Moet je een workation toestaan?

Voordelen & nadelen van workations voor werkgevers

Succes begint met duidelijk beleid. Maak eenvoudig duidelijke afspraken met uw personeel rondom remote werk met onze handige templatešŸ‘‡

Work remote from abroad Template

Sinds COVID-19 is het hybride werkmodel, waarbij werknemers parttime op afstand vanuit huis of het buitenland kunnen werken, op grote schaal ingevoerd. Dit model is gebaseerd op drie belangrijke principes: flexibele oplossingen, mensgerichtheid en samenwerking in plaats van locatie.

Er zijn veel voordelen verbonden aan het aanbieden van ruimere mogelijkheden voor remote werk aan werknemers. Daartoe behoren hogere productiviteit, minder ziekteverzuim, betere binding met het bedrijf, stimulans voor creativiteit, welzijn van werknemers en kostenbesparingen. Er zijn echter ook risico’s, zoals verminderde samenwerking en communicatie tussen teams, problemen met het managen van werknemers op afstand en mogelijke juridische en compliance issues.

Hieronder vindt u meer informatie over de voordelen en risico’s van workations voor werkgevers en onze tips.Ā 

Voordelen & risico's van workations voor de werkgever

Voordelen voor werkgevers wanneer werknemers vanuit het buitenland werken

Hogere productiviteit

De meeste werknemers op kantoor hebben wel eens last van uitstelgedrag of verminderde productiviteit naarmate de week vordert. Bovendien wordt vaak benoemd dat de drukte van een kantooromgeving afleidt. Zelfs de hipste kantoortuinen wegen niet op tegen de flexibiliteit die werknemers ervaren wanneer ze hun eigen werkplek kunnen kiezen.

Werknemers zelf laten kiezen welke omgeving voor hen het beste werkt verhoogt hun productiviteit. Ze kunnen hun tijd beter indelen en kunnen geconcentreerder werken. Bovendien wordt arbeid meer resultaatgericht wanneer werknemers remote kunnen werken in plaats van een tijdsinspanning wanneer ze hun werkdag ā€œuitzittenā€ op kantoor.

Werkgevers die hun werknemers al veel thuis lieten werken, stimuleren hun personeel steeds vaker om op workation te gaan. Ook thuis kunnen werknemers uitgeblust raken. Juist een workation met een goede werkplek in een inspirerende omgeving doet wonderen voor de productiviteit en werknemerswelzijn.

Behoud van talent

Verlies van jonge, actieve en gepassioneerde professionals, vooral onder millennials en generatie Z, is een actuele zorg voor veel bedrijven. Steeds meer mensen klagen over de beperkingen van hun werk. Sommigen verlaten hun bedrijfsbaan om een beroep te zoeken waarmee ze een betekenisvoller leven kunnen leiden. Anderen gaan op zoek naar betere mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Beide leiden tot een enorme verspilling van bedrijfstijd en middelen voor opleiding.

Dit verlies van talent is te voorkomen. Het moderne concept van een goede werkgever houdt veel meer in dan het tijdig uitbetalen van loon. Het verlenen van autonomie aan personeel, vooral als zij vanuit het buitenland mogen werken, spreekt boekdelen over het vertrouwen dat in hen wordt gesteld. Door werknemers toe te staan voor beperkte perioden op afstand vanuit het buitenland te werken, kunnen werknemers zich meer afgestemd voelen op de bedrijfswaarden, wat een positief effect heeft op het behoud van werknemers.

Minder ziekteverzuim

Minder stress, voldoende zonlicht, goed eten en voldoende beweging. Allemaal ingrediƫnten van een goede workation en voor laag ziekteverzuim. Workations hebben een positief effect op de werk-privƩ balans en helpen het risico op burn-outs en stressgerelateerd ziekteverzuim te verminderen.

Veel werknemers ontvluchten graag het koude weer om in de wintermaanden remote te werken vanuit een warm oord. Minder tijd in het OV en op kantoor tijdens het griepseizoen beperkt de kans dat werknemers ziek worden. De kans dat meerdere teamleden tegelijk uitvallen is daardoor beperkt.

Stimulans voor creativiteit

Creativiteit gedijt het best buiten de kantooromgeving. In het buitenland nieuwe mensen ontmoeten, vooral andere telewerkers, kan nieuwe ideeƫn inspireren en de creativiteit stimuleren. Het ervaren van verschillende culturen biedt veel mogelijkheden voor persoonlijke groei. Bovendien blijkt uit dit door Elsevier gepubliceerde onderzoek dat reizen helpt bij het ontwikkelen van sociale, communicatieve en probleemoplossende vaardigheden.

Werknemer welzijn

Een van de belangrijkste voordelen van een workation is het effect ervan op de algemene geestelijke en lichamelijke gezondheid. Werken vanuit een opwindende nieuwe locatie wordt beschouwd als een zelfzorgtrend. De voordelen van reizen voor het welzijn worden bevestigd door een studie van The Global Commission on Aging en Transamerica Center for Retirement Studies en de US Travel Association. Tegenwoordig is het geluk van een team een onderzoeksbewezen hoofdfactor die de duur van arbeidsrelaties bepaalt.

Nieuw talent

In een zeer concurrerende arbeidsmarkt verhoogt het omarmen van het hybride model of zelfs het fulltime toestaan van werken op afstand de aantrekkelijkheid van het bedrijf als werkgever en vergroot het geografische bereik voor potentiƫle kandidaten.

Zelfs lokale werkzoekenden die niet van plan zijn om naar een ander land of een andere stad te verhuizen, kunnen van een workation profiteren. Een werkgelegenheidsbeleid is dus een aanzienlijk voordeel dat de status van een bedrijf op de arbeidsmarkt verhoogt en helpt om zijn reputatie te vestigen of te bevestigen als een innovatieve, mensgerichte werkgever die niet alleen een baan maar ook een levensstijl biedt.

Verhoogde winstgevendheid

Wanneer meer werknemers buiten het kantoor werken, is er minder kantoorruimte nodig. Het helpt de overheadkosten te verminderen. Er zijn minder faciliteiten te onderhouden, lagere elektriciteitsrekeningen, enz.

Risico's voor werkgevers wanneer werknemers vanuit het buitenland werken

Behoud van de bedrijfscultuur

Als werknemers voor langere tijd in het buitenland werken, kan dat de teamcultuur schaden. Medewerkers kunnen zich minder verbonden voelen als ze niet dezelfde kantoorruimte delen. Een goed doordacht beleid voor hybride werken kan dit negatieve effect tenietdoen.

Tip: Digitale hulpmiddelen kunnen de band binnen het team helpen verbeteren. Ze helpen kleine momenten van betrokkenheid te vergemakkelijken, zoals mentorschap, samenwerking, brainstorming of coaching.

Toepasselijke wetgeving

Bij het werken in het buitenland kan een werknemer onbedoeld loon- en andere wettelijke verplichtingen in het land van bestemming doen ontstaan. Werknemers die gedurende langere tijd op afstand werken in een land waar de werkgever nog niet actief is, kunnen een vaste inrichting creƫren.

Tip: Om te voorkomen dat een vaste inrichting in het buitenland ontstaat, beperken werkgevers de duur dat een werknemer op afstand kan werken vanuit een ander land. Zie voor voorbeelden onze gids voor hr-managers over remote werk beleid.

Gezondheids- en veiligheidsrisico's

Gezondheids- en veiligheidsvoorschriften met betrekking tot de werkplek blijven van toepassing wanneer een werknemer op afstand in het buitenland werkt. Hetzelfde geldt voor de aansprakelijkheid van de werkgever voor werkgerelateerd letsel.

Tip: Raadpleeg de verzekeringspolis van uw bedrijf voor een adequate dekking, of raadpleeg een juridisch deskundige.

Complicaties met visums en werkvergunningen

Wanneer werknemers in het buitenland mogen werken, moet rekening worden gehouden met de toelatingsvoorwaarden, werkvergunningen en de gevolgen van het werken op een bestaand werkvisum. Vooral wanneer zij op afstand buiten de EU werken.

Tip: We werken aan een tool om de toepasselijke visumvoorschriften per land van bestemming beter te begrijpen. Deze is binnenkort gereed.

IT Security

Reizen naar het buitenland verhoogt het risico op verlies of beschadiging van bedrijfsapparatuur, zoals laptops en smartphones met bedrijfsinformatie. Ook het inloggen op onveilige Wi-Fi kan bedrijfsinformatie in gevaar brengen. Duidelijke richtlijnen voor werknemers over hoe zij zich op het werk moeten gedragen en een goed doordacht beleid voor werken op afstand met een lijst van verboden landen kunnen het risico voor de werkgever aanzienlijk verkleinen.

Tip: Veel werkgevers organiseren jaarlijks trainingen om hun werknemers op afstand voor te lichten over de noodzaak van cyberbeveiliging en de preventie van phishing. De aanschaf van een goed antivirusabonnement voor het hele bedrijf, het opstellen van richtlijnen voor het werken met gevoelige gegevens en het uitvoeren van geheimhoudingsovereenkomsten zijn ook cruciaal voor het handhaven van de cyberveiligheid van uw bedrijf.

Succes begint met duidelijk beleid

Biedt duidelijkheid en ondersteuning aan werknemers die remote willen werken. Bijvoorbeeld door hen te begeleiden om een goede werk-privĆ© balans te vinden tijdens hun workation en de middelen te bieden om veilig vanuit het buitenland te werken zoals een VPN, reisverzekering en belastingadvies.Ā 

Door deze maatregelen te nemen, kunt u als werkgever uw werknemers helpen optimaal gebruik te maken van de mogelijkheden tot van remote werk en tegelijkertijd de potentiĆ«le risico’s tot een minimum beperken.

Gelukkig hoef je dit niet helemaal zelf te bedenken. Daarvoor hebben we een handig workation beleid template ontwikkeld die je zelf kunt aanpassen. šŸ‘‡

Work remote from abroad Template

Stuur mij een gratis exemplaar