Hoe vind ik de beste co-working space?

Ontvang de nieuwste workation deals in jouw inbox 👇

Een goede coworking space biedt een gevoel van gemeenschap, snelle internetverbinding, een gezellige en professionele sfeer, kans om te netwerken en extra voorzieningen zoals koffie en snacks. Het is een flexibele werkruimte met bureaus en vergaderruimtes voor remote werkers. Een coworking space biedt voordelen ten opzichte van thuiswerken, zoals comfortabele werkplekken en sociale interactie. Om een goede coworking space te vinden, kun je letten op de gemeenschap, verlichting, internetverbinding, openingstijden, locatie en voorzieningen.

Navigatiemenu

remote work icon

Voordelen van een coworking space

1. Gevoel van gemeenschap

Te midden van de covid-pandemieën beseften we dat het zogenaamde “thuiskantoor” (wat in veel gevallen neerkomt op werken vanuit je huiskamer) één groot nadeel heeft: het zorgt ervoor dat we ons eenzaam voelen. Datzelfde gevoel van eenzaamheid kan je zelfs tijdens de zonnigste workation overkomen. Dat is waar de coworking space uitkomst biedt: een hub voor gelijkgestemde waar je een klik vindt met andere remote werkers en een dagelijkse sociale boost krijgt die motiveert en inspireert.

2. Zeer snelle internetverbinding

Sommige steden en zelfs landen zijn gewoon niet gemaakt als Wi-Fi hemel, met lage gemiddelde internetsnelheden. Heb je snel internet nodig om bijvoorbeeld te kunnen video-bellen? Flex werkplekken bieden dan opnieuw uitkomst met (bliksem)snel en betrouwbaar internet.

3. Gezellige en professionele sfeer zonder verplichtingen

De workation trend komt pas net op gang. De meeste hotels en andere accommodaties zijn nog niet ingespeeld op gasten die graag voor langere tijd comfortabel op afstand werken vanuit hun accommodatie. Het internet op de kamer is traag, er is geen fatsoenlijke werkplek of het is er te lawaaierig.

Co-working hubs lossen deze problemen op. Ze bieden een prettige werkomgeving met soms zelfs fantastische achtergronden om je collega’s jaloers te maken tijdens Zoom vergaderingen. Zo belde een collega van mij recent in vanuit een coworking space in Kenia met de rimboe als live achtergrond.

Bovendien bepaal je zelf wanneer je gebruik wilt maken van een co-working plek. Je hebt meestal de keuze om een bureau te huren per dag, week of maand.

4. Kans om te netwerken

Naast het sociale element zijn coworking spaces ook uitstekende plekken om in contact te komen met andere professionals en jouw netwerk uit te breiden.

5. Heel veel extra's

Krijg je de kriebels van de gedachte om je laptop standaard, 2e monitor en printer mee te moeten slepen tijdens jouw workation? Niet nodig! Co-working plekken zijn van alle gemakken voorzien. Bij de meeste locaties kun je ook genieten van lekkere koffie en (gezonde) snacks.

coworking icon

Wat is een coworking space?

Coworking spaces zijn werkruimtes met flexibele werkplekken, ingericht om te voorzien in behoeftes van remote werkers die onafhankelijk van elkaar aan verschillende projecten werken.

discussion between two people icon

Coworking space vs. thuiswerken

Een goede coworking space beschikt over comfortabele bureaus en ergonomische bureaustoelen, vergaderruimtes, dagelijks vers bereide koffie en snacks, andere remote werkers om mee te praten tijdens je pauzes en de meest stabiele internetverbinding die je jezelf kunt voorstellen. Thuis is dit alles vaak niet mogelijk.

Ben je snel afgeleid als je thuiswerkt? Probeer dan eens een dagje te werken vanaf een  co-working plek.

magnifying glass icon green

Hoe vind ik een goede coworking space?

Iedereen is net even anders als het komt tot hun ideale werkomgeving om productief te kunnen werken. Hieronder staan de 10 criteria die wij gebruiken om een goede coworking space te vinden. 

Waar moet een goede coworking space aan voldoen?

 1. Leuke gemeenschap: Sommige coworking spaces zijn specifiek gericht op remote werkers uit een bepaalde branche. Hierdoor heb je sneller een inhoudelijk gesprek met andere remote werkers uit jouw vakgebied. Bij andere coworking spaces vind je juist weer een mengelmoes van professionals uit verschillende branches. Leuk voor als je meer wilt leren over dingen buiten jouw vakgebied. Let op, wil je graag nieuwe mensen leren kennen, kies dan voor een coworking space met gedeelde werkplekken.

 2. Goede verlichting: Kies een coworking space met veel ramen zodat er voldoende natuurlijk licht naar binnen kan komen. Kies een werkplek uit naast of in de buurt van een raam. Natuurlijke lichtinval is beter voor je ogen dan kunstmatig licht. Werk je vaak tot in de late uurtjes of is het minder zonnig waar je werkt? Let dan extra op het type verlichting in de coworking space.

 3. Snel en betrouwbaar internet: Elke goede coworking space moet gedetailleerde informatie kunnen geven over het type en de kwaliteit van zijn internetverbinding (bijv. glasvezel internet met >500 Mb/s)

 4. Comfortabele & ergonomische  bureaustoelen: Bekijk de foto’s van de stoelen in de co-working hub die je op het oog hebt en probeer de stoelen gelijk uit als je er bent. Heb je behoefte aan een ergonomische bureaustoel, vraag dit dan na bij de co-working plek.

 5. Vergaderruimte: Als je gebruik wilt maken van de vergaderruimtes, let dan goed op de beschikbaarheid. Hoe ver van tevoren je de vergaderruimte reserveren? Hoe druk bezet zijn de vergaderruimtes?

 6. Betaalbare tarieven: Meestal staan deze vermeld op de website van de co-working hub. Vergelijk de prijzen voordat je jouw werkplek kiest en let op bijkomende kosten (bijv. Gebruik van vergaderruimtes, parkeren, snacks, enz.).

 7. Niet te lawaaierig: Werk je graag in een rustige omgeving, bekijk dan van tevoren de reviews van de co-working plek om te achterhalen hoe druk (luidruchtig) het daar is. Of neem noise-canceling headphones mee.

 8. Goede koffie en catering: De meeste co-werkplekken hebben meerdere opties wat betreft catering. Wij raden je aan er één te boeken waar drankjes en snacks inbegrepen zijn.

 9. Dichtbij jouw accommodatie: Tijd kwijt zijn aan reistijd tijdens je workation is natuurlijk niet wat je wilt. Kies daarom voor een co-working plek in de buurt. Niet alle coworking spaces bieden bovendien gratis of goedkoop parkeren aan.

 10. Flexibele openingstijden (geen strikte sluitingstijden): Een groot voordeel van een coworking space, is dat je kunt komen en gaan wanneer je wilt. Zo kun je altijd werken wanneer jij dat wilt.
comparison icon green

De beste websites om coworking spaces te vinden & vergelijken

Met een simpele Google search kom er erachter dat er een hoop verschillende websites zijn die co-working spaces aanbieden. Elke website heeft net weer een andere selectie of andere voorwaarden. Om jou waardevolle tijd te besparen, staan hieronder onze favorieten.

Top 4 websites die toegang bieden tot alle aangesloten co-working spaces voor één vaste prijs

Croissant

Croissant screenshot coworking space
getcroissant.com

Croissant biedt pasjes voor co-working hubs in 34 steden wereldwijd (Europa, VS, en Latijns-Amerika plus Tel Aviv).

De Croissant app wint nog aan populariteit, maar biedt uitstekende abonnementsformules met kortingen die kunnen oplopen tot 50% van de oorspronkelijke prijs.

Coworker

Coworker screenshot coworking spaces
coworker.com

Coworker is een platform met een netwerk van coworking spaces in 172 landen. Het biedt ook een wereldwijde pas aan.

Coworker is waarschijnlijk het bekendste platform van z’n soort, opgericht in 2015, en het heeft nog steeds de beste dekking. De Coworker pas geeft je toegang tot 5.000 co-working hubs wereldwijd.

Regus

Regus screenshot coworking spaces
regus.com

Regus is actief op meer dan 3.000 locaties wereldwijd.

Ze hebben een zeer gebruiksvriendelijke website en verschillende abonnementsvormen voor ieder wat wils.

Copass

CoPass screenshot coworking spaces
copass.org

Copass verstrekt gebruikerspassen voor meer dan 500 coworking spaces over de hele wereld.

Copass biedt 3-daagse, 10-daagse en onbeperkte maandelijkse abonnementen. Dit maakt het een uitstekende keuze voor mensen die maar een paar dagen per maand kantoorruimte nodig hebben.

Top 5 websites om jouw ideale coworking space te vinden & boeken

Desks Near Me

Desks near me screenshot coworking spaces
desksnear.me

Desks Near Me is een platform voor het vinden en boeken van coworking spaces wereldwijd.

Het platform is gemakkelijk te navigeren. Je kunt je gratis aanmelden en jouw Desks Near Me-account koppelen aan je LinkedIn-profiel om van extra voordelen te genieten.

Liquid Space

LiquidSpace screenshot coworking spaces
liquidspace.com

Liquid Space onderhoudt een uitgebreid netwerk van coworking spaces in de VS, Canada, Australië, en daarbuiten.

Hun website heeft gebruiksvriendelijke filters die het eenvoudig maken de juiste coworking space te vinden. Liquid Space is niet alleen een zoekplatform, maar biedt ook diverse mogelijkheden om te netwerken.

Ofixu

Ofixu screenshot coworking spaces
Ofixu.com

Bij Ofixu kun je coworking spaces bekijken en boeken in megalopolissen zoals Tokio, Londen, New York, San Francisco, Hong Kong en Sydney.

Je kunt makkelijk controleren of er een plek vrij is op specifieke data. Ben je op zoek naar iets op korte termijn en/of in een megalopolis, dan is Ofixu een goede keuze.

Meetings Booker

Meetingsbrooker screenshot coworking spaces
meetingsbooker.com

Meetings Booker is vooral gericht op teams die wereldwijd vergaderen, verhuizen en/of samenwerken.

Naast het reserveren van een werkplek, kun je gemakkelijk je gehele verblijf in een ander land regelen. Dit maakt het platform handig voor het boeken van je complete workation.

WeWork

WeWork screenshot coworking spaces
wework.com

Met WeWork, één van de eerste platforms van dit soort, kun je in bijna elk land coworking spaces vinden en boeken.

Betrouwbaar en comfortabel, WeWork heeft een goed getest platform met massale dekking.

Eervolle vermeldingen:

 1. Workfrom: Vind je het nog te vroeg om een echt bureau in te huren? Dan is dit online “café” platform dat mensen virtueel samenbrengt een prima plek om te beginnen. In plaats van gebruik te maken van een “offline” coworking ruimte, kun je hier alle voordelen van een virtuele werkplek plukken. Workfrom is het proberen waard, zowel om te netwerken als om je focus te bewaren.
 2. Coworking wiki: Als je je niet gelijk wilt binden aan een lidmaatschap of abonnement, maar wel een ruimte zoekt is de co-working wiki een goede optie. Dit is geen platform op zich, maar een directory waar je direct doorheen kunt bladeren naar coworking spaces verdeeld per regio.
currency icon

Wat kost een co-working space?

Meestal betaal je een maandelijkse vergoeding voor een  het gebruik van een coworking space. Het tarief is meestal gebaseerd op:

 1. de tijd dat je de ruimte gebruikt (dit kan variëren van 3 dagen tot onbeperkt)
 2. de extra’s (een parkeerplaats, een vergaderruimte, eten en drinken) 
 3. de co-working hub zelf

Volgens het 2022 Hot Desk Price Index Report is de gemiddelde internationale prijs van een plek in een coworking space 197,50 euro per maand.

De prijs van een co-working hub verschilt natuurlijk ook per stad en land. De goedkoopste co-working locaties vind je in India en Singapore. In Europa heeft Praag een aantal zeer betaalbare opties.

pros and cons list icon

Voordelen & nadelen van een co-working space

Voordelen

 1. Toegang tot een gemeenschap van remote werkers
 2. Een professionele omgeving om je te kunnen concentreren
 3. Razendsnel internet
 4. Gratis gebruik van extraatjes, apparatuur, en voorzieningen
 5. Mooie kans om te netwerken

Nadelen

 1. Je hebt mogelijk minder privacy
 2. Het kan er lawaaierig zijn
 3. Vergaderruimtes zijn soms druk bezet
Workingfromhammock logo icon

Volledig ontzorgd op workation

Geen zin om je hele workation zelf te regelen? Schrijf je dan hieronder in en wees de eerste die speciaal volledig verzorgde workation deals in je inbox ontvangt! 👇

Ja, ik wil op workation. Hou me op de hoogte!

Woman working on a laptop while laying in a hammock
Workingfromhammock logo icon

Inspiratie voor jouw remote werkplek in de zon

Ontdek de mooiste workation bestemmingen om remote te werken in het buitenland 👇

Tot zover deze bijdrage!

We hopen dat je dit artikel nuttig vond.

Team account July 20, 2022 Workation Tips no responses