Workation Italië

Begin vandaag met het plannen van je workation!

Ik-heb-niet-veel-tijd-wat-moet-ik-weten-sectie 👇

⭐ Rating 🌴🌴🌴🌴 (3.5 uit 5)
💸 Kosten levensonderhoud €1.448 p/m
⌚ Tijdsverschil 0 uur
📶 Lokale internet snelheid 61.1 mb/s
🧳 Beste tijd om te reizen april, mei, juni & oktober
💉 Aanbevolen reisvaccinaties geen reisvaccinaties vereist
🏖️ Goede bestemming voor Je bent extravert, houdt van lekker eten en zoekt culturele verrijking

Inhoudsopgave

Is Italië een goede workation bestemming?

Met zijn rijke geschiedenis en cultuur, gastvrije sfeer, relaxte levensstijl en heerlijke keuken, is Italië een uitstekende keuze voor jouw workation.

In Italië kan je terecht voor zowel een leuke als een zakelijke vakantie. Op het gebied van werk worden co-working ruimtes steeds populairder. In de grotere steden zul je er meestal in ieder geval drie vinden. Wat plezier en avontuur betreft, kun je een heel jaar door Italië reizen en daarna nog meer willen en kunnen zien.

Eén van de belangrijkste voordelen van een workation in Italië is dat het voor Nederlanders zowel vertrouwd als heel anders is. Het gemak van de euro als betaalmiddel en het ontbreken van tijdsverschillen zorgen ervoor dat het als thuis voelt. Het verkeer en de bureaucratie kunnen daarentegen wel chaotisch aanvoelen.

PRO TIP!   Vergeet niet om foto’s te nemen van de huurauto nadat je deze hebt opgehaald. Let goed op waar je huurt en parkeer alleen op veilige plaatsen. Veel gebieden in Italië staan namelijk bekend om hun huurfraude en motor/autodiefstallen.

Het fijne aan Italië is dat je je nooit eenzaam zult voelen, want veel expats kozen deze bestemming al voor een workation of als hun nieuwe thuis. Helaas zijn door deze populariteit veel steden overbevolkt, chaotisch en vervuild. Het land staat bekend om zijn slechte afvalverwerking en, als je de aanblik en de stank hiervan wilt vermijden, kan je misschien beter een kleinere stad of dorp kiezen voor je workation.

De huurprijzen in Italië zijn betaalbaar, maar niet goedkoop. Volgens Numbeo varieert een huurappartement voor één persoon in Rome tussen de 720 euro en 1071 euro, afhankelijk van de nabijheid van het centrum. Vergeet niet dat Rome, vanwege de vele toeristen, een van de duurste plaatsen in Italië is. Steden zoals Palermo, zijn daarentegen veel goedkoper, met huurprijzen tussen 350 euro en 500 euro.

De meeste verhuurders verwachten dat je voor minstens drie jaar tekent. Op de korte termijn betekent dit in Italië vaak ongeveer minimaal 18 maanden. Dit kan de zoektocht naar een accommodatie een grote uitdaging maken voor workationers.

Uit eten gaan in Italië is één van de heerlijkste avondjes uit van dit land, je voelt je hier koning te rijk. Op Sicilië kun je in een restaurant een driegangenmenu voor twee personen krijgen voor slechts 50 euro. In Milaan wordt het wel duurder, maar het is nog steeds goedkoper dan in Nederland.

Het openbaar vervoersysteem van Italië is goed ontwikkeld. Een treinreis is zowel efficiënt als goedkoop en een manier om de prachtige landschappen te zien. Daarnaast zijn de bussen, metro’s, trams en veerboten ook betrouwbaar.

Met de scooter kun je vlug korte afstanden afleggen in Italië. Als je het chaotische verkeer aandurft, zijn scooters een makkelijke en gangbare optie. Een Vespa is tenslotte symbolisch voor de Italiaanse levensstijl.

Heb je veel bagage of wil je minder kwetsbaar rondreizen? Dan is een auto huren een veiliger alternatief.

currency icon

Budget Wizard 🪄

Bereken je kosten voor levensonderhoud in Italië.

Benieuwd welke andere bestemmingen in jouw budget passen?

leuke activiteiten icon

Ontdek populaire bestemmingen voor remote werk in Italië

Laat je inspireren en vind jouw perfecte Workation bestemming

Rome

Alle wegen leiden naar Rome. Zelfs als je ergens anders heen gaat, is dit Italiaanse culturele erfgoed zeker de moeite waard om te bezoeken. De Italiaanse hoofdstad is een prachtige bruisende stad met grote toeristenmassa’s en stedelijke landschappen.

Pisa

Als je de Toscaanse regio wilt verkennen dan is Pisa perfect voor jouw workation. De architectuur van de stad is prachtig. Huren is hier goedkoper dan in Florence, de stad is goed bereikbaar door de luchthaven en heeft een geweldig nachtleven(!).

Milaan

Milaan kan verrassend klein en knus aanvoelen. Het is een uniek, innovatief centrum voor veel creatieve professionals. Als je geïnteresseerd bent in mode of werken met interieur of design, dan is dit dé stad voor jou. Je kunt de stad ook makkelijk te voet verkennen of door middel van een fiets of het openbaar vervoer.

Sicilië

Sicilië is een heel ander soort Italië – het is een exotisch eiland met een beruchte geschiedenis (The godfather was hierop geïnspireerd), een prachtige natuur, stralend witte stranden, en een vulkaan. Een andere keuken, tempo, en een ander soort mens, alles is hier anders dan op het vasteland. Houd je niet zo van het stadsleven dan raden wij aan Sicilië te bezoeken. Er wordt hier niet of nauwelijks Engels gesproken, dus een beetje Italiaans spreken komt hier zeker van pas.

Bologna

Gratis toegang tot culturele plaatsen en heel veel amusement. Bologna is een perfecte plaats voor jongere mensen die op zoek zijn naar plezier. Er is een enorme (gratis) openluchtbioscoop op het stadsplein en het eten is er uitstekend. Bijna een kwart van de bevolking bestaat uit studenten, dit maakt de kans om elke avond nieuwe vrienden te ontmoeten is erg groot.

Hoe bereid je je voor op een workation in Italië?

Maak je klaar voor een onvergetelijk workation avontuur in het zonnige Italië! Ontdek de perfecte tijd om te gaan, de lokale faciliteiten voor remote werkers en meer.

passport icon

Heb je een visum nodig?

Ontdek of je een visum nodig hebt om op afstand te werken vanuit Italië.

Benieuwd in welke bestemmingen je zonder visum remote kunt werken?

Free holiday time icon

Beste tijd om vanuit Italië te werken

Het beste weer in Italië is aan het eind van de lente en in de zomer, waardoor deze seizoenen aantrekkelijk zijn voor toeristen, dit is dan ook de drukste tijd van het jaar.

Als je de drukte wilt vermijden raden wij tussen maart en mei te komen. Rond deze tijd kun je de bezienswaardigheden rustig bekijken, zeker als je de wijngebieden wilt bezichtigen. Een andere optie is de vroege herfst – de druiven voor de wijn worden in september en oktober geoogst, zo zie je de complete reis, van druif tot wijn, onder de zachte gloed van de zon.

Voor jou geselecteerd!      10 Tips om productief te blijven op Workation

currency icon

Kosten van levensonderhoud

Volgens Numbeo liggen de prijzen in de hoofdstad van Italië, Rome, 16,5% lager dan in Nederland, huur niet meegerekend. Het huren van een appartement in Rome is 31% goedkoper dan in Amsterdam, dat terwijl Rome een van de duurste steden van Italië is. Je bent ongeveer 1400 euro – 1700 euro per maand kwijt als je alleen komt en ongeveer 4100 euro – 5000 euro als je met jouw gezin komt.

Safe Wifi icon

Remote werk faciliteiten & Wi-Fi

De internetsnelheid hangt af van de stad waar je naartoe gaat, maar over het algemeen voldoet deze aan de professionele basisbehoeften.

Als je overal wilt kunnen internetten, kun je ook een lokale simkaart met een data-abonnement kopen. Er zijn veel Italiaanse dienstverleners: Vodafone Italië, EOLO, Telecom Italia, Wind, Tiscali, Linkem en Fastweb. De keuze hangt vooral af van de plaats waar je bent en de dekking die je wilt.

Internetcafés vind je in elke grotere Italiaanse stad. De meeste restaurants en cafés zijn uitgerust met hotspots.

Ook openbare ruimtes, zoals pleinen en parken, bieden gratis Wi-Fi. In de meeste gevallen moet je een gratis account registreren bij het Free Italia WiFi net om toegang te krijgen tot de gratis Wi-Fi.

Italianen vinden de co-working spaces fijn. Hier zijn er een paar die je kunt bezoeken in de steden die de grootste groep digitale nomaden aantrekken:

Mobiele providers

Als je naar een land buiten de Europese Unie (EU) reist of van buiten de EU naar een EU-land reist, raden wij aan een lokale SIM-kaart voor jouw mobiele telefoon te kopen om roamingkosten voor gesprekken en data te vermijden. Wanneer je buiten de EU reist, zijn de “roam like at home” regels namelijk niet meer van toepassing, wat betekent dat je in het buitenland aanzienlijke kosten kunt maken voor het gebruik van jouw telefoon. Een lokale SIM-kaart kopen is een gemakkelijke en betaalbare manier om op reis verbonden te blijven, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over onverwachte kosten op jouw telefoonrekening.

Populaire co-working plekken in Italië

Milaan, Italië

Florence, Italië

Rome, Italië

Rome, Italië

Torino, Italië

PRO TIP!      Je kunt real-time beschikbaarheid zien van co-working ruimtes met Croissant.
meet people

Hoe ontmoet je andere mensen die remote werken in Italië?

Italië trekt een bont gezelschap aan van expats, digitale nomaden, wereldverkenners en eenvoudige reizigers, dus je kunt hier gemakkelijk nieuwe vrienden ontmoeten. In deze online groepen kan je alvast beginnen.

Populaire Meetup groepen

Het wereldberoemde platform Meetup, dat gericht is op het organiseren van ontmoetingen met nieuwe mensen, heeft veel groepen gewijd aan ex-pats die op zoek zijn naar vrienden:

Komt jouw plaats niet in de voorbeelden voor? Met de zoekbalk kun je elke plaats in de wereld opzoeken en een lijst maken van alle meetup-groepen die zijn, zodat je iets kunt vinden dat bij jou past.

Je kunt je ook aansluiten bij een van de groepen die zich toeleggen op het leren van de plaatselijke taal. Zo kun je zowel de taal leren als nieuwe mensen ontmoeten. Je kunt hier de groepen vinden die in jouw buurt worden georganiseerd.

Populaire Facebookgroepen

Er zijn ook Facebook-groepen die je kan bekijken voor het ontmoeten van nieuwe mensen, zoals:

Regel jouw workation binnen 2 minuten

Hammock image desk chair text
happy smile icon

Hoe zijn de locals in Italië?

De plaatselijke bevolking is luidruchtig, expressief, levendig, vriendelijk en bereid om te helpen. Deze geweldige Italiaanse sfeer zul je nergens anders kunnen ervaren.

De inwoners houden helaas niet zo van andere talen, en Italiaans spreken is aan te raden als je hier een lange tijd wilt doorbrengen.

Hoewel Engels niet veel gesproken wordt buiten de grote steden als Rome, Florence en Milaan, gebruiken Italianen veel non-verbale communicatie en gebaren, communiceren zal ook zonder Engels uiteindelijk dus wel lukken.

Italiaans leren is zeker de moeite waard! Italië is een van de beste landen voor mensen die de taal onder de knie willen krijgen. Daarnaast vinden de locals het ook geweldig als ze merken dat je Italiaans kan of probeert, zelfs al zijn het maar een paar beleefde uitdrukkingen.

Pro-tip: Wees niet verlegen om veel handgebaren te gebruiken, iedereen doet dit en het wordt dan ook aangemoedigd.

Italië is een relatief veilig en tolerant land.

Je moet wel goed oppassen voor zakkenrollers in de drukke en toeristische plaatsen. Als je een voertuig huurt, laat de sleutels dan nooit in het zicht liggen. Diefstal is namelijk een veel voorkomende misdaad in Italië.

review icon

Testimonials

praktische zaken icon

Praktische zaken voor een workation naar Italië

Slechts 30 procent van de bevolking spreekt Engels, dus bereid je voor op Google Translate of Italiaanse zinnen die je al kent als je geen Italiaans kan of wil leren.

De snelste en gemakkelijkste optie is een vlucht van ongeveer 5 uur.

Je kunt ook de trein nemen. Je kunt vanuit Amsterdam via Parijs naar Rome of Milaan. De reis zou ongeveer 15 uur duren. Zo kun je onderweg genieten van prachtige bezienswaardigheden en help je de natuur ook een handje door minder CO2 uit te stoten.

Als je de Nederlandse nationaliteit hebt, heb je geen visum nodig voor Italië.

Je kunt maximaal 3 maanden blijven. Als je na het verstrijken van deze periode wilt blijven, moet je een verblijfsvergunning aanvragen.

Er is geen tijdsverschil tussen Italië en Nederland. Je zult dus geen problemen hebben online te vergaderen met Nederlandse medewerkers of klanten.

In Italië gebruikt men drie bijbehorende stekkertypes: Type C (twee ronde pennen), Type F (twee ronde pennen en twee aardklemmen aan de zijkant), en Type L (drie ronde pennen). De elektrische apparaten werken hier op 230 Volt bij 50Hz.

De officiële munteenheid in Italië is de euro.

Pro-tip: Met een betaalpas betalen is meestal een zeldzaamheid op het platteland, ondanks dat het erg toeristisch is, dus het is altijd goed om wat contant geld bij je te hebben.

pros and cons list icon

Voordelen & nadelen van een workation in Italië

Voordelen

  1. Geen tijdsverschil en de euro
  2. Relaxte levensstijl
  3. Rijke cultuur en kunstscène
  4. Heerlijke Italiaanse keuken
  5. Grote gemeenschap van expats & remote werkers

Nadelen

  1. Zeer weinig mensen spreken Engels
  2. Hectisch wegverkeer
  3. Kan te druk en te toeristisch zijn
  4. Sommige steden hebben vervuilingsproblemen

Krijg alle insider tips

Andere populaire bestemmingen

Populaire artikelen

Deel met vrienden of collega's

Facebook
Twitter
LinkedIn

Krijg alle insider tips (met een cadeautje)