De aantrekkelijke werkgever: Beste werknemer incentives voor 2023

ls werkgever, manager of HR-specialist, merk je wellicht dat prestaties van werknemers na verloop van tijd kunnen afnemen. Personeelsleden werken vanuit hun zogenaamde ‘comfort zone’, worden onvoldoende uitgedaagd, voelen zich niet gewaardeerd of krijgen last van burn-out verschijnselen. Werknemers en zelfs hele teams kunnen hier mee te maken krijgen. Hoe je daar als werkgever mee omgaat, is het verschil tussen een normale en bovengemiddeld goede werkgever.

Positioneer jouw bedrijf als aantrekkelijke werkgever en voorkom onnodig personeelsverloop door tijdig actie te ondernemen. Als remedie voor oplopend verloop wordt vaak als eerst gedacht aan loonsverhogingen. Er zijn echter nog tal van alternatieven die goedkoper en vaak effectiever zijn.

Hoe hou je werknemers betrokken en moraal hoog? Welkom in de wondere wereld van werknemer incentives!

Wat is een incentive programma?

Een employee incentive is een beloning, voordeel of extraatje om getalenteerd personeel aan te trekken en voor langere tijd aan de onderneming te binden. Het doel ervan is werknemers het gevoel te geven dat zij gewaardeerd worden.

Er zijn verschillende vormen van dergelijke incentive programma’s. Sommige vrolijken de teamgeest op en zorgen voor een gevoel van betrokkenheid op de werkplek. Andere creëren betere mogelijkheden voor zelfzorg en persoonlijke ontwikkeling of zorgen voor een goed evenwicht tussen werk en privé door werknemers meer vrije dagen en meer flexibiliteit in hun werktijden te bieden.

Populaire werknemer incentives

Verhoog moraal en werknemer retentie met deze incentives

Extra vakantiedagen

Welke werknemer is niet blij met meer vrije dagen. Extra vakantiedagen zijn een veelgebruikt middel om werknemers te belonen en aan het bedrijf te binden. Bijvoorbeeld door meer vakantiedagen toe te kennen naarmate een werknemer langer in dienst is. Studies tonen aan dat meer vrije tijd ook het evenwicht tussen werk en privé verbetert en kans op burn-out vermindert. Verder zijn een bovengemiddeld hoog aantal vakantiedagen een middel om getalenteerde professionals aan te trekken op een competitieve arbeidsmarkt.

Workations

Personeel laten ontspannen tijdens een vakantie zonder dat je ze hoeft te missen op kantoor? Laat je medewerkers enkele weken per jaar op afstand werken vanuit het buitenland tijdens een zogenaamde Workation. Werknemers kunnen hun dorst naar avontuur stillen of ontspannen op een zonnige bestemming terwijl ze hun werk blijven doen.

Tip: Duizenden productieve en gelukkige remote werkers gingen jouw werknemers al voor. Ontdek welke bestemmingen het beste bij je werknemers en het bedrijf passen met behulp van onze Workation Wizard: ontdek welke bestemmingen het veiligst zijn, de beste Wi-Fi of co-working spaces hebben en meer.

Laat werknemers thuiswerken

De meeste bedrijven bieden hun werknemers de flexibiliteit om een aantal dagen per week thuis te werken. Voor werknemers die dit nog niet kunnen, is het een gewilde optie.

Investeer in gezond personeel

Werknemers verwennen met gezonde snacks, korting geven op een gym lidmaatschap, een fietsplan sponsoren of ergonomische kantoorapparatuur ter beschikking stellen, zijn allemaal uitstekende manieren om het welzijn van werknemers te bevorderen.

Tip: Geef werknemers fitnessarmbanden om hen te motiveren ook buiten kantoor fit te blijven.

Investeer in persoonlijke ontwikkeling

Faciliteer persoonlijke ontwikkeling door middel van opleidingsbudgetten. Dit komt zowel de werknemer als de werkgever ten goede. Als werkgever profiteer je van beter geschoolde krachten en werknemers blijven langer bij het bedrijf wanneer ze de kans krijgen om zich persoonlijk te ontwikkelen (zie studie)

Introduceer vertrouwen en verantwoordelijkheid

Werknemers ervaren regelmatig micromanagement. Meer autonomie en vertrouwen op de werkvloer stelt werknemers in staat effectiever te werken en doet wonderen voor moraal.

Andere voorbeelden hiervan zijn de invoering van 360 graden feedback voor werknemers of de vrijheid om van project of team te kunnen wisselen.

Steun goede doelen

Goede doelen steunen toont betrokkenheid, vooral als deze liefdadigheid gekoppeld is aan de missie van het bedrijf, en biedt werknemers een gevoel van trots. Bedrijven als bol.com bieden hun werknemers daarom de mogelijkheid om zich onder werktijd in te zetten voor lokale goede doelen.

Succes vieren

Organiseer af en toe een feestje, organiseer teamuitjes en vier successen als een team. Het doet wonderen voor stressvermindering, teambinding en werknemersgeluk.

Monetaire stimulans

Salarisverhogingen en bonussen blijven een veel gebruikte methode om goede prestaties te belonen. Uit onderzoek van de Princeton University blijkt dat loonsverhogingen tot een jaarsalaris van 75.000 dollar het geluk van werknemers vergroot.

Voordelen voor een incentive programma

Uit de studie Incentives, Motivation and Workplace Performance uit 2010 blijkt dat incentives de prestaties van uw werknemers tot 44% kunnen verhogen! Andere voordelen zijn:

Competitieve voorwaarden

De beste werknemers krijgen vaak ook de meeste aanbiedingen. Houd ze geïnteresseerd met uitmuntende secundaire arbeidsvoorwaarden die zijn afgestemd op hun wensen en behoeften.

Behoud van talent

Gelukkige en gemotiveerde werknemers blijven langer bij hun werkgever.

Verhoogde teamspirit

Een bedrijfscultuur gebaseerd op vertrouwen en verantwoordelijkheid, betrokkenheid bij goede doelen en leuke teamuitjes helpen om werknemer moreel te verhogen.

Betere individuele prestaties

Werknemers die zich gewaardeerd voelen en voldoende uitdaging krijgen doen hun beste werk.

Effectieve en veelzijdige teams

Continue persoonlijke groei dankzij persoonlijke ontwikkeltrajecten is een vruchtbare bodem voor een high-performing team.

Belang van een langetermijn-visie

De meeste goede dingen kosten tijd, adopteer daarom een langetermijnperspectief. Incentive programma’s met een langere tijdshorizon bieden de beste resultaten blijkt uit onderzoek.