Workation Mexico

Ik-heb-niet-veel-tijd-wat-moet-ik-weten-sectie 👇

Rating: ​​🌴🌴🌴 

Kosten van levensonderhoud:  € 800 – € 1.200 p/m*

Voor wie: Voor de echte ontdekkingsreiziger die op zoek is naar avontuur

Visum nodig: Nee, maar je hebt een toeristenkaart nodig

Gemiddelde internetsnelheid: 11 mb/s

*Kosten zijn berekend voor 1 persoon

Inhoudsopgave

Is Mexico een goede workation bestemming?

Met een prachtige natuur, beeldschone stranden, charismatische cultuur, vele levendige festivals, en gevarieerd landschap lijkt Mexico dé bestemming voor een onvergetelijk avontuur! Het land trekt vele expats en digitale nomaden aan die op zoek zijn naar een avontuur of hun spiritualiteit willen verrijken.

Op zoek naar avontuur en nieuwe ervaringen? Maak een hike door de jungle naar Maya ruïnes, duik op een koraalrif of in een ‘sinkhole’ in de jungle, ga zonnebaden op uitgestrekte zandstranden, shoppen in gigantische malls of uit je dak op legendarische feesten in Cancun tijdens spring break. 

Ook remote werken kun je uitstekend in Mexico. In de grote steden vind je een ruim aan bod aan geschikte accommodaties met werkplek en goed internet. 

Om optimaal te genieten van jouw workation in Mexico raden wij aan rond te reizen in plaats van op één plek te blijven tijdens je verblijf. Vervoer in Mexico is vrij goed geregeld. Wil je meerdere plekken ontdekken, plan dan een dag of weekendtrip bij één van de vele touroperators en bezoek de Chichen Itza of ga naar een amusement park in de jungle zoals Xcaret natuurpark of Xel Há waterpark. Of maak gebruik van de goedkope binnenlandse vluchten om andere delen van Mexico te verkennen. 

Naast vliegen kun je ook een auto huren. Pas daarbij wel op voor het beruchte wegverkeer in Mexico-Stad en Guadalajara

Het openbaar vervoer van Mexico is over het algemeen veilig. De meest betrouwbare busmaatschappijen zijn ADO (ook bekend als ECC), Primera Plus, en ETN. Het is altijd verstandig om alert te zijn op mogelijke zakkenrollers.

Je kunt ook peseros gebruiken als vorm van vervoer. Deze groene en grijze microbussen rijden in de grote steden zoals Mexico-City. Ze volgen een vaste lijn en je kunt in- of uitstappen waar en wanneer je wilt. Je hoeft alleen maar te zwaaien om er een te laten stoppen. De chauffeurs houden zich echter wel minder goed aan de verkeersregels en zakkenrollers zijn niet ongewoon (vooral tijdens het spitsuur).

De huur voor woningruimte in Mexico is vrij laag. Volgens Numbeo varieert een huurappartement voor één persoon in Tulum tussen 375 euro en 454 euro, afhankelijk van de nabijheid van het centrum. En Tulum wordt zelfs beschouwd als een van de duurste plaatsen in Mexico!

Een nadeel van de huuraccommodaties in Mexico is dat je vaak een aval moet hebben (meestal een lokaal iemand) waarmee je samen jouw huurovereenkomst ondertekent. Dit is voor de verhuurder een garantie dat jij aan je huurbetalingen voldoet.

Populaire bestemmingen om remote te werken

Mexico-Stad

Als hoofdstad is Mexico-Stad (ook wel Mexico-City genoemd) modern en geliefd bij digitale nomaden. Airbnb’s zijn van topklasse, en in Mexico-Stad vind je een ruim aanbod aan professionele co-working ruimtes verspreid over de stad.

Mexico-Stad is echter niet voor iedereen. Criminaliteit komt hier vaker voor en door de ligging van de stad (2.250 meter boven de zeespiegel) kun je last van hoogteziekte krijgen. Ook is er vrij veel luchtvervuiling door het drukke wegverkeer.

Guadalajara

De op één na grootste stad Guadalajara, de zogenaamde “Mexicaanse Silicon Valley”, is de plek waar tech-experts en ondernemers van over de hele wereld samenkomen. 

De stad heeft de beste Wi-Fi van het hele land en is, vanwege de toegankelijke binnenlandse vluchten, een uitstekende uitvalsbasis voor het verkennen van Mexico. Guadalajara heeft helaas wel regenachtige zomers wat zorgt voor veel muggen en veel expats zul je hier niet vinden.

Cancún

Cancún is een plek waar alle Engelssprekende mensen zich thuis voelen. Het is dé favoriete feestbestemming voor de jeugd en het heeft een sterke all-inclusive sfeer. 

Cancún heeft goede Wi-Fi en als je geen bezwaar hebt tegen kroegentochten en happy hours, zul je het geweldig vinden. Als je echter niet van het all-inclusive bent, dan kun je Cancún beter vermijden.

Tulum

Tulum heeft prachtige stranden en waanzinnige Dj-feesten. Hier kun je Instagramwaardige plaatjes maken in de natuur terwijl je van het nachtleven geniet. 

Tulum heeft net als Cancún ook toeristen, maar wel een stuk minder. Tulum is duurder en minder authentiek dan de meeste andere plaatsen in Mexico. Als je meer van het echte Mexico wilt zien, blijf hier dan niet te lang hangen. 

Playa del Carmen

Tenslotte is Playa del Carmen een uitstekende stad om vermaak en remote werk te combineren. Het heeft een mix van Engelssprekende mensen en is een authentieke Amerikaanse (en zowel Mexicaanse) stad met alle professionele benodigdheden om je werk te doen. 

Daarnaast zijn er hier genoeg sociale evenementen om je te vermaken tijdens je verblijf. De beste dingen van deze stad zijn de ongelooflijke snelheid van de Wi-Fi en de veiligheid. Het kan hier echter wel goed warm worden.

Wat kun je verwachten van een workation in Mexico?

Free holiday time icon

Beste tijd om vanuit Mexico te werken

Van november t/m maart is de zomerperiode in Mexico met het mooiste weer. In die periode zijn er ook de meeste toeristen. Prijzen voor accommodatie en vluchten liggen in die periode ook wat hoger.

Februari t/m maart in het bijzonder is meestal de drukste vakantieperiode, vanwege de Amerikaanse voorjaarsvakantie (spring break). Als je de drukte wilt vermijden, plan je reis dan ervoor of erna. Als je Mexico in januari bezoekt, heb je bijvoorbeeld kans om walvissen te spotten.

currency icon

Kosten van levensonderhoud

Volgens Numbeo liggen de consumentenprijzen, exclusief huur, in de hoofdstad van Mexico, Mexico-Stad, bijna 50% lager dan in Nederland. Alleen al de huurprijzen liggen 57% lager dan die in Amsterdam. Bovendien is het huren van een appartement in Cancún zelfs 71% goedkoper dan in de Nederlandse hoofdstad, wat jouw toekomstige werk in Mexico ongelooflijk betaalbaar zou maken.

Reken op ongeveer 800 euro – 1.000 euro per maand als je alleen komt en ongeveer 2.700 euro – 3.000 euro als je met je gezin komt.

Safe Wifi icon

Faciliteiten & Wi-Fi

De gemiddelde internetsnelheid hangt af van de locatie, maar is over het algemeen is de internetsnelheid in hotels en de betere Airbnbs snel genoeg om remote te kunnen werken. 

Wil je altijd verzekerd zijn van goed internet koop dan een goedkope lokale simkaart. Er zijn drie grote serviceproviders in Mexico: Telcel, Movistar, en AT&T. Je kunt ook een pocket wifi kopen als alternatief.

Internetcafés zijn populair in Mexico. Ze staan bekend als cibers en bestaan meestal uit een ruimte vol computers. Voor een paar euro per dag kun je gebruik maken van snel internet en goede kantoorapparatuur, printers, monitoren etc.

Je kunt ook gebruik maken van de Wi-Fi in restaurants en cafés. Daarnaast zijn er gratis hotspots vinden in parken of openbare ruimtes. In Mexico-City heeft de regering bijvoorbeeld de gebieden in het stadscentrum voorzien van gratis Wi-Fi.

Zoals je misschien al verwachtte, bevinden de beste co-working spaces in Mexico zich in Mexico-City en Guadalajara. Er gaat niets boven een professionele co-working ruimte wanneer je een vergadering moet houden of als je simpelweg moet werken en een standaard kantooromgeving nodig hebt. In Mexico-City en Guadalajara zul je geen moeite hebben om er eén in je buurt te vinden. Dit hoeft echter jouw keuze van bestemming niet te beperken. In de andere steden zijn ook professionele co-working spaces te vinden.

Top 5 populaire co-working plekken in Mexico

Enkele van de beste co-working space buiten de twee megalopolissen zijn:

Playa del Carmen, Mexico

Ciudad Juarez, Mexico

Puebla, Mexico

Morelia, Mexico

Pachuca, Mexico

meet people

Hoe ontmoet je andere mensen die remote werken in Mexico?

Er wonen ongeveer 1,1 miljoen expats in Mexico, dus je kunt hier gemakkelijk vrienden ontmoeten. De makkelijkste manier om andere remote werkers te vinden is online.

Populaire Meetup groepen om mensen te ontmoeten

Meetup, het wereldberoemde platform om nieuwe mensen te ontmoeten, biedt tal van groepen aan waar je nieuwe vrienden kunt ontmoeten voor een drankje na het werk:

Populaire Facebookgroepen om mensen te ontmoeten

Hoe zijn de locals in Mexico?

De plaatselijke bevolking praat graag, is vrolijk, vriendelijk en hartelijk. Over het algemeen is het dan ook makkelijk om contact met hen te leggen. Door de plaatselijke drink- en eetcultuur en de vele festivals die jaarlijks georganiseerd worden, is er een zeer uitnodigende sfeer om een praatje te maken en nieuwe indrukken te krijgen. Zelfs als je iemand ontmoet die je taal niet spreekt, zal die persoon moeite doen om je begrijpen en (zonodig) te helpen.

Dat gezegd hebbende, kan veiligheid een probleem zijn in Mexico. Eén van de grootste problemen van het land is de almaar stijgende criminaliteit. Dit geweld gebeurt vooral door en tussen rivaliserende drugskartels en niet tegen expats en toeristen. Dit hoeft je er dus niet direct van te weerhouden om hier van je workation te genieten. Het is echter dus wel belangrijk om goed naar de veiligheid te kijken bij het kiezen van jouw workation bestemming. 

Slechts 12% van de Mexicanen spreekt Engels. Als je geen Spaans spreekt kun je problemen hebben om de lokale bevolking te begrijpen. Het fijne is dat Spaans één van de makkelijkste talen is om onder de knie te krijgen. Als je dus bereid bent om de taal te leren, kun je daar veel profijt van hebben in Mexico.

PRO TIP!  Neem lessen Spaans. Als Spaans je niet ligt, en je geen tijd of zin hebt om het te leren, kies dan Cancún of Tulum als je hoofdbestemming. De meeste mensen daar hebben een basiskennis van Engels.

testimonial icon

Ervaringen van andere workationers

praktische zaken icon

Praktische zaken voor een workation naar Mexico

De locals spreken weinig tot geen Engels, tenzij je in de grote resorts bent, zoals Cancún of Tulum of in het centrum van Mexico-Stad.

De beste optie is een rechtstreekse vlucht, die ongeveer 15 uur kan duren, maar de bestemming is het zeker waard!

Heb je een Nederlands paspoort en verblijf je minder dan 180 dagen in Mexico, dan heb je geen visum nodig voor Mexico. Je moet wel een toeristenkaart voor Mexico aanvragen voordat je het land binnenkomt. Deze toeristenkaart is een vergunning waarmee je het land eenmalig kunt binnenkomen en er maximaal 180 dagen kunt blijven. Je hebt de kaart nodig ongeacht de duur van je verblijf. Houd er rekening mee dat een langer verblijf illegaal is en kan leiden tot een boete voor het aantal dagen dat je te laat bent vertrokken.

 Als je langer dan zes maanden wilt blijven, bij een lokaal bedrijf wilt werken of wilt studeren, moet je naast de toeristenkaart ook een visum aanvragen. Meer informatie over de procedure vind je hier.

Mexico ligt 7 uur achter op Nederland. Het organiseren van online vergaderingen met Nederlandse collega’s of klanten vraagt daarom wel een goede planning.

In Mexico gebruiken ze twee stekkertypes, een tweepins Type A-stekker en een Type B-stekker die ook tweepins is maar een derde aardingspin heeft. De stopcontacten in Mexico leveren 127 Volt bij 60Hz.

PRO TIP: De universele adapter is het favoriete gereedschap van elke doorgewinterde reiziger. Neem er gewoon één mee, en je hoeft je geen zorgen te maken.

De officiële munteenheid in Mexico is de Mexicaanse peso.

PRO TIP: Voordat je in Mexico aankomt, breng je bank op de hoogte van je reis. Dit voorkomt dat zij je kaarten blokkeren wegens vermeende verdachte activiteiten wanneer je ze in Mexico gebruikt.

pros and cons list icon

Voordelen & nadelen van een workation in Mexico

Voordelen

  1. Zeer betaalbaar
  2. Veel expats
  3. Authentieke cultuur en goed bewaarde natuur
  4. Heerlijke Mexicaanse keuken
  5. Veel opties voor avontuur & vermaak na werk en in de weekenden

Nadelen

  1. Kan onveilig zijn afhankelijk van waar je verblijft
  2. 7-uur tijdsverschil met Nederland
  3. Locals spreken vaak weinig Engels, behalve op de toeristische plaatsen

Regel jouw workation binnen 2 minuten

Hammock image desk chair text
studying icon

Ga goed voorbereid op workation

Meer weten? Lees verder met onze in-depth artikelen.

Tot zover deze bijdrage!

We hopen dat je (nog meer) zin hebt gekregen om je volgende Workation te plannen!