Workation Portugal

Begin vandaag met het plannen van je workation!

Ik-heb-niet-veel-tijd-wat-moet-ik-weten-sectie 👇

⭐ Rating 🌴🌴🌴🌴 (3.7 van de 5)
💸 Kosten van levensonderhoud €1.500 p/m
⌚ Tijdsverschil -1 uur
📶 Lokale internet snelheid 126,1 mb/s
🧳 Beste tijd om te gaan mei, juni, september & oktober
💉 Aanbevolen reisvaccinaties geen reisvaccinaties vereist
🏖️ Goede bestemming voor je bent geen vega, je vindt het niet erg om in een dichtbevolkte steden te wonen (Lissabon) en je houdt van surfen

Inhoudsopgave

Is Portugal een goede workation bestemming?

Jazeker! In vergelijking met andere populaire workation bestemmingen zoals Bali, Thailand, Colombia of Mexico heeft Portugal één groot voordeel: het tijdsverschil van maar 1 uur met Nederland (1 uur eerder). 

Daarnaast kunnen vrienden en familie je makkelijk komen opzoeken voor een weekendje.

Een andere reden waarom je Portugal zou willen overwegen voor een workation in Europa zijn de kosten. Gemiddelde kosten van levensonderhoud liggen tussen de €1.200- €1.800 per maand (net iets goedkoper dan Griekenland en Spanje en een stuk goedkoper dan Nederland, Duitsland en Scandinavische landen). 

PRO TIP!   Ga op zoek naar opkomende digitaal-nomad-vriendelijke dorpen zoals Santa Cruz, die actief remote werkers aantrekken. Deze gemeenschappen bieden vaak speciale samenwerkingsruimtes, netwerkevenementen en een ondersteunende omgeving om productiviteit en samenwerking te bevorderen.

Doordat Lissabon al jaren een hub is voor digital nomads zijn er voldoende co-working spaces en er is een hechte community van workationers (later hier meer over). Wil je meer stilte om te concentreren? Hotels zoals São Lourenço do Barrocal in Alentejo bieden naast een volledig verzorgde catering ook aparte werkruimtes waar je in alle stilte kunt werken en calls kunt doen.

Als je wilt kun je snel mensen ontmoeten in Portugal. Elke week zijn er genoeg meetups te vinden waar je mensen kunt ontmoeten, deze worden vaak online gepost (later hier meer over).

Cultureel verschilt Portugal op één belangrijke manier van Nederland: het leven is er minder gehaast dan in Nederland. Mensen nemen meer de tijd voor dingen en dat kan voor Nederlanders soms als ‘slow motion’ aanvoelen. Men werkt hier om te leven, niet andersom. Een relaxte privé-werk balans noemen we dat! 

De meeste mensen zijn positief over de Portugese keuken. Er zijn mensen die het na een tijdje beetje eentonig begonnen te vinden, maar dat is dan ook de enige negatieve feedback die we zover hebben ontvangen. Wel wordt het buiten Lissabon iets lastiger om vega restaurantjes te vinden. De tentjes die vega zijn liggen in een ietwat hogere prijsklasse. 

Er staat veel verse vis op het menu (bakkeljauw) en vlees. En als je van koffie (bica) houdt ben je hier in het juiste land. De koffiecultuur is strong in this one. En goed betaalbaar (€0.70-€1.50). 

currency icon

Budget Wizard 🪄

Bereken je kosten voor levensonderhoud in Portugal.

Benieuwd welke andere bestemmingen in jouw budget passen?

leuke activiteiten icon

Ontdek populaire bestemmingen voor remote werk in Portugal

Laat je inspireren en vind jouw perfecte Workation bestemming

Workation Madeira

Zo heeft Madeira een waar Digital Nomads Village opgericht. Portugal probeert het eiland op dit moment echt neer te zetten als een remote werkers paradijs en aan de verhalen te horen is dit redelijk gelukt. Madeira trekt voornamelijk remote werkers die de steden willen ontvluchten en vinden in Madeira de perfecte workation bestemming. Voor rust, een hechte gemeenschap van remote werkers en watersporten ben je hier aan het juiste adres.

Lissabon wordt ook wel “Silicon Valley” aan de Taag genoemd (al vind ik dat persoonlijk wat overdreven). Waarom? Elk jaar in november wordt hier de Web summit gehouden, een conferentie voor mensen die werken in tech. Lissabon kan voor sommige mensen iets te druk zijn en een tikkeltje chaotisch. Maar als van een beetje reuring houdt en de vruchten van een beetje creatieve kruisbestuiving wilt proeven (zoals je die in andere steden met veel mensen aantreft), dan zit je hier goed.

Workation Porto

Compacter, gezelliger, goedkoper dan Lissabon (als je de ervaringen van andere remote werkers moet geloven). Porto heeft minder attracties, maar is ook minder toeristisch en druk. Hier ligt de oorsprong van Port (als dat je ding is).

Workation Algarve

Sinds mensenheugenis is de Algarve populair, want, nouja het is de Algarve.

Hoe bereid je je voor op een workation in Portugal?

Maak je klaar voor een onvergetelijk workation avontuur in het zonovergoten Portugal! Ontdek de perfecte tijd om te gaan, de lokale faciliteiten voor remote werkers en meer.

passport icon

Heb je een visum nodig?

Ontdek of je een visum nodig hebt om op afstand te werken vanuit Portugal.

Benieuwd in welke bestemmingen je zonder visum remote kunt werken?

Free holiday time icon

Beste tijd om vanuit Portugal te werken

De beste tijd om naar Portugal te reizen als je mooi weer wilt hebben, maar de drukke toeristische periode wilt vermijden, is aan het einde van de lente en in de vroege zomer. Dit is wanneer het weer aangenaam is en veel toeristen naar Portugal trekken, waardoor het hoogseizoen begint en het drukker wordt.

Als je de drukte wilt ontwijken, raden we aan om tussen maart en mei te komen. Tijdens deze periode kun je de bezienswaardigheden rustig verkennen, vooral als je de wijngebieden wilt bezoeken. Een andere optie is de vroege herfst – in september en oktober worden de druiven voor de wijn geoogst. Op deze manier kun je de volledige reis van druif tot wijn ervaren, onder de zachte gloed van de zon. Geniet van het aangename weer en de culturele pracht van Portugal buiten het hoogseizoen!

Voor jou geselecteerd!      10 Tips om productief te blijven op Workation

currency icon

Kosten van levensonderhoud

Kosten van levensonderhoud liggen gemiddeld 32% lager dan in Nederland. Niet gek, want in 2021 was het minimum inkomen in Portugal een schrale €665 per maand.

Als je alleen bent zal het tussen €1.200 – €1.800 p/m aankomen. Met familie moet je iets van €2.100 – €2.600 p/m verwachten.

De kosten van een workation worden grotendeels bepaald door drie belangrijke factoren:

Safe Wifi icon

Remote werk faciliteiten & Wi-Fi

De faciliteiten voor remote werken en wifi in Portugal zijn over het algemeen goed ontwikkeld en voldoen aan de behoeften van professionals. De internetverbindingssnelheid varieert afhankelijk van de stad waar je naartoe gaat, maar over het algemeen is deze geschikt voor basiswerkbehoeften.

Sommige regio’s (inclusief de Algarve) scoren wat minder op internetsnelheid. Informeer goed naar internetsnelheden wanneer je naar landelijke gebieden in Portugal gaat om te workationen.  Voor een compleet overzicht van verwachte wifi-snelheden van hotels in Portugal kun je altijd hotelwifitest.com bezoeken. 

In de meeste grotere Portugese steden zijn internetcafés te vinden. Bovendien zijn de meeste restaurants en cafés uitgerust met wifi-hotspots, zodat je ook daar kunt werken.

Daarnaast bieden openbare ruimtes zoals pleinen en parken vaak gratis wifi. In de meeste gevallen moet je je registreren voor een gratis account bij het betreffende openbare wifinetwerk om toegang te krijgen tot de gratis wifi.

Portugal heeft ook verschillende co-working ruimtes die populair zijn bij digitale nomaden. Er zijn diverse locaties verspreid over de steden die een bloeiende gemeenschap van remote werkers aantrekken.

Mobiele providers

Als je overal internettoegang wilt hebben, kun je ook overwegen om een lokale simkaart met een databundel aan te schaffen. Er zijn verschillende Portugese serviceproviders zoals Vodafone, MEO, NOS en NOWO. De keuze hangt af van de locatie en de dekking die je nodig hebt.

Populaire co-working spaces in Portugal

Workhub Lisbao

Lissabon, Portugal                    

Second Home

Lissabon, Portugal

Heden

Lissabon, Portugal               

The Base

Lissabon, Portugal              

Idea Spaces

Lissabon, Portugal              

Porto i/o

Porto, Portugal

PRO TIP!      Je kunt real-time beschikbaarheid zien van co-working ruimtes met Croissant.
meet people

Hoe ontmoet je andere mensen die remote werken in Portugal?

Leuk om met like-minded mensen na werktijd leuke dingen te doen. Maar hoe ontmoet je andere remote werkers die remote werken in Portugal?

Je vindt online een actieve facebook community Lisbon digital nomads & expats. Er is ook een Lisbon Digital Nomads meetup pagina en een slack kanaal.  In deze groepen vind je ontzettend veel meetups, mensen met waarschijnlijk dezelfde vragen als jij en nog veel meer. Verder zijn co-working ruimtes natuurlijk uitermate geschikt om mede workationers te ontmoeten. 

review icon

Testimonials

praktische zaken icon

Praktische zaken voor een workation naar Portugal

Ongeveer 32% van de Portugese bevolking spreekt Engels, dus het is handig om voorbereid te zijn op situaties waarin Engels mogelijk niet voldoende wordt begrepen. Als je geen Portugees wilt of kunt leren, kan het handig zijn om gebruik te maken van vertaalhulpmiddelen zoals Google Translate. Ook het leren van enkele basiszinnen in het Portugees kan helpen bij het communiceren met de lokale bevolking. Hoewel de Engelse taal niet wijdverspreid is, zijn er vaak wel mensen te vinden in toeristische gebieden, hotels en restaurants die Engels spreken.

Vliegen naar Portugal is de beste optie (gemak/prijs).

Als je gaat workationen in Portugal heb je als Nederlander en EU burger geen werkvisum nodig. Als je langer dan 3 maanden blijft heb je een verklaring van inschrijving nodig (Certificado de Registo de Cidadão Europeu) die je daar bij de gemeente moet halen.

Het tijdsverschil met Nederland is 1 uur. Het is 1 uur vroeger in Portugal.

Je kunt gewoon je Nederlandse stekker gebruiken.

De officiële munteenheid in Portugal is de euro.

Pro-tip: Met een betaalpas betalen is nog niet overal mogelijk, dus het is altijd goed om wat contant geld bij je te hebben.

pros and cons list icon

Voordelen & nadelen van een workation in Portugal

Voordelen

 1. Een hechte community van workationers
 2. Extra leuk als je in tech werkt
 3. Hoge kwaliteit van leven
 4. Relatief goedkoop t.o.v. Nederland
 5. Warm weer tot ver in het najaar
 6. Vrienden en familie kunnen makkelijk langskomen voor een weekendje

Nadelen

 1. Vluchten naar andere landen relatief duur
 2. Eten kan na een tijdje eentonig worden, weinig vega alternatieven
 3. Kan erg druk worden in Lissabon, waardoor sommige werk cafés en co-working ruimtes snel vol zitten 
 4. Niet alle accommodaties zijn even comfortabel
 5. Internetsnelheden langzamer dan gewenst in Algarve en Alentejo

Krijg alle insider tips

Andere populaire bestemmingen

Populaire artikelen

Deel met vrienden of collega's

Facebook
Twitter
LinkedIn

Krijg alle insider tips (met een cadeautje)