Workation Costa Rica

Begin vandaag met het plannen van je workation!

Ik-heb-niet-veel-tijd-wat-moet-ik-weten-sectie 👇

⭐ Rating 🌴🌴🌴 (3.2 uit 5)
💸 Kosten levensonderhoud €2.400 p/m
⌚ Tijdsverschil -7 uur
📶 Lokale internet snelheid 64,6 mb/s
🧳 Beste tijd om te reizen januari, februari, maart, april & december
💉 Aanbevolen reisvaccinaties Hepatitis A, Hepatitis B, Rabies, Typhoid, Yellow Fever & reguliere vaccinaties
🏖️ Goede bestemming voor Voor wie wil ervaren hoe het is om te wonen in een van de gelukkigste landen ter wereld

Inhoudsopgave

Is Costa Rica een goede workation bestemming?

Costa Rica is een van de gelukkigste landen ter wereld, beroemd om zijn biodiversiteit en zijn koffiebonen. Samen met de weelderige natuur biedt Costa Rica een perfect klimaat, een kalme spiegelgladde zee, en zonsondergangen die er geschilderd uitzien. Costa Rica betekent ‘rijke kust’ in het Spaans, en het lijdt geen twijfel dat dit land een ongelooflijke kustlijn heeft met vele hooggewaardeerde stranden. Het is een perfecte bestemming voor digitale nomaden en remote werkers. Als dat nog niet genoeg is om je te inspireren voor een workation in Costa Rica, lees dan vooral verder.

Voordat je op de volgende vlucht naar Costa Rica springt, raden we je aan je te verdiepen in de Pura Vida-filosofie. Pura Vida is een filosofie die de Ticos (zoals de Costa Ricanen zichzelf noemen) aanhangen en het betekent ‘je leven leiden, gelukkig en optimistisch zijn, wat er ook gebeurt’. Het is niet het officiële motto van het land, maar Ticos nemen Pura Vida zeer serieus en halen het beste uit elk moment. Pura Vida leert geluk, sociale betrokkenheid en ecologische betrokkenheid. Geen verrassing dat dit Latijns-Amerikaanse land wordt beschouwd als een van de meest milieuvriendelijke landen ter wereld. 

PRO TIP!

Hoe leef je in Pura Vida? 

Krijg energie van voedzaam eten. Wees sociaal en leer de plaatselijke bevolking kennen. Breng zoveel mogelijk tijd door op het strand om vitamine D te vergaren. Zorg voor de omgeving en houd deze schoon en niet verstoord.

Costa Rica is zeer rustig en biedt moderne infrastructuur en het hele jaar door prachtig weer. Het tropische klimaat kent twee hoofdseizoenen, droog en regenachtig. Het is ook de thuisbasis van verschillende actieve vulkanen, waardoor het een populaire bestemming is voor digitale nomaden die op zoek zijn naar avontuur. Costa Rica is ook de thuisbasis van koffiebonen en cacao van wereldklasse, waarvan je kunt genieten voor een zeer betaalbare prijs.

currency icon

Budget Wizard 🪄

Bereken je kosten voor levensonderhoud in Costa Rica.

Benieuwd welke andere bestemmingen in jouw budget passen?

leuke activiteiten icon

Ontdek populaire bestemmingen voor remote werk in Costa Rica

Als je van het strand houdt, is Costa Rica de plek voor jou. Het land heeft Pacifische en Caribische kusten, zodat je de kustlijn kunt kiezen die bij je wensen past. Als je van surfen en rondhangen op het zand houdt, ga dan naar de Stille Oceaan. En als je op zoek bent naar een ontspannende vakantie met een ongelooflijk landschap, ga dan naar de Caribische kust. We zullen proberen die keuze gemakkelijker te maken met onze keuze van beste verblijfplaatsen in Costa Rica.

San Jose

De hoofdstad van Costa Rica ligt in het midden van het land, waardoor het op gelijke afstand ligt van de Pacifische en de Caribische kust.  Het is een geweldige plek om te verblijven als je overal dichtbij wilt zijn en wilt genieten van het stadsleven. San José bruist met een groot aanbod aan heerlijke restaurants, cafés, bars en clubs. Veel remote werkers komen vroeg of laat naar San Jose vanwege haar grote digitale nomadengemeenschap, en het feit dat de stad een de beste internetverbindingen van het land heeft.

Pro-tip: Beste werkvriendelijke cafés om te genieten van geweldige Costa Ricaanse koffie: Philz Coffee, Voltaire Coffee House, Spectra Coffee en Crema Coffee Roasting.

Santa Teresa

Santa Teresa, gelegen op het schiereiland Nicoya aan de kust van de Stille Oceaan, is de perfecte bestemming voor mensen die helemaal weg willen zijn van alle beslommeringen van het stadsleven. De stad is de beste bestemming voor surfliefhebbers in Costa Rica. Santa Teresa is een uitstekende mix tussen pure natuur en een levendige stad, die veel coworking spaces en een goede internetverbinding biedt.

In je vrije tijd kun je ook genieten van tal van restaurants, koffietentjes en leuke activiteiten. Je moet zeker het strand van Santa Teresa bezoeken, één van de mooiste stranden ter wereld.

Puerto Viejo

Gelegen aan de Caribische kust, Puerto Viejo is een kleine, maar zeer levendige stad, beroemd om zijn witte zandstranden. De stad heeft een zeer diverse bevolking, en het is ook een geweldige plek om de lokale cultuur te leren kennen. Puerto Viejo heeft een grote internationale gemeenschap, en veel inwoners spreken Engels, Spaans en Creools.

Vergeleken met andere steden is Puerto Viejo betaalbaarder en er is een ruim aanbod aan activiteiten en bezienswaardigheden. Het nadeel is dat de stad is dat het wellicht niet de beste plek is voor remote werkers, vanwege het gebrek aan co-working spaces en een vrij onbetrouwbare internetverbinding. 

Tamarindo

Tamarindo kent een grote gemeenschap van jonge mensen zoals expats, digitale nomaden en backpackers. Als je wilt socializen met mensen van over de hele wereld dan is dit de workation bestemming voor jou.

 Je vindt er veel co-working en co-living spaces, cafés om remote te werken en betaalbare restaurants en bars. Tamarindo is ook een uitstekende bestemming voor surfers en watersportliefhebbers. 

Working poolside icon

Vind jouw perfecte accommodatie

Populaire accommodaties geschikt voor remote werk.

coming soon.

Come back soon to discover excellent remote work accommodations

wintersport insurance icon

Plan leuke activiteiten

Gemakkelijk & Veilig boeken van activiteiten in Costa Rica.

Hoe bereid je je voor op een workation in Costa Rica

Maak je klaar voor een onvergetelijk workation avontuur in het betoverende Costa Rica! Bekijk de visumvereisten,  de perfecte tijd om te gaan en ontdek de lokale faciliteiten voor remote werkers.

passport icon

Heb je een visum nodig?

Ontdek of je een visum nodig hebt om op afstand te werken vanuit Costa Rica.

Benieuwd in welke bestemmingen je zonder visum remote kunt werken?

Free holiday time icon

Beste tijd om vanuit Costa Rica te werken

De meest toeristische periode is december tot januari tijdens het droge seizoen. De prijzen zijn dan ook het hoogst. Maart en april worden ook beschouwd als hoogseizoen omdat velen voor Costa Rica kiezen als bestemming om hun paasvakantie door te brengen. Het laagseizoen is van september tot november, de prijzen zijn dan significant lager, maar het is tevens het regenseizoen. Wij raden aan om net voor het hoogseizoen te mikken, van juni tot augustus, wanneer het regenseizoen nog niet is begonnen en de prijzen betaalbaar zijn.

Voor jou geselecteerd!      10 Tips om productief te blijven op Workation

currency icon

Kosten van levensonderhoud

Costa Rica wordt beschouwd als een van de duurste landen in Latijns-Amerika. De reden is dat veel Amerikanen en Canadezen het land kiezen voor hun vakantie. Toch is het leven in Costa Rica nog steeds betaalbaarder dan in Nederland. Laten we enkele van de meest voorkomende uitgaven bekijken: 

 • Accommodatie: Tussen 700 euro en 1200 euro, afhankelijk van de locatie en de kamers;
 • Vervoer is nog steeds zeer betaalbaar met een enkele reis van 0,60 euro en zeer goedkope diensten van taxi’s en Uber;
 • Sommige goederen in de supermarkt zijn duurder, zoals bier, wijn en melk;
 • Een lunch in een restaurant kost tussen de 7 en 12 euro. Houd er rekening mee da je 10% servicekosten moet betalen;
 • De maandelijkse internetrekening is 30-40 euro;
Safe Wifi icon

Remote werk faciliteiten & Wi-Fi

De gemiddelde internetsnelheid van Costa Rica staat op de 80ste plaats ter wereld, met een gemiddelde internetsnelheid van 64,6 Mb/s. De populariteit van Costa Rica neemt gestaag toe onder remote werkers, digitale nomaden en expats. Je vindt er een overvloed aan coworking spaces:

Mobiele providers

Als je naar een land buiten de Europese Unie (EU) reist of van buiten de EU naar een EU-land reist, raden wij aan een lokale SIM-kaart voor jouw mobiele telefoon te kopen om roamingkosten voor gesprekken en data te vermijden. Wanneer je buiten de EU reist, zijn de “roam like at home” regels namelijk niet meer van toepassing, wat betekent dat je in het buitenland aanzienlijke kosten kunt maken voor het gebruik van jouw telefoon. Een lokale SIM-kaart kopen is een gemakkelijke en betaalbare manier om op reis verbonden te blijven, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over onverwachte kosten op jouw telefoonrekening.

Top 5 populaire co-working spaces in Costa Rica

San Jose, Costa Rica      

Samara, Costa Rica

Puerto Viejo, Costa Rica

Santa Teresa, Costa Rica

We Work

San Jose, Costa Rica

PRO TIP!      Je kunt real-time beschikbaarheid zien van co-working ruimtes met Croissant.
meet people

Hoe ontmoet je andere mensen die remote werken in Costa Rica?

Het is vrij eenvoudig om andere remote werkers in Costa Rica te ontmoeten en om vrienden te worden met de locals. De beste manieren zijn natuurlijk coworking spaces, Facebook groepen – waar je coole evenementen vindt, en meetup groepen.

Populaire Facebookgroepen

happy smile icon

Hoe zijn de locals in Costa Rica?

Stel je mensen voor die leven met Pura Vida als levensstijl op een land met een enorme biodiversiteit, een warm klimaat, twee oceaankusten en een prachtige natuur.  Ze krijgen een dagelijkse dosis zon en vitamine D. Zouden dit niet de gelukkigste mensen ter wereld lijken te zijn? Costa Ricanen zijn warme en gastvrije mensen. Ze kunnen niet goed of slecht nee zeggen, maar misschien is dat een van de redenen waarom Costa Ricanen tot de meest vriendelijke bevolkingen van Midden-Amerika behoren. Last but not least, zorgen de inwoners van Costa Rica met grote zorg voor hun omgeving, en het land dat zij het geluk hebben thuis te noemen. 

De lokale bevolking noemt zichzelf Ticos, een woord dat is afgeleid van hermanticos, wat kleine broeders betekent. Dit past goed, want Costa Ricanen hechten veel waarde aan familie, gemeenschap en saamhorigheid. Familie is het belangrijkste in Costa Rica. Kinderen worden opgevoed met de waarden loyaliteit en vrijgevigheid. Sociale interactie is ook belangrijk voor Tico’s. Zij maken graag een praatje met mensen, op straat of op het strand, en investeren tijd in het ontmoeten van nieuwe mensen. Omdat toerisme zo’n belangrijk onderdeel is van de economie van het land, zullen veel Tico’s hun uiterste best doen om uw tijd in Costa Rica onvergetelijk te maken. 

De inwoners van Costa Rica zijn trots op hun Spaanse en Indiaanse afkomst. Het resultaat is een cultureel landschap dat rijk is aan tradities, festivals en een keuken die vandaag de dag nog steeds floreert. Behalve het Pura Vida, volgen Tico’s nog een paar patronen om het leven te leiden. Zoals je al weet, zijn latino’s niet de besten in op tijd komen. Voor te laat komen gebruiken Tico’s de uitdrukking Tico Time, waardoor het een soort traditie wordt. Iets anders wat je moet weten voordat je het tegenkomt, is wat ‘choteo’ is. Dit wordt beschouwd als een grap, maar het kan vriendelijke ironie zijn of een rancuneuze aanval, afhankelijk van de gelegenheid. Toch kunnen Tico’s meestal verbergen wat ze echt willen uitdrukken met Choteo.

praktische zaken icon

Praktische zaken voor een workation naar Costa Rica

De officiële taal in Costa Rica is Spaans. De lokale bevolking spreekt vaak maar een beetje Engels. 

Er zijn twee internationale luchthavens in Costa Rica: in de hoofdstad San José en in Libera. Er is geen directe vlucht van Nederland naar Costa Rica. Je kunt een verbinding maken in de Verenigde Staten. De enige Europese maatschappij die dagelijks naar Costa Rica vliegt is Iberia, vanuit Madrid.

Voor een verblijf tot 90 dagen is geen visum nodig. 

De tijdzone is UTC-6 en ligt daarmee 8 uur achter op Nederland.

Voor Costa Rica zijn er twee soorten stekkers: A en B

De munteenheid is de Costa Ricaanse colon, maar Amerikaanse dollars worden ook geaccepteerd.  1 euro is ongeveer 682 colones. 

Pas op voor oplichters bij het wisselen van geld!

pros and cons list icon

Voordelen & nadelen van een workation in Costa Rica

Voordelen

 1. Prachtige natuur
 2. Sommige van de beste stranden ter wereld
 3. Vriendelijke bevolking
 4. Eén van de gelukkigste landen ter wereld

Nadelen

 1. Hoge kosten van levensonderhoud
 2. Internet is niet heel betrouwbaar op veel plaatsen
 3. Druk in het hoogseizoen

Krijg alle insider tips

Andere populaire bestemmingen

Populaire artikelen

Deel met vrienden of collega's

Facebook
Twitter
LinkedIn

Krijg alle insider tips (met een cadeautje)