Workation Oostenrijk

Ik-heb-niet-veel-tijd-wat-moet-ik-weten-sectie 👇

Rating: ​​🌴🌴 

Kosten van levensonderhoud:  € 1.600 – € 2.100 p/m*

Voor wie: Voor de wintersporter en natuurgenieter die op zoek is naar memorabele levenservaringen

Visum verplicht: Geen

Gemiddelde internetsnelheid: 72 Mb/s

*Kosten zijn berekend voor 1 persoon

Inhoudsopgave

Is Oostenrijk een goede workation bestemming?

Het kleinere, maar historisch belangrijke Oostenrijk ligt in het hart van Europa naast het Alpengebergte. Dit land, wat bekent staat om zijn technologische vooruitgang en hoge kwaliteit van leven, heeft een belangrijke rol gespeeld op het wereldtoneel. In de hoofdstad Wenen kun je de cultuur opsnuiven van de Habsburgse dynastie en je verwonderen over de moderniteit van de stad. Niet ver daar vandaan liggen de Alpen, hier vind je een van Europa’s mooiste skigebieden en adembenemende uitzichten.

Wenen staat sinds 2017 op de eerste plaats van de Quality of Urban Living Index. Het is een prachtige bestemming voor een workation. Niet alleen valt er een hoop te doen, de stad heeft een omgeving met veel groen, weinig lawaai, een milieuvriendelijke architectuur, en een ontspannen levensstijl. Daarnaast is deze hoofdstad beroemd om zijn mooie cafeetjes en zijn zeer goede luchtkwaliteit vanwege het aangrenzende Alpengebergte.

Naast dat Oostenrijk een geweldige plek voor skiliefhebbers is (het heeft een van de meest legendarische pistes ter wereld), biedt het ook een hoop voor de cultuur- en geschiedenisliefhebber. De Oostenrijkse vlagkleuren en symbolen zijn bijvoorbeeld al in gebruik sinds 1230! Door de fascinerende mix van culturele invloeden heeft Oostenrijk een prachtige rijke geschiedenis die het tot een uniek deel van Europa maken.

Als bestemming voor een workation is Oostenrijk is een geweldige plek om werken en ontspannen te combineren. Er komen meer co-working ruimtes bij, waardoor werken op afstand steeds gemakkelijker wordt. Het land heeft snel internet, leuke cafeetjes en prachtige landschappen. Kortom, je hebt hier alles wat je nodig kan hebben voor de perfecte workation.

PRO TIP!   Als je van klassieke muziek houdt, is dit het land voor jou. Oostenrijk staat namelijk bekend om zijn vele wereldberoemde klassieke componisten en musici.

Populaire bestemmingen om remote te werken

Oostenrijk ligt in het hart van Europa en heeft veel steden waar je nog steeds de invloeden van het Oostenrijks-Hongaarse keizerrijk kunt zien en voelen. Wij hebben een lijstje gemaakt van de meest geschikte steden voor een workation.

Wenen

Wenen is niet alleen een internationaal centrum voor zaken en toerisme, het is ook een geweldige kosmopolitische stad om in te wonen vanwege de relaxte sfeer en het cultureel-rijke leven. De vele hotels, restaurants en musea waar je uit kunt kiezen liggen allemaal op loopafstand van elkaar in het historische stadscentrum. 

Daarnaast zijn er ook veel evenementen te bezoeken zoals concerten, theaterstukken of tentoonstellingen. Mocht je grotere afstanden willen afleggen dan kan je het best het openbaar vervoer gebruiken. Het openbaar vervoer van Oostenrijk is namelijk een van de best georganiseerde en gestructureerde in Europa.

Bovendien maakt de geweldige ligging van Oostenrijk het heel gemakkelijk om de buurlanden te verkennen. Wenen ligt bijvoorbeeld op slechts 1 uur rijden van Bratislava, 3 uur van Boedapest en 4 uur van Praag.

Innsbruck

Innsbruck ligt op slechts 100 kilometer van München en is de op vier na grootste stad van Oostenrijk. Het is een rustige en stille bergstad die in de winter bedekt wordt met sneeuw. 

Voor de wintersporter zijn er dan ook 32 skipistes open voor het publiek. In deze periode vormen de kleurrijke gebouwen een prachtig contrast met het witte landschap. Naar onze mening heeft Innsbruck een goede werkomgeving vanwege zijn fijne co-working ruimtes, werkvriendelijke cafeetjes, en comfortabele hotelkamers.

Graz

Deze stad staat ook wel bekend als dé studentenstad van Oostenrijk. Graz heeft een actiever nachtleven dan Wenen en in plaats van de culturele sfeer daar voelt het hier gemoedelijker, maar er zijn ook veel bezienswaardigheden. 

Breng een bezoek aan het oude stadscentrum die op de UNESCO world heritage list staat, beklim de Schloßberg of breng een bezoek aan het Kunsthaus. Graz wordt beschouwd als een van de beste plekken in het land voor een workation vanwege de vrije gemeenschap en de vele co-working ruimtes. Wij vinden het dan ook een zeer goede keuze voor een workation.

Salzburg

Salzburg, gelegen tegen de grens met Duitsland, heeft een prachtig uitzicht op de oostelijke kant van de Alpen. Het is een historische stad bekend om zijn regionale architectuur en cultuur. 

De stad wordt beschouwd als een van de mooiste steden van het land en misschien wel van Europa. Daarnaast kun je ook een bezoekje wagen bij het huis van Mozart, Salzburg is namelijk de geboorteplaats van deze muzikale grondlegger. Salzburg heeft elke zomer zijn beroemde zomerfestival dat dagelijks opera-, theater- of orkestvoorstellingen biedt. Anders dan Wenen en Graz, heeft Salzburg niet een actief nachtleven. Mocht je dat wel willen dan is een andere stad een beter idee.

Linz

Linz is de stad van ‘s werelds oudste taart: Linzer torte. Hier kun je het traditionele Oostenrijkse leven ervaren. Als je hier je workation plant dan kun je ook het prachtige platteland van Oostenrijk verkennen.

Linz is de op twee na grootste stad van het land, maar Engels wordt er niet veel gesproken. De stad ligt net als Wenen aan de Donau, waardoor de stad een romantische uitstraling heeft. 

Wat kun je verwachten van een workation in Oostenrijk?

In Oostenrijk kan je echt van de natuur, geschiedenis, cultuur en prachtige steden genieten. Maar hoeveel kost dat en wat is de beste tijd om je workation hier te houden? We hebben het antwoord op deze vragen en meer praktische zaken alvast voor je uitgezocht.

Free holiday time icon

Beste tijd om vanuit Oostenrijk te werken

De beste tijd om naar Oostenrijk te reizen hangt eigenlijk van twee dingen af: kom je voor de wintersport of voor de zomer ervaring. Voor de wintersport kun je natuurlijk het best in de winter komen, dit seizoen loopt van december tot eind maart. Wil je liever een groener en warmer landschap dan raden wij je aan tussen april en mei of september en oktober te komen. Let wel op, de zomer wordt hier niet erg warm en er komen meer mensenmassa’s voor, het is echter wel een heerlijke tijd om van Wenen te genieten.

currency icon

Kosten van levensonderhoud

Oostenrijk heeft twee van de duurste landen van Europa als buren – Zwitserland en Duitsland. Hierdoor zijn de kosten van levensonderhoud in vergelijking met andere Europese landen ook hoger. Volgens deze studie is Oostenrijk het 22e duurste land ter wereld om in te wonen. De kosten van levensonderhoud in Wenen zijn het hoogst. In vergelijking met de andere grote steden zijn eten en drinken in Wenen goedkoper, maar de huurprijzen zijn veel hoger. 

Als we de kosten van levensonderhoud in Wenen vergelijken met die in Amsterdam, biedt de hoofdstad van Oostenrijk lagere winkelprijzen (14%) en huurprijzen (36%).

Hier is een lijst van de meest voorkomende uitgaven in Wenen: 

 • Maaltijd: 11-15 euro
 • Koffie: 3.60 euro
 • Openbaar vervoer:
  •  2,40 euro (enkeltje)
  •  Maandpas: 50 euro 
 • Lidmaatschap sportschool: 30 euro
 • 1 slaapkamer appartement in het centrum: 900 euro 
 • 1 slaapkamer appartement buiten het centrum: 650 euro

PRO TIP!    Als je gaat huren let dan goed op of de kamer gemeubileerd is of niet. De meeste zijn dat niet namelijk.

PRO TIP!   Doe op tijd je winkelaankopen en boodschappen. Oostenrijk is namelijk een katholiek land, en zondag is een dag voor de kerk, dus de meeste plaatsen zijn gesloten op zondag.

Safe Wifi icon

Faciliteiten & Wi-Fi

Oostenrijk heeft een vrij goede gemiddelde Wi-Fi snelheid van 72,15 Mb/s. Je kan dan ook vanuit het gehele land zonder problemen werken. Er zijn veel moderne co-working ruimtes en werkvriendelijke cafeetjes in de grote steden. Wij hebben alvast een aantal populaire opties op een rijtje gezet.

Top 5 populaire co-working plekken in Austria

Wenen, Oostenrijk        

Wenen, Oostenrijk

Salzburg, Oostenrijk

Wenen, Oostenrijk

Graz, Oostenrijk    

Top 5 Laptop & Wi-Fi vriendelijke koffietentjes

Wenen, Oostenrijk

Wenen, Oostenrijk

Phil
Phil

Wenen, Oostenrijk

Linz, Oostenrijk   

Innsbruck, Oostenrijk

meet people

Hoe ontmoet je andere mensen die remote werken in Oostenrijk?

De leukste ervaringen met een nieuwe cultuur in een ander land komen vaak van de mensen die je daar ontmoet. Je kan in Oostenrijk makkelijk andere workationers ontmoeten door je aan te sluiten bij de lokale groepen en gemeenschappen. Vaak zijn de co-working ruimtes ook goede plekken om makkelijk contact leggen.

Populaire Facebookgroepen om mensen te ontmoeten

Bekijk vooral eens deze Facebook-groepen als je leuke evenementen en activiteiten in Oostenrijk wilt ontdekken:

Populaire Meetup groepen

Hoe zijn de locals in Oostenrijk?

Oostenrijkers lijken erg op Duitsers en andere Noord-Europese culturen. Oostenrijkers zijn beleefd en gastvrij tegenover buitenlanders, maar kunnen in het begin misschien afstandelijk overkomen. De mensen zijn vriendelijk en enthousiast, maar niet extrovert. Als je op straat hulp nodig hebt, is het geen probleem de locals wat te vragen, maar vergeet niet hun persoonlijke ruimte te respecteren. 

Oostenrijkers kunnen conservatief zijn, maar ze houden ook zeker van gezelligheid, vooral overdag in de buitenlucht. Luide feestjes zijn hier niet zo gebruikelijk. Mensen brengen hun tijd liever door in de vele cafeetjes waar ze kunnen praten of lezen. Van 22 uur ‘s avonds tot 6 uur ‘s ochtends is de “ruhezeit”, dan is het eigenlijk verboden om hard lawaai te maken. 

Oostenrijkers zijn erg trots op de Oostenrijkse natuur en houden die graag zo schoon mogelijk. De Oostenrijkers hechten veel waarde aan hun tradities en regels, wij raden dan ook aan om die respecteren.

De officiële gesproken taal is Duits, maar de Oostenrijkers spreken een dialect dat de Duitsers niet verstaan. Ze houden hier van lekker eten, koffie, en borrelen vinden ze heerlijk.

PRO TIP!    De plaatselijke bevolking kan zich beledigd gaan voelen als je niet hun tradities en regels volgt. Let dus goed op dat je dat deze respecteert!

PRO TIP! 

Probeer de Oostenrijkse gerechten!

 • Weense Apfelstrudel: Dit is een gerecht dat bestaat uit bladerdeeg met appelvulling
 • Wiener Schnitzel: Heerlijk gerecht, geserveerd met gebakken aardappelen, zure room en uien.
 • Knödel: Dit smaakvolle gerecht kan zowel zoet als hartig zijn.
 • Tiroler Gröstl: Dit decadente, maar eenvoudige gerecht komt vaak voor in de Oostenrijkse Alpen en bestaat uit een in de pan gebakken schotel van aardappel, gehakt rundvlees of varkensvlees, met veel boter en ui.
testimonial icon

Ervaringen van andere workationers

praktische zaken icon

Praktische zaken voor een workation naar Oostenrijk

Veel Oostenrijkers spreken Engels. Oostenrijk is zelfs een van de landen met het hoogste percentage aan Engelssprekenden in Europa.

Het land heeft zes internationale luchthavens: Wenen, Linz, Graz, Innsbruck, Salzburg, en Klagenfurt. Als je voor de wintersport komt, kun je het beste een vlucht naar Innsbruck of Salzburg nemen. Sommige bussen en treinen verbinden Oostenrijk met de buurlanden. 

Burgers van de Europese Unie hebben geen visum nodig.

Er is geen tijdsverschil. Beide landen vallen in de CEST-tijdzone.

Voor Oostenrijk zijn er twee bijbehorende stekkertypes, type C en F. Stekker type C is de stekker met twee ronde pennen, en stekker type F is de stekker met twee ronde pennen met twee aardklemmen aan de zijkant.

De officiële munteenheid in Oostenrijk is de euro.

pros and cons list icon

Voordelen & nadelen van een workation in Oostenrijk

Voordelen

 1. Een van de veiligste landen ter wereld
 2. Snelgroeiend Europees tech centrum
 3. Goed gezondheidssysteem
 4. Mensen volgen de regels
 5. Schone provincie
 6. Gemakkelijk toegankelijk

Nadelen

 1. Kouder klimaat
 2. Het dure stadsleven
 3. Veel inwoners roken nog steeds

Regel jouw workation binnen 2 minuten

Hammock image desk chair text
studying icon

Ga goed voorbereid op workation

Meer weten? Lees verder met onze in-depth artikelen.

Tot zover deze bijdrage!

We hopen dat je (nog meer) zin hebt gekregen om je volgende Workation te plannen!