Workation Turkije

Ik-heb-niet-veel-tijd-wat-moet-ik-weten-sectie 👇

Rating: ​​🌴🌴🌴🌴

Kosten van levensonderhoud: € 900 – € 1800 p/m*

Voor wie: Je bent op zoek naar een bestemming met een rijke culturele geschiedenis waar Europese en Aziatische invloeden samenkomen.

Visum nodig: Geen 

Gemiddelde internetsnelheid: 6mb/s 

*Kosten zijn berekend voor 1 persoon

Inhoudsopgave

Is Turkije een goede workation bestemming?

Turkije is één van de meest diverse en kleurrijke landen ter wereld. Als kruispunt tussen Europa en Azië biedt Turkije het beste van twee werelden. Een rijke cultuur met invloeden uit beide continenten en een prachtig gevarieerd landschap dat nog steeds overblijfselen herbergt van eeuwenoude historische gebeurtenissen. 

Turkije staat bekend om haar gastvrijheid, heerlijke eten, goudgekleurde stranden en grote variëteit aan toeristische ervaringen. Met meer dan 12.000 km ruige kustlijn is Turkije ideaal voor zonliefhebbers. Ook voor geschiedenis- en natuurliefhebbers is er van alles te ontdekken. Er zijn 13 UNESCO-werelderfgoederen in Turkije, waaronder de archeologische site van Troje, Efeze, Hierapolis-Pamukkale, de Grote Moskee en het ziekenhuis van Divriği.

Turkije wordt steeds bekender onder remote werkers die op zoek zijn naar een workation bestemming voor een langere verblijf. Er is voldoende te doen na werk en de lage kosten van levensonderhoud en de goede infrastructuur maken het een geschikte bestemming voor remote werkers. In de grote steden zoals Istanbul, Ankara en Izmir zijn er veel coworking spaces voor zowel digital nomads als de lokale bevolking. Verblijf je liever aan de kust, dan heb je ruime keus uit uitstekende hotels en appartementen. 

Ook in de wintermaanden is Turkije een goede workation bestemming voor sneeuwliefhebbers. Turkije heeft haar eigen ski gebied en het is er nog goed betaalbaar vergeleken met bijv. Oostenrijk. 

Populaire bestemmingen om remote te werken

Istanbul

Istanbul is de grootste stad van Turkije en het is de enige stad ter wereld die twee continenten doorkruist. Dit is één van de redenen waarom deze stad zo divers en uniek is. Istanbul is de culturele hoofdstad van het land, die de typisch Turkse sfeer vertegenwoordigt met prachtige moskeeën en openlucht bazaars aan de ene kant, en een moderne stad met een goed ontwikkelde infrastructuur aan de andere kant. Istanbul is een kleurrijke, bruisende stad waar zoveel te beleven valt, waardoor het vaak de eerste stop is voor digitale nomaden die Turkije bezoeken. Populaire bezienswaardigheden zijn de Hagia Sophia (Aya Sofya) Moskee, Topkapı Paleis, Blauwe Moskee, Grote Bazaar (Kapalı Çarşı), Dolmabahçe Paleis en Cruise de Bosporus Straat.

Istanbul is tevens een drukke stad, zelfs buiten het toeristenseizoen, met 15 miljoen inwoners. Een nadeel van het leven in Istanbul is het drukke verkeer, Een auto huren is er niet nodig, het openbaar vervoer is goed georganiseerd, en de taxi’s zijn er goedkoop.

Ankara

Hoewel Ankara de hoofdstad van Turkije is, is het er rustiger vergeleken met Istanbul. Ankara, gelegen in het midden van het land, is een thuisbasis voor remote werkers op zoek zijn naar een meer ontspannen stadse vibe. De stad is geen internationaal mekka zoals Istanbul, maar nog steeds goed ontwikkeld met nieuwe wegen, indrukwekkende gebouwen en musea.

Er is veel te doen in de stad. De stad staat echter niet bekend om een bruisend nachtleven. Ankara is ook beter betaalbaar vergeleken met andere hoofdsteden. De kosten van levensonderhoud liggen in Ankara meer dan 70% lager vergeleken met Amsterdam.

Antalya

Antalya is een echte vakantiestad met een mediterrane vibe, gelegen aan de Middellandse Zee, Naast een internationale gemeenschap heeft Antalya een heus eigen kasteel, een oud centrum met een jachthaven, en goudgekleurde stranden om lekker te ontspannen, voor watersport en te genieten van de zon. Het kan erg warm worden in Antalya tijdens de zomermaanden.

 Iets om rekening mee te houden wanneer je een workation naar Antalya plant. De kosten van levensonderhoud zijn er laag en er zijn leuke activiteiten in overvloed, inclusief een bruisend nachtleven. 

Bodrum

Bodrum is wellicht niet de beste plek voor remote werkers die snel afgeleid zijn door het grote aanbod aan vertier en levendige sfeer van deze stad. Je vindt er prachtige stranden, bars, restaurants, festivals en musea die je niet kunt missen. Ook zijn er moderne co-working spaces en cafés met goede Wi-Fi.

Izmir

Nog een kuststad, deze keer gelegen aan de Egeïsche kust. Izmir is een moderne stad met goede infrastructuur en moderne architectuur die toch zijn rijke geschiedenis en cultuur behoudt. Izmir biedt remote werkers een goede balans tussen kwaliteit van leven en kosten van levensonderhoud.

Ook zijn er veel co-working spaces. De laatste jaren is Izmir dan ook een populaire bestemming geworden voor expats en digitale nomaden, en zijn er verschillende nomad communities ontstaan. 

Wat kun je verwachten van een workation in Turkije?

Free holiday time icon

Beste tijd om vanuit Turkije te werken

Het klimaat in Turkije maakt dat je het hele jaar door in het land kunt verblijven, maar de beste reistijd wat betreft het weer en de drukte is tussen april en mei en september en oktober. In deze periode kun je genieten van mooi weer, minder toeristen en goedkopere accommodaties.

currency icon

Kosten van levensonderhoud

Turkije is een van de meest betaalbare bestemmingen in Europa. Afhankelijk van waar je verblijft, betaal je 1.000 euro en 1.800 euro per maand voor onderdak en levensonderhoud. 

De kosten verschillen per stad. Het leven in Istanbul is duurder dan bijvoorbeeld Ankara. Ook liggen de prijzen in mediterrane steden zoals Antalya iets hoger. Over het algemeen zijn de kosten van levensonderhoud significant lager in vergelijking met grote steden in het westen van Europa.  Hierbij een voorbeeld uitgavenlijstje: 

 • Drie gangen maaltijd in Istanbul voor 20 euro
 • Koffie voor 1,60 euro
 • Openbaar vervoer kaartje voor 50 cent.
 • Internet abonnement voor minder dan 10 euro per maand 
 • Huur een flat voor tussen de 250 euro en 800 euro, afhankelijk van het gebied en de kamers die je nodig hebt.
Safe Wifi icon

Faciliteiten & Wi-Fi

In steden als Ankara, Istanbul en Izmir zijn veel moderne co-working spaces te vinden voor een betaalbare prijs tussen 120-150 euro per maand. Meestal worden ze meer gebruikt door locals dan digitale nomaden die afkomen op de netwerkborrels. Een goed alternatief zijn cafés met goede Wi-Fi in de stad.

Top 5 populaire co-working plekken in Turkije

Work C

Antalya, Turkey 

Istanbul, Turkey

DAM

Istanbul, Turkey 

Ankara, Turkey 

Imapact Hub

Ankara, Turkey 

PRO TIP!      Je kunt real-time beschikbaarheid zien van co-working ruimtes met Croissant.
meet people

Hoe ontmoet je andere mensen die remote werken in Turkije?

Populaire Facebookgroepen om mensen te ontmoeten

Istanbul is de plek waar je veel remote werkers, expats en buitenlanders vindt. Je kunt ze ontmoeten in co-working spaces, bekende cafés, en natuurlijk Facebook groepen zoals Istanbul Remote Work, Digital Nomad & Expat Community, Coworking, Coliving, Istanbul Digital Nomads, Foreigners who live in Istanbul, Istanbul Community for Expats / Foreigners.

Denk aan de groepen Digital Nomads Turkey, Digital Nomads Turkey, Expats in Turkey™  voor andere steden in Turkije. 

Hoe zijn de locals in Turkije?

Turken worden vaak beschouwd als de meest seculiere mensen in de islamitische wereld. Dit komt omdat zij blootstaan aan zowel oosterse als westerse invloeden. Turkije heeft een diep islamitische geschiedenis. Turken volgen de oude tradities en groeien op met het onderwijs dat de islam volgt. Ze zijn religieus en bidden 5 keer per dag tot Allah.  Maar als we Turken met drie woorden moeten beschrijven, zouden dat loyaliteit, gastvrijheid en eer zijn. 

De Turkse gemeenschap staat bekend om haar vrijgevigheid, vooral bij het helpen van mensen in nood. Dit is gedeeltelijk te danken aan de sterke invloed van de islamitische beginselen op de Turkse cultuur. Turken zijn ook zeer beleefd en zorgen er altijd voor dat hun gasten zich de belangrijkste mensen in huis voelen. Ook al ken je iemand maar kort, de kans bestaat dat je bij hen thuis wordt uitgenodigd. Wees echter voorzichtig, want Turken nemen aanstoot aan afwijzingen. 

Turken hebben een collectieve geest en zijn op de samenleving en het gezin gericht. De relaties van de mensen met hun buren en de gemeenschap zijn over het algemeen nauwer dan die in West-Europa. Iets anders dat vermeld moet worden, is dat er in Turkije nog steeds een gebrek is aan gelijkheid tussen mannen en vrouwen. De samenleving is niet vrouwgericht, wat leidt tot veel verschillen in het leven van vrouwen, waaronder een uitgesproken loonkloof tussen mannen en vrouwen.

PRO TIP!      Doe dit niet in Turkije: Noem ze geen Arabieren, en categoriseer de Turkse cultuur of taal niet als Arabisch. Praat niet over politiek, en open geen gesprek over de relatie van Turkije met de buurlanden. Wanneer je in een restaurant of bij iemand thuis bent, laat dan geen eten op uw bord liggen en drink niet te veel alcohol. 

testimonial icon

Ervaringen van andere workationers

praktische zaken icon

Praktische zaken voor een workation naar Turkije

Nou, Engels wordt niet zo veel gesproken als je misschien zou willen. Slechts 17% van de bevolking van Turkije spreekt Engels als tweede taal. In de toeristische gebieden en grote steden is dat percentage hoger, en wij denken dat je geen problemen zult hebben als je in een resort of hotel verblijft. In het dagelijks leven zul je mensen ontmoeten die geen Engels spreken, vooral op markten, dus probeer voorbereid te zijn door enkele Turkse basiswoorden en zinnen te leren.

Ongeveer 15 internationale luchthavens in het hele land geven toegang tot het Marmar-gedeelte, de Aegen-kust, de Middellandse Zeekust en de regio Anatolië. Turkish Airlines is een van de bekendste luchtvaartmaatschappijen, die vliegt naar 267 bestemmingen in 125 landen.

Nee, je hebt geen visum nodig voor toeristische of commerciële reizen van maximaal 90 dagen. Er is geen visum nodig voor Europeanen, en er is een e-visum voor Canadezen of Amerikanen. Er is geen specifiek digital nomad visum.

De tijdzone van Turkije is UTC+3 en loopt daarmee 1 uur voor op Nederland.

Turkije heeft twee bijbehorende stekkertypes, de types C en F.

De belangrijkste valuta in Turkije is de Turkse lire. Er waren vorig jaar een paar instabiele perioden met de munt.

pros and cons list icon

Voordelen & nadelen van een workation in Turkije

Voordelen

 1. Betaalbare kosten van levensonderhoud
 2. Goed klimaat / warme winter
 3. Rijke cultuur en historisch erfgoed
 4. Goede keuken
 5. Gastvrije lokale bevolking

Nadelen

 1. De locals spreken vaak geen Engels
 2. Conservatieve samenleving
 3. Veel locals roken nog
 4. Veel toerisme in de grote steden
Workingfromhammock logo icon

Volledig ontzorgd op workation

Geen zin om je hele workation zelf te regelen? Schrijf je dan hieronder in en wees de eerste die speciaal volledig verzorgde workation deals in je inbox ontvangt! 👇

Ja, ik wil op workation. Hou me op de hoogte!

Woman working on a laptop while laying in a hammock
studying icon

Ga goed voorbereid op workation

Meer weten? Lees verder met onze in-depth artikelen.

Tot zover deze bijdrage!

We hopen dat je (nog meer) zin hebt gekregen om je volgende Workation te plannen!