De Ultieme Workations gids

Ontvang de nieuwste workation deals in jouw inbox 👇

Als je overal kunt werken, waarom dan niet werken vanaf een buitengewoon mooie bestemming? Ontdek de workation en werk remote in het buitenland. 

Navigatiemenu

Workation gids 2022

Vakantievieren zonder dat het je vakantiedagen kost?!

In 2020 zijn we met z’n allen massaal gaan thuiswerken.  

Positief: je hebt waarschijnlijk gemerkt dat je werk er niet onder lijdt.

Negatief: Je hebt waarschijnlijk heel veel behoefte aan een change of scenery na een jaar thuiswerken.

Wat als je kon werken vanuit waar je ook maar wilt,  zonder dat het je vakantiedagen kost? Klinkt aantrekkelijk, niet? 

Eerst het domein van zogenaamde “digital nomads” wint deze nieuwe reistrend snel aan populariteit onder de rest van werkend Nederland.

Want wie wil er nou niet met z’n tenen in het warme mulle zand z’n laptop openklappen en werken waar je maar wilt.  Het beste van beiden combineren.

Is de workation here to stay? En wat houdt het precies in? 

Wat is dat nou eigenlijk, zo'n workation?

Een workation is in feite een werkvakantie. 

Nee, niet zo eentje waarbij je in een ontwikkelingsland vrijwilligerswerk gaat doen.

Tijdens een workation werk je op afstand vanuit paradijselijke bestemmingen over de hele wereld, waarbij je vrije tijd en werkweek combineert.

Zo kun je ontspannen en tegelijkertijd productiever werken.

Workationers verblijven periodes van twee weken tot twee maanden op prachtige vakantiebestemmingen zoals Bali, Thailand, Curaçao, Costa Rica en Mexico. Werken doen ze vanuit hotels, resorts of vanuit co-working spaces in de buurt. 

Het belangrijkste idee achter de workation is dat je tijd neemt om los te komen van je normale werkomgeving, maar niet van het werk zelf. Ben je toe aan een change of scenery? Dan is een workation echt iets voor jou!

Maar is dat niet hetzelfde als...?

Maar is een workation dan niet hetzelfde als een sabbatical? Of gewoon een vervanging voor vakantie? Misschien zelfs een sneaky manier van werkgevers om werk te vermommen als “vakantie”? 🤔

Nee, nee en nee.

Een workation is niet hetzelfde als het nemen van een sabbatical. Bij een sabbatical werk je over het algemeen niet. Tijdens een workation werk je gewoon door, maar dan niet in je normale kantoorsetting.

In je vrije tijd ga je op excursie, lig je aan het zwembad, ga je uit eten of doe je andere leuke dingen die je niet tijdens een werkweek in Nederland zou kunnen doen.

Woman working on laptop by the pool
Zijn waterdichte laptops al een ding?

Een workation hoeft ook geen vervanging te zijn voor een echte vakantie. Ze zijn juist een geweldige aanvulling op je  vakantiedagen.  

Tijdens een workation kun je nieuwe plekken ontdekken, andere indrukken opdoen en van werkomgeving veranderen zonder je vakantiedagen te hoeven gebruiken.

Even voor de duidelijkheid: Wat is nou precies het verschil tussen remote werken en een workation?

Het belangrijkste onderscheid tussen een workation en remote werken (ook “werken op afstand” genoemd) wordt bepaald door hoe lang je buiten kantoor werkt.

Werken op afstand is vaak een permanente regeling, terwijl je bij een workation vaak slechts 4 tot 8 weken niet op kantoor bent. Een workation is daardoor veel minder ingrijpend in vergelijking met permanent op afstand werken.

Het is daardoor ook een stuk eenvoudiger om toestemming te krijgen van je manager voor een workation dan om op permanente basis op afstand te mogen werken.

Too good to be true?

Laten we even ouderwets de voor en nadelen van een workation op een rijtje zetten. 📝

VOORDELEN

 • Productiever en creatiever werken. Een ‘change of scenery’ en een kans om uit het kantoor te ontsnappen doet een mens goed. Zeker voor mensen in creatieve beroepen of kenniswerkers kan dit bijzonder waardevol zijn. Een verandering in tempo helpt om problemen op nieuwe manieren te bekijken en inspireert om dingen op een andere manier te doen. Bovendien garandeert het werken vanuit een vakantiebestemming dat er voldoende tijd overblijft voor leuke activiteiten en ontspanning. Dit verfrist en laad op en stelt je in staat om productiever te kunnen werken.
Working from laptop in the forest
Zie je jezelf al in Canada zitten?
 • 100% ontstressen. Een workation helpt je om routines te doorbreken en je batterij op te laden. Dus als je liever nieuwe plekken wilt ontdekken en je avonden op het strand wilt doorbrengen in plaats van op Netflix, dan is een workation een goed idee. Tijdens een workation hoef je geen huishouden te runnen, boodschappen te doen en word je een keer niet afgeleid door dagelijkse rompslomp.

 • Je kunt meer reizen. Omdat je gewoon doorwerkt tijdens je reizen, kunt je er voor langere tijd tussenuit in vergelijking met een traditionele vakantie. Je krijgt de kans om meer van de wereld te zien terwijl je toch de kost verdient.

 • Verlenging van de vakantie. Verleng jouw vakantie met een extra week of twee terwijl je je werk hervat vanaf je vakantiebestemming. Voor als je niet wilt of het je kan veroorloven om de extra week vrij te nemen.

 • Logeren bij familie of vrienden. Als je familie of vrienden in het buitenland wonen, dan zijn korte trips om hen op te zoeken onpraktisch of soms gewoon niet haalbaar. In zo’n geval geeft het nemen van een workation je ruimte om meer tijd doorbrengen met je geliefden zonder dat je werk eronder lijdt.

 • Profiteer van het laagseizoen. Werk je in een branche met aanzienlijke schommelingen tussen drukke en rustige periodes op werk die niet noodzakelijk overlappen met de schoolvakanties? Dan kan een workation een geweldige manier zijn om tijdens het laagseizoen op vakantie te kunnen.

 • Ga op vakantie, ook als je vakantiedagen op zijn. Misschien kun je door personeelsproblemen geen goedkeuring krijgen voor traditionele vakantietijd. Misschien heb je al je vakantiedagen al opgemaakt (lekker bezig!). Een workation kan een mooie oplossing zijn. Zo kun je je werk toch combineren met reizen.

NADELEN

 • Work-life balans. Een aantal mensen geven aan de grenzen tussen werk en privé teveel te zien verdwijnen. Nemen we geen pauze van werk op vakantie? Niet met een workation. Een strak schema en duidelijke grenzen stellen kan helpen.

 • Jezelf motiveren in paradijs. Het kan nogal eens moeilijk zijn om te gaan werken wanneer je je in zo’n bizar mooie omgeving bevindt. Met zoveel dingen die je kunt doen voelt het bijna zonde om met werk bezig te zijn!
 • Je hebt niet altijd alle comfort van thuis (al hangt dit ook weer af van de bestemming natuurlijk)

 • Visas en werkvergunning. Het kan soms een heel gedoe zijn om het juiste papierwerk te krijgen als je wat langer op afstand wilt werken. Soms moet je zogenaamde “visa runs” doen, wat ook bijzonder hinderlijk is.
Fleur
"Voor ik op workation vertrok, dacht ik dat de andere vakantiegangers mij zouden storen. Dat ik jaloers zou zijn omdat zij niét hoeven te werken. Niets is minder waar. In en rond het zwembad tref ik andere workationers. Het is leuk om ook met hen eens te sparren over de ervaring. Ik duik het zwembad in, trek enkele baantjes en keer met een fris gevoel terug naar mijn hotelkamer waar ik de rest van de dag verder werk." - Fleur

Zoals je ziet is het niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Een workation is niet voor iedereen, maar komt er toch nog goed van af.

En wat voor soort workations zijn er dan?

Workations kun je het best opdelen in hoelang je wegblijft. 

 • Een korte workation (1 week). Vaak dichtbij huis, in dit geval Europa. Denk een fijne strandvilla in Portugal. 
 • Een middellange workation (2 weken – 2 maanden).  Nu wordt het echt interessant. Ga je wat langer dan kun je ook wat verder weg. Denk Zuid-Afrika, of Thailand. 
 • Een lange workation (2+ maanden). Een langdurige workation is wanneer een persoon tijdelijk naar een ander gebied verhuist en dit als basis gebruikt van waaruit ze kunnen werken.  Voor langdurige werkzaamheden zijn vaak speciale visa of vergunningen nodig, afhankelijk van de bestemming. Gelukkig bieden veel delen van de wereld nu visa voor werken op afstand aan als reactie op deze nieuwe trend.
"Mijn workation duurde een week en dat was perfect. Vijf dagen zouden te kort geweest zijn, dan was er te weinig tijd voor ontspanning. Na aankomst is het toch even schakelen allemaal en anders was ik al snel een dag verloren. Dat is dus wel een tip die ik kan meegeven. Ook bestemming en organisatie zijn belangrijk natuurlijk." - Sarah

Wat zijn de beste workation bestemmingen?

Het kiezen van de perfecte plek voor een workation gaat iets anders in z’n werk dan het kiezen van een traditionele vakantie.

Het liefst wil je ergens heen gaan waar je je werk goed kunt doen en na aankomst in principe direct aan de slag kan zonder dagen kwijt te zijn om alles te regelen. Er zijn een aantal belangrijke criteria: betrouwbare infrastructuur, klimaar, veiligheid, betrouwbare, snelle wifi, ruim aanbod aan accommodatie met goede werkplekken

Er zijn enkele “hotspots” in de wereld die al jaren workationers ontvangen.

Bestemmingen zoals Bali, Portugal, Ibiza, Curaçao, Thailand, Mexico, Colombia, Californië en Brazilië bieden kwaliteitsverblijven met gegarandeerde snelle en betrouwbare wifi.

In ons onderzoek lieten jullie weten vooral Europa en Noord-Amerika erg aantrekkelijk te vinden. En terecht. Deze bestemmingen hebben vaak goede infrastructuur, betrouwbare wifi en een ruim aanbod aan professionele werkruimtes.

Ga je wat korter? Als alternatief kun je een city trip naar een van je favoriete steden overwegen en een short-stay airbnb appartement of hotelkamer huren. Verhuurders op Airbnb zien graag mensen langer verblijven dus je kunt vaak een fijne korting verwachten.

Wil je meer weten of individuele bestemmingen? Lees dan onze bestemmingsgidsen! Bekijk hier alle bestemmingsgidsen.

Hoe bereid ik me voor op mijn workation?

Aangezien tijdens de workation het werk gewoon doorgaat, heb je waarschijnlijk een paar extra prioriteiten als het gaat om wat je meeneemt, waar je verblijft en wat je doet terwijl je daar bent.

Je koffer wordt natuurlijk gevuld met alle gebruikelijke vakantiebenodigdheden, maar je wilt er ook zeker van zijn dat je over alle technologie beschikt die je nodig hebt om verbonden te blijven. Zorg er daarom voor dat jouw laptop, oplader en al het andere dat je nodig heeft voor een normale werkweek inpakt.

Communiceer met je leidinggevende en collega’s over je werktijden. Plan (zeker in het begin) een aantal check-ins in met collega’s en/of je leidinggevende om zichtbaar te blijven in het bedrijf.

Kan ik op workation als ik geen zelfstandige ben?

De levensstijl van de digitale nomade bestaat al jaren. Dit is de ‘lifestyle of choice’ van veel freelancers en zelfstandig ondernemers die het overgrote deel van het jaar de vrijheid hebben om op afstand te werken.

Tegenwoordig is langere tijd niet op kantoor werken niet alleen meer weggelegd voor de freelancers.

Georganiseerde workation reispakketten worden aangeboden door reisbureaus die normale werknemers en kantoormedewerkers dezelfde reiservaring en vrijheid bieden, zonder dat ze zelf alles hoeven te regelen.

Heb ik een visum nodig om op workation te gaan?

Dat hangt af van waar je vandaan komt en welk land je wilt bezoeken. Op WorkingfromHammock.nl nemen we reisadviezen en visumvereisten op voor alle werkreispakketten die via onze site worden aangeboden.

Als je jouw eigen reisplannen wilt maken, zijn er een groot aantal landen die werknemers welkom heten en specifieke visa aanbieden voor mensen die op afstand werken.

Landen als Aruba, Georgië, Duitsland, Portugal, Spanje, Estland, Barbados, Bermuda, de Kaaimaneilanden, Mauritius, Mexico, Tsjechië en Dubai bieden visa aan waarmee je daar maanden of zelfs jaren kunt werken.

Je kunt hier meer over lezen in de bestemmingsgidsen op deze website.

Hoe vraag ik mijn baas toestemming voor een workation?

Hoewel elke werkplek anders is, is het waarschijnlijk aantrekkelijker om je baas om een workation te vragen dan om vrije tijd wanneer je diensten op kantoor hard nodig zijn.

Bekijk ook:

een 3-stappenplan om toestemming te krijgen voor een workation van jouw baas.

Tegenwoordig bieden gerenommeerde reisorganisaties werkreispakketten aan naar paradijselijke bestemmingen die alle stress van het plannen van de workation wegnemen.

Deze reispakketten zijn speciaal ontworpen om je zonder zorgen of gedoe verder te laten werken op vakantiebestemming. Met gegarandeerd supersnelle betrouwbare wifi en aangewezen werkplekken met passend kantoormeubilair en kantoorvoorzieningen zoals extra desktopschermen en een printer.

Dit maakt een groot verschil wanneer je jouw baas probeert te overtuigen van een workation.

Hoe blijf je productief?

Je ideale werk gepland, toestemming gevraagd aan je baas, je tas ingepakt en aangekomen op je eerste workation bestemming.

Nu is het tijd om een beetje plezier te hebben. Je komt aan op je favoriete paradijselijke bestemming, het is prachtig, het strand is daar, je bent klaar om erin te springen en te ontspannen, je excursies te plannen en te genieten van het goede leven.

Maar wacht, je herinnert je dat je hier niet alleen bent om te ontspannen en op te laden. Er is ook nog werk aan de winkel.

Hoe blijf je gemotiveerd en gedisciplineerd genoeg om productief te blijven werken terwijl je op workation bent? De sleutel van succes is structuur. Om je te helpen, volgen hier 5 tips om productief te blijven op workation:

5 tips om productief te blijven op workation:

1. Ga voorbereid op reis

Naarmate je workation dichterbij komt, wordt het tijd om echt een plan te bedenken voor hoe de gemiddelde week zal verlopen. Er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden en waar je met je leidinggevende over moet praten:

 • Plan leuke activiteiten rondom werktijd

Het onthouden van het “werk”-gedeelte van je workation is het belangrijkste element om ervoor te zorgen dat je een succesvolle workation ervaring zult hebben. Plan de dagen rondom de uren die je nodig hebt om te werken en de dingen die je elke dag moet afmaken, en ontspan en geniet in de tijd die resteert.

 • Manage verwachtingen

Wees duidelijk over wanneer je aan het werk gaat – en wanneer je dat niet zult doen – zodat je leidinggevende en team precies weten wat ze kunnen verwachten.

 • Maak vooraf afspraken over jouw bereikbaarheid

Bespreek hoe je tijdens jouw afwezigheid bereikt kunt worden. Ben je beschikbaar via chat? Hoe vaak controleert je je e-mail? Als mensen een dringend verzoek hebben, hoe moeten ze dan contact met je opnemen? Als er iets gebeurt en je niet bereikt kunt worden, wie zou dan de beslissingsbevoegdheid moeten hebben?

 • Plan vergaderingen goed in

Bepaal welke vergaderingen je kunt of verwacht bij te wonen terwijl je weg bent, en plan hoe je eraan deelneemt.

 • Draag werkzaamheden over indien nodig

Als er werk is dat je om welke reden dan ook moet laten liggen, maak daar dan een plan voor.

2. Maak een duidelijk werkschema

Wees duidelijk voor jezelf en voor eventuele vrienden of familie waarmee je reist. Het kan veel te gemakkelijk zijn om in de val te trappen dat je ofwel te veel uren werkt om te bewijzen dat je nog steeds productief bent, of niet genoeg werkt, omdat je “ja” zegt tegen elke vriend die je vraagt of je wilt afspreken voor het ontbijt of om drie uur ‘s middags begint met drinken. Wees helder over wanneer je aan het werk bent (en wanneer je stopt), en wees er vastberaden over.

3. Hou vast aan een routine

Naast van het aanhouden van je gebruikelijke werktijden, zorg ervoor dat je slaap- en waakschema niet te veel afwijkt van je gebruikelijke schema, zodat je mentaal en lichamelijk in staat blijft om succesvol te werken.

4. Neem voldoende pauzes

Neem overdag een pauze om te genieten. Misschien sta je eerder op, rond je ‘s-ochtends een aantal taken af en neem je dan een echte lunchpauze (geen treurige salades op het bureau toegestaan op workation 😉) om met iemand af te spreken, een yogales te volgen of een beetje op verkenning te gaan van je nieuwe buurt.

5. Creëer een werkruimte

Het instellen van een specifieke plek als werkruimte heeft twee voordelen. Ten eerste zorgt het voor een plek om je technologie en andere essentiële zaken klaar te zetten, zodat je ze niet zomaar verplaatst. Ten tweede creëert het een duidelijke afbakening tussen het werkgebied (de aangewezen werkruimte) en het vakantiegebied (overal elders).

Wouter
"Je werkt automatisch efficiënter. Het werk moet gebeuren, maar je wilt ook iets aan je dag hebben op zo’n leuke bestemming. Je verricht dan ook vanzelf meer werk in een minder aantal uren" - Wouter

Ok, maar wat kost dit dan?

De kosten van een workation variëren van € 1.000 tot € 2.500 per maand.

De kosten van een workation worden grotendeels bepaald door drie belangrijke factoren:

 1. Waar je heen wilt
 2.  Hoe lang je wilt blijven
 3. Hoeveel je wilt uitgeven aan accommodatie en incidentele kosten (zoals eten en entertainment)Een workation hoeft niet duur te zijn.

Als je ergens werkt waar de kosten van levensonderhoud lager zijn dan thuis, kun je zelfs geld besparen. Helemaal als je je huis of appartement tijdens je afwezigheid kunt verhuren. Als je dat goed doet, ga je misschien zelfs gratis op workation, zonder een vakantiedag te verliezen.

Als je echter besluit ergens te gaan werken waar je geld uitgeeft aan huur en andere uitgaven, kunnen de kosten van een workation sterk variëren.

Als je kiest voor een bestemming waar het leven relatief goedkoop is, zoals Chiang Mai (Thailand) en hou je je aan een redelijk strak budget, dan kun je waarschijnlijk workation’en voor minder dan € 1.000 per maand. 

Ter vergelijking, kies je ervoor om je workation door te brengen op resorts, hou dan rekening met € 1.500-2.500 per maand aan kosten, inclusief eten en andere uitgaven.

Workingfromhammock logo icon

Inspiratie voor jouw remote werkplek in de zon

Ben je op zoek naar een remote job om fulltime remote te werken vanuit het buitenland? Inspiratie op doen voor jouw toekomstige werkplek in de zon? Ontdek de mooiste workation bestemmingen om remote te werken in het buitenland.👇

Tot zover deze bijdrage!

We hopen dat je dit artikel nuttig vond.

Team account May 3, 2021 Travel Advice no responses