Workation Griekenland

Ik-heb-niet-veel-tijd-wat-moet-ik-weten-sectie 👇

Rating: 🌴🌴 🌴

Kosten van levensonderhoud: €1.000 – €1.600 p/m*

Voor wie: Je wilt oude culturen en zonnige eilanden verkennen zonder ver te hoeven reizen

Visum nodig: Nee

Gemiddelde internetsnelheid: 11 Mb/s

*Kosten zijn berekend voor één persoon

Inhoudsopgave

Is Griekenland een goede workation bestemming?

Naast dat Griekenland iedereen een plek onder zon biedt, heeft het ook een eeuwenoude geschiedenis, prachtige natuur en de meest uitgestrekte en schoonste kustlijn van het Middellandse Zeegebied.

Griekenland is een kosmopolitisch land. Veel toeristen en expats komen hier, wat betekent dat je je zeker geen outcast zult voelen. Ondanks de economische problemen van de laatste jaren, heeft Griekenland heel wat digitale nomaden aangetrokken door aan alle voorwaarden te voldoen voor een fantastische workation.

De gemiddelde snelheid van het internet is er relatief laag, maar is snel genoeg om bijvoorbeeld e-mails te versturen. Het is zeker de moeite waard om een accommodatie te kiezen met betrouwbaar snel internet of om vanuit een co-working ruimte te werken als je snel internet wilt. 

Griekenland maakt deel uit van de Europese Unie, wat reizen makkelijk maakt. De prijzen van accommodaties en de kosten van levensonderhoud zijn relatief laag, het tijdsverschil is minimaal en het weer is meestal prachtig (het vasteland heeft wel een winterseizoen, maar je hoeft hier geen sneeuw te verwachten).

Wanneer je een onderbreking wilt van je werk, kun je zwemmen, bootje varen, korte uitstapjes maken naar eilanden in de buurt, de oude Pantheons verkennen en genieten van de diversiteit van de Griekse cultuur en keuken.

Reizen door Griekenland is het makkelijkst met een auto of motor. Het openbaar vervoer is er beperkt en  minder betrouwbaar. Heb je geen eigen auto, dan raden wij je aan er één te huren.

Gelukkig is niet al het openbaar vervoer minder betrouwbaar, de veerboten houden zich meestal aan de seizoensgebonden dienstregeling, omdat ze vaak de enige bestaande verbinding zijn tussen een bepaald eiland en het vasteland.

Populaire bestemmingen om remote te werken

Athene

De hoofdstad van Griekenland, Athene, ligt op het vasteland. Het is perfect voor een workation en zit vol met culturele bezienswaardigheden en er valt veel te doen. De stad is internationaal in trek en herbergt een grote digitale nomadengemeenschap. 

Het is mede daardoor ook een drukke stad. In tegenstelling tot andere EU-hoofdsteden is het internet in Athene minder betrouwbaar. Je vindt gek genoeg vaak een betere Wifi-verbinding in een klein toeristisch dorpje, dan in de Griekse hoofdstad. Er zijn geen stranden in Athene, dus als je droomt van een heerlijke workation aan zee, kun je in plaats daarvan beter één van de eilanden kiezen.

Kreta

Van die eilanden is Kreta de beste plaats voor het leren kennen van de authentieke Griekse cultuur. Je vindt hier vele goed onderhouden archeologische vindplaatsen en gezellige dorpjes. De lokale bevolking houdt er nog steeds ouderwetse tradities in ere, zoals bijvoorbeeld het houden van typisch Griekse bruiloften met meer dan tweeduizend gasten.

Mykonos

Mykonos is het feesteiland van Griekenland. Dit eiland, dat vaak wordt vergeleken met Ibiza, is niet gezinsvriendelijk, geliefd bij jonge reizigers en verafschuwd door de meeste plaatselijke bewoners.

Deze controversiële plaats is niet voor iedereen, maar als je op zoek bent naar plezier en graag wilde muziekpodia bezoekt met vooral house en techno, zul je je hier geweldig voelen.

Als je een liefhebber bent van het stadsleven, maar Mykonos is niet voor jou, dan is  de stad Thessaloniki op het vasteland de volgende optie. 

Thessaloniki brengt expats, universiteitsstudenten en hipsters samen. Het heeft een ongelooflijke underground muziekscene, geweldige barretjes, en een bruisende, jeugdige sfeer. Thessaloniki heeft misschien geen opvallend strand, maar het biedt verschillende mogelijkheden voor korte uitstapjes. In tegenstelling tot de eilanden is het in Thessaloniki gemakkelijker om te reizen met het openbaar vervoer.

Als je een combinatie van remote werken vanuit een strandbar en kitesurfen ziet als de tijd van je leven, dan moet je eens kijken op Tinos of Ikaria. Alleen zul je hier waarschijnlijk niet veel andere digitale nomaden tegenkomen.

Wat kun je verwachten van een workation in Griekenland?

Free holiday time icon

Beste tijd om vanuit Griekenland te werken

De meeste reizigers zouden de lente en de herfst aanraden als de beste tijd om Griekenland te bezoeken als je een rustige werkvakantie wilt.

In de periodes van april tot juni of van september tot oktober vermijd je de drukte van het toeristenseizoen, maar ervaar je toch de zonnigere dagen van het jaar. Als je wilt gaan zwemmen, is het water in de herfst nog warm, maar van de droge zomerhitte is dan niets meer te merken.

currency icon

Kosten van levensonderhoud

Volgens Numbeo liggen de kosten van levensonderhoud in de hoofdstad van Griekenland, Athene, inclusief de huur, 41% lager dan in Nederland. De huurprijzen in Griekenland liggen 66% lager dan die in Amsterdam. Dit maakt het zeer gemakkelijk en betaalbaar om een Griekse woonruimte te huren.

Plaatsen als het iconische party-eiland Mykonos kunnen wel vaak duurder uitvallen. Maar zelfs daar is het ongeveer 40% goedkoper om een appartement te huren dan in de Nederlandse hoofdstad.

Je moet je voorbereiden op ongeveer 1.050 – 1.400 euro per maand als je alleen komt en ongeveer 3.000 – 3.400 euro als je met je gezin komt.

Safe Wifi icon

Faciliteiten & Wi-Fi

De algemene kwaliteit van de internetverbindingen in Griekenland is verre van perfect. Met een zwakke dekking op de eilanden en een trage gemiddelde snelheid in Athene kan bijvoorbeeld het organiseren van een Zoom-vergadering een uitdaging zijn.

De aanschaf van een prepaid Simkaart (ze zijn te koop in supermarkten) of een mobiel abonnement (als je een langer verblijf plant) is de beste manier om altijd een stabiele internetverbinding te hebben. De top 3 lokale dataproviders zijn Cosmote, Wind, en Vodafone. Er zijn nog twee andere, Frog en Q, maar die werken via het netwerk van Cosmote en Wind.

PRO TIP: Wanneer je een dataprovider kiest, kun je het beste eerst de 4G-dekking controleren van de plaats waar je naartoe gaat, aangezien elke provider een andere dekking biedt. Cosmote heeft bijvoorbeeld het beste mobiele netwerk in het algemeen, maar de netwerken van Wind of Vodafone bieden betere verbindingen op sommige kleinere Griekse eilanden.

Griekse cafés en restaurants zijn zeer gastvrij en hebben meestal gratis Wi-Fi. Je kunt een hele middag op zo’n plek doorbrengen zonder dat personeel je lastigvalt. Een ander pluspunt, iedereen dineert hier graag na 21:00 uur, ideaal als je tot laat moet werken.

De laatste jaren zijn de co-working hubs in Griekenland steeds meer gewild. De meeste bevinden zich in Athene en Thessaloniki. Wij hebben er al wat voor je uitgezocht.

Top 5 populaire co-working plekken in Griekenland

Athene, Griekenland

Athene, Griekenland

Athene, Griekenland

Thessaloniki, Griekenland

Thessaloniki, Griekenland

Op de eilanden kun je werk en vrije tijd combineren door een kamer, inclusief werkplek, te huren in een co-living ruimte. Zo kun je ook andere remote werkers ontmoeten. Goede voorbeelden van het combineren van wonen en werken zijn te vinden in Chania met de Greek Escape en in Rethymno op de Calergi Residence, beide op het eiland Kreta.

meet people

Hoe ontmoet je andere mensen die remote werken in Griekenland?

Er zijn veel digitale nomaden in de regio van Athene, Thessaloniki en Kreta, dus het zal niet moeilijk zijn om nieuwe vrienden te maken en te netwerken.

De gemakkelijkste manier om nieuwe contacten te leggen is door een aantal online groepen te verkennen.

Populaire Meetup groepen

Volg een Griekse taalcursus in Griekenland

Populaire Facebookgroepen om mensen te ontmoeten

Hoe zijn de locals in Griekenland ?

Het leven in Griekenland verloopt traag, wat uitstekend is wanneer je een onderbreking van je werk wilt. Helaas duurt het hierdoor ook langer wanneer je iets bij de plaatselijke overheid moet regelen.

Afgezien daarvan zijn de Grieken gemakkelijk in de omgang en vriendelijk

In de grotere steden, zoals Athene en Thessaloniki, en in de toeristische badplaatsen op de eilanden beheersen de meeste inwoners het Engels goed. Als je echter een uitstapje maakt naar een kleiner dorpje, zul je al snel merken dat de plaatselijke bevolking eigenlijk alleen hun eigen taal spreekt.

PRO TIP!    Leer een paar beleefde basisuitdrukkingen in het Grieks, zoals “Excuseer mij” en “Dank u”. Niet als laatste redmiddel voor communicatiefoutjes, maar bijvoorbeeld om de harten van de lokale bevolking te winnen tijdens het bestellen in een restaurant. Als beginner kun je hier beginnen.

Griekenland is over het algemeen veilig voor reizigers. Het is ook een goede bestemming voor vrouwelijke soloreizigers.

Je moet er wel rekening mee houden dat sommige van de meer traditionele gebieden niet volledig LGBTQ+-vriendelijk zijn en als gevolg van verschillende migrantencrises in de afgelopen jaren kan de lokale bevolking ietwat wantrouwig staan tegenover nieuwkomers.

testimonial icon

Ervaringen van andere workationers

praktische zaken icon

Praktische zaken voor een workation naar Griekenland

Ja, de plattelandsgebieden uitgezonderd, beheerst de plaatselijke bevolking een basiskennis aan Engels, vooral in Athene, Thessaloniki en de belangrijkste eilandresorts.

De snelste en gemakkelijkste optie is een rechtstreekse vlucht – de kortste vluchten van Amsterdam naar Athene duren slechts iets meer dan 3 uur

Als je de tijd hebt en avontuurlijk voelt, kun je ervoor kiezen om een natuurvriendelijkere en duurzamere reis te maken via de trein van Nederland naar Griekenland. Zo zie je onderweg ook meer van Europa.

Als je de Nederlandse nationaliteit hebt, heb je geen visum nodig voor Griekenland.

Alle EU-burgers kunnen maximaal 3 maanden in Griekenland verblijven, en hebben daarvoor alleen een paspoort of een geldig identiteitsbewijs nodig.

Als je langer dan drie maanden wilt blijven, moet je in Griekenland in loondienst of als zelfstandige werken, wat enige aanvraagformaliteiten kan vereisen.

Griekenland ligt 1 uur voor op Nederland, dit is een relatief klein tijdsverschil wat je werk niet veel zal beïnvloeden.

De standaard Griekse spanning is 230 Volt, en de geldende frequentie is 50 Hz.

In Griekenland heb je een verloopstekker nodig van het type C (twee ronde pinnen) of type F (twee ronde pinnen met twee aardklemmen aan de zijkant).

PRO TIP: Het is altijd slim om een universele reisadapter mee te nemen. Maar als je die vergeet, kun je die altijd ter plekke nog kopen. Ze worden verkocht in de Griekse winkels.

De officiële munteenheid van Griekenland is de euro, wat een groot pluspunt is als je uit Nederland komt. 

In de meeste supermarkten, hotels, restaurants, bars en cafés kun je met je creditcard of bankpas betalen, maar taxi’s, kleine verkopers en straattenten zijn vaak niet uitgerust met een betaalautomaat en accepteren alleen contante betalingen.

pros and cons list icon

Voordelen & nadelen van een workation in Griekenland

Voordelen

  1. Het hele jaar door zonnig weer
  2. Veel digitale nomaden en expats
  3. De officiële munteenheid is de euro
  4. Geweldige cultuur en fantastische keuken
  5. Enkele van de beste stranden van Europa

Nadelen

  1. Trage internetsnelheid en zwakke dekking
  2. Onbetrouwbaar openbaar vervoer
  3. Veel bureaucratie
Workingfromhammock logo icon

Volledig ontzorgd op workation

Geen zin om je hele workation zelf te regelen? Schrijf je dan hieronder in en wees de eerste die speciaal volledig verzorgde workation deals in je inbox ontvangt! 👇

Ja, ik wil op workation. Hou me op de hoogte!

Woman working on a laptop while laying in a hammock
studying icon

Ga goed voorbereid op workation

Meer weten? Lees verder met onze in-depth artikelen.

Tot zover deze bijdrage!

We hopen dat je (nog meer) zin hebt gekregen om je volgende Workation te plannen!