Workation Curaçao

Ik-heb-niet-veel-tijd-wat-moet-ik-weten-sectie 👇

Rating: ​​🌴 🌴 🌴 🌴

Kosten van levensonderhoud: €1.260 – €1.400 p/m*

Voor wie:  Je wilt een nieuwe exotische ervaring op een eiland en tegelijkertijd vertrouwd onder Nederlanders zijn

Visum nodig: Geen

Gemiddelde internetsnelheid: 50 Mb/s

*Kosten zijn berekend voor 1 persoon

Inhoudsopgave

Is Curaçao een goede workation bestemming?

Een exotisch Caribisch eiland waar iedereen Nederlands spreekt. Dat klinkt best goed!

Curaçao ligt in de buurt van Venezuela, maakt deel uit van de Nederlandse Antillen en is de thuisbasis van de beroemde likeur, Blue Curaçao. Het heeft fantastische stranden, een opwindende cultuur, kleurrijke architectuur, en een actief welkomstprogramma voor workationers. Als je niet aan het werk bent, kun je duiken, zwemmen met de dolfijnen en genieten van de prachtige architectuur van het eiland.

Een van de belangrijkste voordelen van Curaçao is dat jij je er meteen thuis zult voelen. Een ander is dat, hoe tropisch het hier ook wordt, je hier geen inentingen tegen welke tropische ziekte dan ook nodig hebt.

De huurprijzen op het eiland zijn laag. Volgens Numbeo varieert de prijs van een huurappartement in Willemstad, Curaçao, afhankelijk van de nabijheid van het stadscentrum, tussen 385 en 455 euro. Het is makkelijker om buiten het toeristenseizoen accommodatie te vinden. Het is dan ook de moeite waard als je jouw accommodatie ruim van tevoren weet te regelen.

Omdat de restaurants voornamelijk op toerisme zijn gericht, kan een avond uit eten soms duur uitvallen. Het eten op de markt is echter smakelijk en betaalbaar, en de kleinere familierestaurants bieden uitstekende menu’s.

Een van de nadelen van Curaçao is het openbaar vervoer. Busdienstregelingen kunnen misleidend zijn

Je beste optie is dus om met een auto te reizen. Op het eiland is een auto huren gemakkelijk. Het bekendste autoverhuurbedrijf op het eiland is Budget. Als je van plan bent voor een langere tijd op Curaçao te blijven, kun je ook een tweedehands auto kopen van een andere workationer die het eiland verlaat. Zoek er ter plekke of online naar en doe een bod of kijk naar de Facebook-groepen die we hieronder hebben voorgesteld.

PRO TIP!   Op Curaçao zijn de taxi’s populair, ook zijn de chauffeurs hiervan vaak vrijwillige toeristengidsen. Je kunt officiële taxi’s met een vergunning herkennen aan de letters “TX” op de nummerplaat van de auto.

Populaire bestemmingen om remote te werken

Als hoofdstad en centrale havenstad is Willemstad de meest verbonden plaats op Curaçao. Met de sfeer van een oude Europese stad heeft het alles wat je nodig hebt voor een goede werkplek en meer: 

drie hypermoderne co-working ruimtes, verschillende winkelcentra, diverse cafés, bars en restaurants, een bruisend nachtleven en veel remote werkers van over de hele wereld. 

Het enige nadeel van Willemstad is dat het ook de duurste plek van het hele eiland is.

Jan Thiel is een strandresort dat zich richt op mensen die houden van georganiseerde vakanties en leuke, gezinsvriendelijke activiteiten. Je vindt hier een uitstekende service en snel internet. 

Het resort is wel vaak meer toeristisch en ziet er wat minder authentiek uit in vergelijking met andere plaatsen op het eiland. We bevelen het aan voor kortere verblijven.

Sint Michiel is een klein vissersdorpje en is de juiste plaats voor jou als je graag buiten bent, ervaringen in de regio wil opdoen, en op zoek bent naar een budgetvriendelijke workation.

 

Piscadera is een beroemde stad voor alle feestgangers, plezierzoekers en liefhebbers van luxe. Het heeft een opwindend nachtleven: live muziekevenementen bij de zee en dansfeesten op het strand.

Sabana Westpunt ligt, zoals de naam al doet vermoeden, op het meest westelijke puntje van het eiland. Het gebied heeft een zeer ontspannen maar ook een beetje verwilderde sfeer. 

Als je op zoek bent naar een escapade, zou dit jouw droombestemming zijn. Met zijn koraalzandstranden en inhammen is de natuur hier zeer indrukwekkend. 

Wat kun je verwachten van een workation in Curaçao ?

Free holiday time icon

Beste tijd om remote te werken vanuit Curaçao

Er wordt vaak aangeraden om tussen mei en november naar Curaçao te reizen en zo het hoogseizoen te vermijden, maar dit blijft natuurlijk een persoonlijke voorkeur.

Het weer is hier het hele jaar door warm en aangenaam. De gemiddelde temperatuur ligt rond 27 °C – 29 °C. Tropische stormen komen voor, maar ze zijn zeldzaam en duren niet langer dan één of twee dagen.

Zoals de meeste eilanden heeft Curaçao een regenseizoen van oktober tot februari, dus je kunt deze tijd van het jaar beter overslaan als je risico’s op regen wilt vermijden. Laat dit echter niet teveel meewegen want de ‘downpours’ zijn zeldzaam, meestal ‘s nachts, en gaan gepaard met heerlijke zonnige dagen. De aanwezigheid van grote aantallen muggen tijdens het regenseizoen is een andere zaak.

Wat de vakantietijd betreft begint het hoogseizoen midden december en duurt tot maart.

PRO TIP!   Als je de drukte van het toeristische drukte wilt omzeilen en wilt profiteren van lagere prijzen voor jouw accommodatie, kun je het beste tussen april en juni of tussen september en begin december op Curaçao verblijven. Zo kun je tot wel 50% besparen!

currency icon

Kosten van levensonderhoud

Volgens Numbeo zijn de kosten van levensonderhoud in de hoofdstad van Curaçao, Willemstad, maar liefst 27,7% lager dan in Nederland als de huur wordt meegerekend en 4,7% lager als we alleen kijken naar de consumentenprijzen zonder huur. Het huren van een woonruimte op het eiland is dus veel goedkoper dan in Nederland.

Reken op ongeveer 1.260 euro – 1.400 euro per maand aan kosten van levensonderhoud als je alleen komt en ongeveer 3.800 euro – 4.000 euro als je met een gezin komt.

Safe Wifi icon

Faciliteiten & Wi-Fi

Op dit moment is er nog geen 5G-dekking op Curaçao. Wel is er een goede 4G-dekking en snel internet via glasvezel beschikbaar op het eiland. De gemiddelde internetsnelheid op Curaçao is 50 Mb/s. Dit is meer dan voldoende voor het versturen van e-mails en videoconferences, zodat je comfortabel op afstand kunt werken.

Het gebruik van data roaming is duur op het eiland, dus wij raden aan een lokale simkaart te kopen. Laat je niet voor de gek houden; dat je uit Nederland komt betekent niet dat je hier voor dezelfde prijs kunt bellen en internetten. Integendeel – Curaçao is geen EU-lidstaat, dus het zou behoorlijk duur worden als je hier jouw eigen provider zou blijven gebruiken. Ook een lokaal data-abonnement is niet goedkoop, al is het nog steeds beter dan je data-roaming aan laten. Digicel Curaçao en Flow/Chippie Curaçao bieden prepaid simkaarten aan die je online in hun winkels kunt kopen, bij een winkelier, of zelfs elektronisch (alleen voor Digicel). Let op, bij de aankoop van de simkaart zul  je jouw paspoortgegevens moeten opgeven.

De meeste restaurants en cafés bieden gratis Wi-Fi aan, al is die niet overal even snel. Het goede van Curaçao is dat iedereen zijn tijd neemt, je kunt urenlang in een café zitten terwijl je cocktails drinkt voor je laptop. Zelfs in de plaatselijke Starbucks in Willemstad (meestal open tot 22:00 of 23:00) is dit mogelijk, afhankelijk van de dag van de week.

Verwacht geen grote verscheidenheid aan co-working ruimtes over het hele eiland. Iedereen neemt zijn laptop liever mee naar een terras bij de oceaan.

Toch zijn er in de hoofdstad een aantal hoogwaardige co-working ruimtes gevestigd. Deze zijn voor de momenten waarop je bijvoorbeeld een professionele achtergrond nodig hebt voor een vergadering of gewoon even alleen wilt zijn in een standaard kantooromgeving met een groot bureau en airconditioning. Deze zijn onder andere te vinden in:

meet people

Hoe ontmoet je andere mensen die remote werken in Curaçao ?

Andere buitenlandse reizigers ontmoeten op Curaçao is gemakkelijk omdat het eiland veel toeristen trekt. Mocht je liever andere workationers willen ontdekken dan zou je wat tijd kunnen investeren in de social media groepen hieronder.

Als je op zoek bent naar een manier om nieuwe vrienden te vinden, te netwerken of contact te leggen met mede-workationers nog voor je ter plaatse bent, kun je altijd gebruik maken van deze online groepen.

Het wereldberoemde platform om wereldwijd nieuwe mensen te ontmoeten, Meetup, is helaas niet populair op Curaçao. Toch zijn er talloze Facebook-groepen waar je jezelf bij kunt aansluiten, zoals:

Hoe zijn de locals in Curaçao?

De lokale bevolking is ongelooflijk warm en vriendelijk, trots op hun Afrikaanse erfgoed en bijna altijd positief ingesteld.

De omgeving op het eiland is veilig en tolerant. Het wordt ook gezien als een goede bestemming voor vrouwelijke soloreizigers. Sommige hotels organiseren thematische LGBTQ+ happy hours, en Curaçao heeft zelfs een jaarlijks pride fest.

Het beste van dit eiland is dat je geen kennis van vreemde talen nodig hebt om je er thuis te voelen. Je kunt met elke bewoner praten zonder voorbereiding. Alle inwoners spreken Nederlands, omdat dit de officiële taal van het eiland is. Daarnaast beheersen de meesten van hen het Engels ook uitstekend.

Je zult hier ook veel Papiaments horen. Deze oorspronkelijke Creoolse taal is gebaseerd op het Nederlands, Portugees en Spaans en wordt het meest gebruikt door de Curaçaoënaars.

PRO TIP!    Leer een aantal beleefde basisuitdrukkingen in het Papiamento, niet om te communiceren, maar om aansluiting te vinden bij de locals. Hier vind je enkele korte en gemakkelijke lessen voor beginners.

praktische zaken icon

Praktische zaken voor een workation naar Curaçao

Absoluut, maar je zult het waarschijnlijk niet veel nodig hebben aangezien de lokale bevolking ook Nederlands spreekt.

Je beste optie is een rechtstreekse vlucht vanaf Amsterdam Schiphol Airport. Het zal tussen 9 en 10 uur duren, maar de bestemming is de lange reis waard!

Als je de Nederlandse nationaliteit hebt, heb je geen visum nodig voor Curaçao, er is wel een maar: je mag 180 dagen aaneengesloten blijven in 365 dagen. Als je langer wilt blijven, moet je een verblijfsvergunning aanvragen.

Curaçao loopt 6 uur achter op Nederland, wat nadelig kan zijn. Dit tijdsverschil kan het moeilijk maken om je online werkvergaderingen met Nederlandse medewerkers of klanten af te stemmen.

Het belangrijkste type stekker dat op Curaçao wordt gebruikt, is een tweepins stekker van het type A. De meeste stopcontacten hier leveren 110-130 Volt bij 50Hz, wat overeenkomt met de Amerikaanse standaard. Sommige accommodaties in de grote resorts hebben 220V stopcontacten met de standaard Europese stekker, die voldoet aan de Nederlandse standaard.

Hoe dan ook, het is altijd een goed idee om een universele adapter bij je te hebben, maar maak je geen zorgen als je er een vergeet mee te nemen. Ze verkopen ze ook in winkels op het eiland.

De officiële munteenheid op Curaçao is de Nederlands-Antilliaanse gulden (de zogenaamde Florin). 

PRO TIP: Hoewel sommige hotels bij de receptie geld kunnen wisselen, kun je beter naar een bank gaan – de wisselkoersen van de valuta zullen daar gunstiger zijn.

De meeste grote supermarkten, hotels, restaurants, bars en cafés accepteren credit- en debetkaarten, maar taxi’s, kleine verkopers en straattenten accepteren alleen contante betalingen.

PRO TIP: Voordat je aankomt, raden wij aan je jouw bank te laten weten dat je in Curaçao bent. Zo worden jouw bankpassen niet geblokkeerd vanwege verdachte activiteiten wanneer je ze op het eiland gaat gebruiken.

Veel bedrijven accepteren betalingen in US dollars, minder vaak accepteren ze die in euro’s. De plaatselijke geldautomaten verstrekken zowel florijnen, euro’s en Amerikaanse dollars, dus let er bij het pinnen op dat je de juiste munteenheid kiest.

pros and cons list icon

Voordelen & nadelen van een workation in Curaçao

Voordelen

  1. Iedereen spreekt Nederlands en Engels
  2. Het hele jaar door zonnig weer
  3. Warme, gastvrije houding tegenover remote werkers
  4. Fantastische stranden en Caribische sfeer
  5. Veilige en tolerante omgeving

Nadelen

  1. 6 uur tijdsverschil
  2. Zwakkere internetverbindingen
  3. Onbetrouwbaar openbaar vervoer

Regel jouw workation binnen 2 minuten

Hammock image desk chair text
studying icon

Ga goed voorbereid op workation

Meer weten? Lees verder met onze in-depth artikelen.

Tot zover deze bijdrage!

We hopen dat je (nog meer) zin hebt gekregen om je volgende Workation te plannen!