Heb ik een visum nodig als ik remote werk?

Ontdek welk type visum je nodig hebt voor 60+ bestemmingen. Voor werknemers en freelancers!

Ga goed voorbereid op reis

💻

Bespaar jezelf uren zoekwerk

Snel en gemakkelijk inzicht in visum vereisten per bestemming, waardoor je jezelf veel tijd en zoekwerk bespaart

🙂

Altijd up-to-date informatie

Onze visa finder wordt continue bijgewerkt met de nieuwste regelgeving en vereisten, zodat jij altijd over actuele informatie beschikt

🎁

Met een leuk extraatje speciaal voor jou!

Gewoon, omdat het kan 😉

HOE WERKT HET

1

Beantwoord 5 vragen over jouw reisplannen

2

De visa finder verzamelt automatisch alle relevante gegevens en toont jouw persoonlijke visumvereisten 

3

De visa finder crawlt meer dan zestig overheidswebsites om jou de meest accurate visuminformatie te bieden

4

In geval de overheidswebsite van een bestemmingsland (nog) niets vermeld over visumvereisten voor remote werkers, hebben we contact opgenomen met nationale consulaten

Screencapture visa check tool

Wat vinden andere gebruikers 😊

Veelgestelde vragen

Sommige landen staan remote werk op een toeristenvisum toe, andere landen helaas nog niet.

Om legaal in een ander land te kunnen werken, heb je vaak een geldig visum of verblijfsvergunning nodig.

Toeristenvisums zijn meestal bedoeld voor korte verblijven en niet elk land staat toe dat je remote werkt in hun land met enkel een toeristenvisum. Incidentele arbeid, zoals even je laptop openslaan om e-mails te beantwoorden is geen probleem, maar om legaal structureel op afstand te mogen werken gelden soms aanvullende eisen. Meerdere landen hebben inmiddels ook zogenaamde “digital nomad” visumprogramma’s gecreëerd gericht op remote werkers.

Voordat je vertrekt raden we je aan om goed de regels voor remote werk in het land van bestemming door te nemen. Overleg ook altijd met je werkgever voordat je vertrekt. Jouw workation kan voor jouw werkgever namelijk ook onverwachte consequenties hebben. 

🌴 Barbados heeft een 12-maanden “Welcome Stamp” visum geïntroduceerd, waarmee je op afstand kunt werken en leven in het Barbados.

🌴 Bermuda biedt een “Digital Nomad” visum aan voor remote werkers, waardoor je op het eiland kunt wonen en werken voor maximaal één jaar.

🌴 Estland biedt een “e-Residency” programma aan, waarmee remote werkers toegang krijgen tot de digitale diensten van het land en zaken kunnen doen vanuit elke plek ter wereld.

🌴 Georgië heeft een “Remotely from Georgia” programma geïntroduceerd, waardoor je op afstand kunt werken en leven in het land gedurende maximaal één jaar.

🌴 Kroatië heeft ook een “Digital Nomad Visa” geïntroduceerd voor remote werkers van buiten de EU, waardoor je een jaar lang in het land kan wonen en remote kan werken.

🌴 Mexico heeft een “Temporary Resident Visa” geïntroduceerd waarmee je op afstand kunt werken en wonen in het land gedurende maximaal een jaar.

🌴 Portugal heeft een “Digital Nomad” visum geïntroduceerd waardoor remote werkers van buiten de EU in Portugal kunnen wonen en werken voor maximaal één jaar.

🌴 Spanje heeft een “Freelance Visa” geïntroduceerd waardoor je als remote werker van buiten de EU in het land kunt wonen en werken voor maximaal één jaar.

🌴 Thailand heeft een “Smart Visa” geïntroduceerd voor remote werkers, waardoor je er kunt wonen en remote werken.

Hoewel het varieert, zijn de meeste visums tussen de zes maanden en één jaar geldig, met uitzonderingen zoals bijvoorbeeld de Kaaimaneilanden, met een visum dat tot twee jaar geldig blijft.

Dit verschilt sterk per land. Over het algemeen betaal je € 100 tot € 2.000 voor een visumaanvraag. Estland rekent bijvoorbeeld c. € 100, terwijl Barbados $ 2.000 in rekening brengt voor een visum voor remote werkers.

Houdt ook rekening met bijkomende kosten voor bijvoorbeeld advies en ondersteuning door een immigratie specialist of belastingadviseur.

Afhankelijk van de geplande duur en bestemming van jouw workation zijn er verschillende opties beschikbaar. Binnen de EU kun je als EU-burger vrij reizen en werken voor zowel korte als langere periodes.

Werk je liever op afstand vanuit een land waarvoor een visumplicht geldt? Veel landen staan remote werk toe voor een korte duur, variërend van enkele weken tot enkele maanden op basis van een toeristenvisum.

Wil je echter voor een langere tijd remote werken in het buitenland en niet elke paar weken naar een nieuw land reizen? Meerdere landen hebben nieuwe visa geïntroduceerd die gericht zijn op digitale nomaden die voor een langere periode in het land willen verblijven zonder dat ze een verblijfsvergunning hoeven aan te vragen. Voor deze visa gelden doorgaans minder strikte eisen en zijn ze makkelijker te verkrijgen dan een traditionele verblijfsvergunning.

Er kunnen beperkingen van toepassing zijn op het type werkzaamheden dat mag worden verricht met een remote werk visum. Vaak mag je niet werken voor lokale werkgevers of klanten gevestigd in het land van bestemming. Je mag dus enkel voor jouw werkgever blijven werken uit jouw eigen land en/of voor klanten in andere landen.

De regels kunnen verschillen per land. Bekijk daarom altijd goed de geldende regelgeving van het bestemmingsland voor vertrek.

Klaar om jouw volgende remote werk avontuur te plannen?

Bespaar jezelf tijd en stress door onze visa tool te gebruiken. Probeer het vandaag nog!

Ontdek meer handige tools voor jouw workation

🗺️

Budget calculator

Bereken je reisbudget in slechts één minuut!

🪄

Workation Wizard

Vind jouw perfecte workation bestemming

🏠

Werkvriendelijke verblijven

Vind de perfecte werkplek voor jouw workation

Reisverzekering check

Zorg voor de juiste reisverzekering voor jouw workation

Aanvraag van een remote werk visum

Nu je weet welke landen een verblijfsvergunning voor remote werk aanbieden, is het tijd om er één te krijgen. Dit betekent vaak aanvraagformulieren invullen, kosten betalen en bewijs leveren van kwalificaties, inkomen en ziektekostenverzekering.

Remote werk visum vereisten

Om een visum te krijgen voor remote werk, moet je een baan of contract hebben dat het werken op afstand toestaat. Maar dat is vaak niet genoeg. Andere veelvoorkomende vereisten zijn een:

  • geldig paspoort
  • gezondheidsverzekering
  • bewijs van inkomen en verblijfplaats
  • biometrische gegevens

Elk land heeft zijn eigen regels, dus bekijk altijd de geldende reisverplichtingen voordat je vertrekt. Onze visa finder helpt je daarbij!

Enkele tips voor het aanvragen van een remote werk visum

1

Vul het (online) aanvraagformulier in

Het aanvraagproces begint met het invullen van het aanvraagformulier. Dit kan vaak online. Voor sommige landen moet je het aanvraagformulier en de bijlagen hardcopy indienen bij hun nationale consulaat in Nederland. 

2

Betaal de aanvraagkosten

De kosten van de aanvraag voor een remote werk visum verschillen per land en kunnen flink oplopen. Bekijk daarom altijd vooraf de kosten voordat je bijv. al accommodaties en vluchten boekt. Ter illustratie, de aanvraagkosten voor een “Welcome Stamp” visum voor Barbados bedragen $ 2.000. Ter vergelijking voor non-EU burgers kost een “Digital Nomad Visa” voor Kroatië slechts € 70.

3

Houdt rekening met een intake-gesprek

Sommige landen is een persoonlijk of virtueel interview onderdeel van de aanvraagprocedure.

4

Vraag tijdig een visum aan

De verwerkingstijd voor een visumaanvraag variëren per land en de tijd van het jaar. Plan vooruit zodat je niet in tijdnood komt.

5

Bewaar kopieën van alle documenten

Maak altijd een kopie van de documenten die je hebt ingediend met jouw aanvraag. 

Deel met vrienden en collega's

Facebook
Twitter
LinkedIn

Krijg alle insider tips