Workation Portugal

Ik-heb-niet-veel-tijd-wat-moet-ik-weten-sectie 👇

Rating: ​​🌴🌴 

Kosten van levensonderhoud: €2.900 – €4.175 p/m*

Voor wie: Je bent geen vega, je vindt het niet erg om in een dichtbevolkte steden te wonen (Lissabon) en je houdt van surfen

Visum nodig: Nee

Gemiddelde internetsnelheid: 26mb/s

*Kosten zijn berekend voor 1 persoon en gebaseerd op de steden Lissabon & Porto

Navigatiemenu

Is Portugal een goede workation bestemming?

Jazeker! In vergelijking met andere populaire workation bestemmingen zoals Bali, Thailand, Colombia of Mexico heeft Portugal één groot voordeel: het tijdsverschil van maar 1 uur met Nederland (1 uur eerder). 

Daarnaast kunnen vrienden en familie je makkelijk komen opzoeken voor een weekendje.

Een andere reden waarom je Portugal zou willen overwegen voor een workation in Europa zijn de kosten. Gemiddelde kosten van levensonderhoud liggen tussen de €1.200- €1.800 per maand (net iets goedkoper dan Griekenland en Spanje en een stuk goedkoper dan Nederland, Duitsland en Scandinavische landen). 

Doordat Lissabon al jaren een hub is voor digital nomads zijn er voldoende co-working spaces en er is een hechte community van workationers (later hier meer over). Wil je meer stilte om te concentreren? Hotels zoals São Lourenço do Barrocal in Alentejo bieden naast een volledig verzorgde catering ook aparte werkruimtes waar je in alle stilte kunt werken en calls kunt doen.

Als je wilt kun je snel mensen ontmoeten in Portugal. Elke week zijn er genoeg meetups te vinden waar je mensen kunt ontmoeten, deze worden vaak online gepost (later hier meer over).

Wat kun je verwachten van een werkvakantie in Portugal

Globaal gezien gaan de meeste mensen die op afstand werken in Portugal naar de plekken waar de meeste vakantiegangers heengaan. Dit zijn Lissabon, Porto, Madeira en de Algarve. We zullen het in deze gids daarom ook voornamelijk hebben over deze plekken.

travel suitcase icon

Populaire bestemmingen om remote te werken

Workation Madeira

Zo heeft Madeira een waar Digital Nomads Village opgericht. Portugal probeert het eiland op dit moment echt neer te zetten als een remote werkers paradijs en aan de verhalen te horen is dit redelijk gelukt. Madeira trekt voornamelijk remote werkers die de steden willen ontvluchten en vinden in Madeira de perfecte workation bestemming. Voor rust, een hechte gemeenschap van remote werkers en watersporten ben je hier aan het juiste adres.

Lissabon wordt ook wel “Silicon Valley” aan de Taag genoemd (al vind ik dat persoonlijk wat overdreven). Waarom? Elk jaar in november wordt hier de Web summit gehouden, een conferentie voor mensen die werken in tech. Lissabon kan voor sommige mensen iets te druk zijn en een tikkeltje chaotisch. Maar als van een beetje reuring houdt en de vruchten van een beetje creatieve kruisbestuiving wilt proeven (zoals je die in andere steden met veel mensen aantreft), dan zit je hier goed.

Workation Porto

Compacter, gezelliger, goedkoper dan Lissabon (als je de ervaringen van andere remote werkers moet geloven). Porto heeft minder attracties, maar is ook minder toeristisch en druk. Hier ligt de oorsprong van Port (als dat je ding is).

Workation Algarve

Sinds mensenheugenis is de Algarve populair, want, nouja het is de Algarve.

Hou wel in je achterhoofd dat sommige regio’s (inclusief de Algarve) wat minder scoren op internetsnelheid. Informeer goed naar internetsnelheden wanneer je naar landelijke gebieden in Portugal gaat om te workationen.  Voor een compleet overzicht van verwachte wifi-snelheden van hotels in Portugal kun je altijd hotelwifitest.com bezoeken. 

Cultureel verschilt Portugal op één belangrijke manier van Nederland: het leven is er minder gehaast dan in Nederland. Mensen nemen meer de tijd voor dingen en dat kan voor Nederlanders soms als ‘slow motion’ aanvoelen. Men werkt hier om te leven, niet andersom. Een relaxte privé-werk balans noemen we dat! 

De meeste mensen zijn positief over de Portugese keuken. Er zijn mensen die het na een tijdje beetje eentonig begonnen te vinden, maar dat is dan ook de enige negatieve feedback die we zover hebben ontvangen. Wel wordt het buiten Lissabon iets lastiger om vega restaurantjes te vinden. De tentjes die vega zijn liggen in een ietwat hogere prijsklasse. 

Er staat veel verse vis op het menu (bakkeljauw) en vlees. En als je van koffie (bica) houdt ben je hier in het juiste land. De koffiecultuur is strong in this one. En ontzettend betaalbaar (€0.70-€1.50). 

testimonial icon

Ervaringen van andere workationers

Hoe werk je op afstand vanuit Portugal?

Waar ga je werken als je in Portugal bent?! Goede vraag. Op workation zijn de meest gekozen plekken om te werken in je accommodatie, werken in een co-working ruimte of werken in een WiFi-vriendelijk cafe.

remote work icon

Remote werken vanuit je workation verblijf

De makkelijkste van de drie. Je wordt wakker, je loopt naar je bureau en start je dag. Maar niet elk hotel biedt de juiste faciliteiten voor een workation. Nee, nee. 

Er zijn twee dingen die ontzettend belangrijk zijn wanneer je een hotel kiest om in te werken: 

 1. Wi-fi snel genoeg om video calls te doen (wil je een beetje chill werken raden we minimaal een downloadsnelheid van 10 Mbps en 5 Mbps uploadsnelheid aan).
 2. Goede (aparte) werkplekken beschikbaar (bureau in je kamer / werkplekken in hotel aanwezig)

Top 4 hotels & resorts met de verwachte snelste internetverbindingen en comfortabele werkplekken

€90 per nacht

Browns Central

Lissabon, Portugal                                            

Studio appartementen met werkplek in Lissabon met snel internet

Details
brownshotelgroup

€100 per dag

Penha Longa Resort

Lissabon, Portugal                                            

Werkruimte met uitzicht met het Office Letting programma 

Details
penghalongaresort

€85 per nacht

Andres Lago

Lagos, Portugal                                                  

B&B appartement met remote werkplek

Details
bedandbreakfast.eu

€70 per nacht

Companhia das Culturas

Castro Marim, Portugal                                         

Organische boerderij met speciaal remote werk programma

Details
booking.com

Pro tip: Je kunt ook via Flatio een langere termijn woning vinden!

Werken in co-working ruimtes

Geen zin om op je kamer te werken maar in een socialere omgeving te werken met mede workationers? Dan is een coworking ruimte wat voor jou.

coworking icon

De bekendste co-working ruimtes in Portugal

Omdat co-working ruimtes voornamelijk voorkomen in de steden staan nu alleen de co-working ruimtes in Lissabon & Porto in deze lijst.

Workhub Lisbao

Lissabon, Portugal                    

Second Home

Lissabon, Portugal

Heden

Lissabon, Portugal               

The Base

Lissabon, Portugal              

Idea Spaces

Lissabon, Portugal              

Porto i/o

Porto, Portugal

Pro tip: je kunt real-time beschikbaarheid zien van co-working ruimtes met Croissant.

Remote werken in Wi-Fi-vriendelijke cafés 

Zoek je meer reuring? Bekijk dan even deze WiFi-vriendelijke cafés:

 • Benjamin Coffee House
 • Bowls & Bar
 • Fauna & Flora
 • Heim Café
 • Seagull Method Café
 • Boutik
 • EleEla Café 
 • The Mill
 • Ler Por Aí Café
 • The Royal Rawness
 • Pois Café
 • Selva
 • Unobvious Lab

Wat kost een workation gemiddeld in Portugal?

Kosten van levensonderhoud liggen gemiddeld 32% lager dan in Nederland. Niet gek, want in 2021 was het minimum inkomen in Portugal een schrale €665 per maand.

Als je alleen bent zal het tussen €1.200 – €1.800 p/m aankomen. Met familie moet je iets van €2.100 – €2.600 p/m verwachten.

De kosten van een workation worden grotendeels bepaald door drie belangrijke factoren:

De vliegreis naar je vakantie-bestemming vormt vaak een belangrijk deel van de totale uitgave. Vluchten naar Portugal beginnen al vanaf €50. 

Tijdens jouw workation betaal je natuurlijk geld voor onderdak, eten en vermaak. Gevoelsmatig is het wel goedkoper om langer op workation te gaan, omdat de verblijfskosten vaak goedkoper worden naarmate je ergens langer verblijft.

Kies je voor luxe of ga je voor de goede deals? Jij bepaalt zelf hoeveel je wilt uitgeven aan accommodatie en incidentele kosten zoals eten en vertier.

meet people

Hoe ontmoet je andere mensen die remote werken in Portugal?

Leuk om met like-minded mensen na werktijd leuke dingen te doen. Maar hoe ontmoet je andere remote werkers die remote werken in Portugal?

Je vindt online een actieve facebook community Lisbon digital nomads & expats. Er is ook een Lisbon Digital Nomads meetup pagina en een slack kanaal.  In deze groepen vind je ontzettend veel meetups, mensen met waarschijnlijk dezelfde vragen als jij en nog veel meer. Verder zijn co-working ruimtes natuurlijk uitermate geschikt om mede workationers te ontmoeten. 

Leuke activiteiten in Portugal wanneer je klaar bent met werk

where to eat icon

Waar te eten in Portugal tijdens jouw workation?

Er zijn een aantal signature dishes in Portugal.

Zo is er Cozido à portuguesa, bakkeljauw, bifana (broodje varkensvlees) en natuurlijk pasteis de nata! Natuurlijk zijn dit maar een paar gerechten die je moet hebben gegeten. Je kunt alle gerechten hier vinden.

Wil je een goede bifana eten in Lissabon? Ga dan langs bij O Trevo (en vergeet er geen mosterd en piri piri saus overheen te gieten!). Wil je naast je bica (koffie) een goede pasteis de nata verorberen? Ga dan naar Manteigaria.

leuke activiteiten icon

Dagtrips vanuit Lissabon

Als Lissabon jouw workation plek is in Portugal kun je in het weekend genoeg dagtrips maken. 

Dagtrip Ericeira

Zoals dagtrips vanuit Lissabon naar dorpjes aan het strand zoals Ericeira wat maar 30 minuten weg is. Grootste highlight hier is het strand en het surfen.

Dagtrip Sintra

Andere leuke dagtrip vanuit Lissabon: Sintra. Hier vind je kleurrijke paleizen en kastelen. Pretty cool!

Dagtrip Cabo da Roca

Je kunt ook nog het meest westelijke punt van Europa bezoeken: Cabo da Roca. Hier kun je mooi wandelen en heb je weids uitzicht op de oceaan die 150 meter lager aan je voeten ligt.

praktische zaken icon

Praktische zaken voor een workation naar Portugal

Hoe kom ik er?

Vliegen naar Portugal is de beste optie (gemak/prijs).

Heb ik een visum nodig voor Portugal?

Als je gaat workationen in Portugal heb je als Nederlander en EU burger geen werkvisum nodig. Als je langer dan 3 maanden blijft heb je een verklaring van inschrijving nodig (Certificado de Registo de Cidadão Europeu) die je daar bij de gemeente moet halen.

Wat is het tijdsverschil tussen Portugal en Nederland

Het tijdsverschil met Nederland is 1 uur. Het is 1 uur vroeger in Portugal.

Wat voor stekker gebruik ik daar dan?

Je kunt gewoon je Nederlandse stekker gebruiken.

Wat is de beste tijd voor een workation in Portugal?

Zoals met alle Zuid-Europese landen is het in de zomer intens heet (en druk voor een reden die ik niet helemaal snap). Persoonlijk zou ik die periode vermijden als je nog iets na werk wilt doen dat ook maar een greintje activiteit vergt. Ik zou zeggen tussen maart-mei en september-november voor een ideaal verblijf.

pros and cons list icon

Voordelen & nadelen van een workation in Portugal

Voordelen

 1. Een hechte community van workationers
 2. Extra leuk als je in tech werkt
 3. Hoge kwaliteit van leven
 4. Relatief goedkoop t.o.v. Nederland
 5. Warm weer tot ver in het najaar
 6. Vrienden en familie kunnen makkelijk langskomen voor een weekendje

Nadelen

 1. Vluchten naar andere landen relatief duur
 2. Eten kan na een tijdje eentonig worden, weinig vega alternatieven
 3. Kan erg druk worden in Lissabon, waardoor sommige werk cafés en co-working ruimtes snel vol zitten 
 4. Niet alle accommodaties zijn even comfortabel
 5. Internetsnelheden langzamer dan gewenst in Algarve en Alentejo
Workingfromhammock logo icon

Volledig ontzorgd op workation

Geen zin om je hele workation zelf te regelen? Schrijf je dan hieronder in en wees de eerste die speciaal volledig verzorgde workation deals in je inbox ontvangt! 👇

Ja, ik wil op workation. Hou me op de hoogte!

Woman working on a laptop while laying in a hammock
studying icon

Ga goed voorbereid op workation

Meer weten? Lees verder met onze in-depth artikelen.

Tot zover deze bijdrage!

We hopen dat je (nog meer) zin hebt gekregen om je volgende Workation te plannen!