Remote werken in het buitenland: Gids voor werkgevers

Meer aantrekkingskracht en motivatie met Workations

Modern & aantrekkelijk

Werkgevers die workations aanbieden worden als aantrekkelijker en moderner ervaren. Een duidelijk voordeel op een competitieve arbeidsmarkt

Extra stimulans

Werknemers zijn tijdens workations meer ontspannen, creatiever en minstens zo productief

Hogere loyaliteit

Werknemers zijn loyaler aan werkgevers die actief bijdragen aan persoonlijke ontwikkeling en een plezierige werkomgeving. Workations zijn een moderne, nieuwe tool waarmee je je aantrekkingskracht vergroot

Productiever werken

Tijdens een workation hoeven je werknemers geen huishouden te runnen en worden ze niet afgeleid door alle dagelijkse beslommeringen

Work remote from abroad Template

Succes begint met duidelijk beleid

Uiteraard is er een knip en klare relatie tussen Workations en het ondernemingsbeleid. Wat verwachten werknemers en hoe helpt het de onderneming verder? Iedereen is gebaat bij duidelijkheid. Leg in ieder geval de volgende zaken goed vast:

  • Voor wie zijn workations en wat verwacht je als organisatie: de spelregels
  • De maximale duur van een workation en in welke landen en locaties dat is toegestaan
  • Welke ondersteuning je mag verwachten als workationer
  • Het IT-security beleid, maar ook het goedkeuringsproces

Gelukkig hoef je dit niet helemaal zelf te bedenken. Daarvoor hebben we een handig workation beleid template ontwikkeld die je zelf kunt aanpassen.

Remote werken met laptop aan zwembad

Belastingen, sociale lasten & verzekeringen

Hoe zit dat nu precies met werknemers die in een ander land werken dan je bedrijf gevestigd is? Welke belastingregels gelden? Hoe zit het met sociale lasten en verzekeringen? De regels verschillen per land. We helpen je graag op weg. Mogelijk zijn er fiscalisten in je organisatie of laat je adviseren door een gespecialiseerde belastingadviseur.

Betrouwbare accommodaties die 100% aansluiten bij je workation beleid

WorkingfromHammock helpt bij het selecteren van de beste workation bestemmingen en accommodaties. Zo kun je eenvoudig een selectie maken die naadloos past bij je workation beleid. Bovendien sluit je zo workation spoilers als slechte verbindingen en geluidsoverlast uit.

Meer weten? Kom in contact

Wat vroegen professionals en bedrijfseigenaren ons? Leer mee

We kregen veel vragen. Leer van wat andere organisaties en werknemers ons vroegen. Hun vragen en onze antwoorden.

We hebben een lijst samengesteld van bestemmingen die veilig en geschikt zijn voor remote werkers. Deze landenlijst is opgenomen in ons GRATIS template remote werk beleid.

Werkgeversaansprakelijkheid eindigt niet bij de grens. De verplichting om te zorgen voor een goede werkplek die voldoet aan Arbo-wetgeving en aansprakelijkheid bij werkgerelateerde ongevallen blijft bestaan. Sommige landen breiden de werkgeversaansprakelijkheid zelfs uit wanneer een werknemer remote werkt vanuit een ander land. Daarom is een goede verzekering cruciaal voor een werkgever. 

Wij raden u aan contact op te nemen met uw verzekeringsmaatschappij voor meer uitgebreide informatie over werkgeversaansprakelijkheid en uw dekking. Als een aanvullende verzekering nodig is, dan kunt u Allianz Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering overwegen. Deze verzekering biedt ook dekking voor wanneer werknemers op workation gaan.

Het succesvol managen van teams die hybride werken of zelfs werken in verschillende tijdzones vraagt een nieuwe aanpak Dit artikel geeft waardevolle inzichten van toonaangevende bedrijven over het managen van internationale teams, werk op afstand en hybride werken in het algemeen.

Workations worden over het algemeen niet beschouwd als zakenreizen. Remote werkers zijn in het buitenland vaak niet gedekt door de zakelijke reisverzekering van hun werkgever. 

Werknemers doen er daarom goed aan in privé een reisverzekering af te sluiten. Let daarbij wel op de polisdekking en kies voor een verzekering met vergoeding voor repatriëring, medische noodgevallen en verlies van of schade aan bedrijfsuitrusting.

Werknemers riskeren dubbele belastingheffing als zij remote werken vanuit een land waar het land waarmee het land waar hun werkgever gevestigd is geen belastingverdrag heeft. Zelfs met een belastingverdrag moeten werknemers die >183 dagen in een ander land verblijven, in dat land inkomstenbelasting betalen. Zie voor meer informatie dit artikel over de fiscale verplichtingen voor werknemers die tijdelijk op afstand werken in het buitenland. 

Heeft een werknemer een visum of werkvergunning nodig als hij/zij remote werkt vanuit het buitenland? Dit verschilt per land van bestemming en per nationaliteit. Voor remote werk tijdens een workation is vaak geen werkvergunning nodig, zolang er geen diensten worden verleend aan bedrijven in het land van bestemming. 

Wij werken aan een GRATIS online tool om te bepalen welke toelatingseisen van toepassing zijn, afhankelijk van het land van bestemming en de nationaliteit. Kom vooral over een paar weken nog eens terug.

Er is een risico dat een werknemer onbedoeld een vaste inrichting voor zijn werkgever creëert terwijl hij op afstand werkt in een ander land. Dit risico kan worden vermeden met duidelijk beleid. Zie voor meer informatie onze uitgebreide gids voor hr-managers over remote werk beleid, met een GRATIS te downloaden template beleid voor remote werk in het buitenland.