remote werken voor jouw werkgever. Dit is eenvoudig met deze data onderbouwde argumenten. 

1. Werknemers zijn productiever tijdens hun workation

Wat bedoelen we precies met productiviteit? Nou dit: productiviteit is simpelweg hoe efficiënt je jouw taken kunt voltooien.

Begrijp me niet verkeerd. Op kantoor werken heeft een sterk sociaal voordeel: lekker kletsen met collega’s, samen koffie halen, lekker lunchen, ga zo maar door. 

Maar dit sociale component heeft ook een negatief effect op productiviteit. Collega’s om je heen die aan het bellen zijn en je (onbedoeld) uit je concentratie halen. 

Hier zijn een aantal redenen waarom je productiever bent wanneer je remote werkt: 

  1. Minder afleiding
  2. Je wordt niet constant onderbroken door collega’s
  3. Je hoeft niet te forenzen en hierover te stressen
  4. Je kunt in stilte werken

 

Maar wat zegt de data?

Een onderzoek naar productiviteit onder digital nomads vond dat ze 13% productiever waren dan collega’s die op kantoor werkten. 

Een andere studie laat zien dat 77% van remote werkers een hogere productiviteit rapporteert, waarbij 30% meer bereikt in minder tijd en 24% meer bereikt in dezelfde hoeveelheid tijd. In hetzelfde onderzoek vermeldt 52% minder vaak vrij te nemen of ziektedagen op te nemen. 

Oh, en  mensen die remote werken klokken gemiddeld 1.4 dagen per maand meer dan op kantoorwerkende collega’s. 

Dit betekent dus dat iemand op workation productiever is (meer gedaan krijgt voor het bedrijf), minder ziektedagen opneemt en ook nog eens meer voor je werkt! Zie je hier ook een win-win situatie ontstaan? 

 

2. Werknemers die workation'en besparen hun werkgever geld

De remote werker krijgt op zijn eigen werkplek dus duidelijk meer gedaan dan op kantoor.  Daarnaast betaal je als werkgever geen kilometervergoeding meer, geen lunch in de middag, geen kantoorruimte (!) en in sommige gevallen ook geen werk uniform. Geld dat kan worden geïnvesteerd in het bedrijf zelf. Daarnaast nemen remote werkers ook minder ziektedagen op, wat betekent dat de werkgever minder betaalt voor dagen waarop niet gewerkt wordt.  

Reden hiervoor is dat men sneller geneigd is toch te werken (je besmet bijvoorbeeld je collega’s niet op afstand).  Een andere reden is het feit dat 89% van remote werknemers geloven dat de manier waarop ze werken hen helpt beter voor zichzelf te zorgen en 77% vindt dat remote werken over het algemeen ze helpt gezonder te leven door gezonder te kunnen eten en meer te sporten.

Een conservatieve schatting van Global Workplace Analytics’ geeft een gemiddelde besparing van $11,000 per werknemer per jaar – door remote werken toe te staan.

3. Werkgevers worden aantrekkelijker voor nieuw talent

Op het moment staan er meer vacatures open dan er werkzoekenden zijn. Werkgevers hebben op dit moment een zware tijd bij het werven en houden van talent. Door jou als werknemer remote in het buitenland te laten werken heeft het bedrijf zonder het te weten prachtig wervingsmateriaal in handen.

Wat als jij nou met jouw mooie foto’s helpt je werkgever om meer talent aan te trekken? Je kunt aanbieden wanneer je remote gaat werken in het buitenland zo nu en dan iets te plaatsen op de Instagrampagina van jouw werkgever. Flexibiliteit is een van de belangrijkste criteria waar men tegenwoordig een baan op kiest. 

En om talent te behouden in tijden van talent schaarste blijkt de optie van remote werken ook een goed om werknemers te behouden. In een survey van Flexjobs tussen maart en april 2021, gaf 58% van de respondenten aan zeer zeker voor een andere baan te zoeken als ze niet meer remote zouden mogen werken.

discussion between two people icon

Stap 3: Ga het gesprek aan en wees voorbereid op eventuele bezwaren

Als je je baas wilt overtuigen, is het belangrijk om te begrijpen waarom hij/zij jou liever niet remote laat werken. Hieronder een aantal veelgehoorde voorbeelden:

  • “Remote werken is niet goed voor de bedrijfscultuur”
  • “Ik wil graag dat je op kantoor bent”
  • “Offline contact is belangrijk”
  • “Als een iemand het doet wil het hele bedrijf het ook”
  • “Ik heb geen inzicht in wat je de hele dag doet” 

Het plan hier is om te begrijpen waar deze bezwaren vandaan komen. Zijn deze bezwaren realistisch? Of komt het voort uit een misplaatst onderbuikgevoel of angst dat je gaat luieren in plaats van werken? 

Neem nou het “ik heb geen inzicht in wat je de hele dag doet” bezwaar. 

Dit bezwaar kan gemakkelijk worden weggenomen met duidelijke werkafspraken en vaak check-ins te doen. Maak aan het begin van de week wat er die week door jou wordt opgeleverd. 

Ook kun je samen met jouw manager duidelijke werkdeadlines overeenkomen en/of gebruik maken van online software om bij te houden wat je wanneer doet. 

PRO TIP!   Stel je wilt op afstand werken in het buitenland, dan kun je ook voorstellen om te werken vanuit een plek met niet of nauwelijks tijdsverschil. Bijvoorbeeld door remote te werken vanuit Portugal, met  maar 1 uur tijdsverschil met Nederland. Lees hier meer over remote werken in Portugal.

Binnenkort:

Een e-mail template om jouw baas te overtuigen van jouw workation.

remote work abroad icon

Remote werken gaat niet meer weg

Ondanks alle ellendige dingen heeft de pandemie ook kansen gecreëerd: meer vrijheid en flexibiliteit met betrekking tot je werk. Heb jij nou een baas die stug blijft vasthouden aan het 5-dagen-op-kantoor-aanwezig-zijn dogma, gebruik dit artikel en alle bronnen om jouw case te maken. 

Uiteindelijk maakt het niet uit waar je werkt, zolang je maar je werk goed doet en afkrijgt. 

Remote werken is here to stayBen je benieuwd hoe je op afstand in het buitenland kunt werken? Lees dan de workation gids!

Workingfromhammock logo icon

Inspiratie voor jouw remote werkplek in de zon

Ontdek de mooiste workation bestemmingen om remote te werken in het buitenland 👇

Tot zover deze bijdrage!

We hopen dat je dit artikel nuttig vond.

workingfromhammock October 31, 2021 Workation Tips no responses