Workation Bali

Ik-heb-niet-veel-tijd-wat-moet-ik-weten-sectie 👇

Rating: ​​🌴 🌴 🌴 🌴

Kosten van levensonderhoud: €1.500 – €2.300 p/m*

Voor wie: voor wie graag werkt in een tropisch paradijs met veel mogelijkheden om te netwerken.

Visum nodig: Ja

Gemiddelde internetsnelheid: 5 Mb/s

*Kosten zijn berekend voor 1 persoon

Inhoudsopgave

Is Bali een goede workation bestemming?

Bali, een exotisch Indonesisch eiland dat een bonte verzameling surfers, spirituele goeroes, fijnproevers, ondernemers en avonturiers aantrekt, is één van de kleurrijkste en meest tegenstrijdige plaatsen op aarde.

De mooie stranden, de unieke cultuur en het heerlijke weer, in combinatie met de zeer grote expat gemeenschap, maken het een perfecte workation bestemming. Of je nu besluit een hindoetempel te bezoeken of naar het strand te gaan om te zwemmen, je zult de beste werkpauzes hebben die je je kunt voorstellen.

Door zijn populariteit is Bali verrassend gemakkelijk te bereiken. Veel luchtvaartmaatschappijen bieden rechtstreekse vluchten naar het eiland aan.

Natuurlijk zijn er ook nadelen. Gentrificatie spaart geen enkele bezienswaardigheid, en Bali is geen uitzondering. Vervuiling door de opkomst van de industriële en toeristische sector maakt het probleem nog groter.

Het tijdsverschil van 7 uur kan in het begin onaangenaam zijn, maar de prachtige zonsopkomsten en zonsondergangen zijn het waard.

De kosten van levensonderhoud en huisvesting zijn veel lager dan in Nederland. Volgens Numbeo kun je in Ubud een appartement voor één persoon huren vanaf 197 euro en zelfs 257 euro per maand.

Uit eten gaan kan een majestueuze ervaring zijn door de talloze zoete en pittige smaken van de traditionele Balinese keuken. Uit eten gaan is hier ook heel betaalbaar. Een driegangendiner voor twee personen in een gemiddeld restaurant kost ongeveer 27 euro.

Het openbaar vervoer op Bali is beperkt. Je kunt vaak niet rekenen op treinen en bussen, dus zul je gebruik moeten maken van taxi’s, een auto moeten huren of, nog beter, een motor of scooter.

Bereid je voor op vreselijke verkeersopstoppingen en veel verwarring – de infrastructuur op het eiland is onderontwikkeld, en de meeste mensen hebben de neiging de regels te overtreden in een poging te ontsnappen aan het verkeer. Je zult veel getoeter horen dat je het gevoel van Zen kan ontnemen waarop je je had voorbereid toen je deze anders zo spirituele bestemming koos.

Populaire bestemmingen om remote te werken

Ubud

Dankzij de warme ontvangst van het boek Eat, Pray, Love van Elizabeth Gilbert en de daarop gebaseerde film is Ubud een culturele topbestemming op Bali. Het is perfect voor je als je wat vrije tijd in de natuur wilt doorbrengen. Duizenden digitale nomaden wonen al permanent op het eiland, dus je kunt veel nieuwe vrienden vinden in dit paradijselijke land zonder het comfort van de moderne zakelijke omgeving te missen.

Kijk ook eens naar Hubud – één van de meest innovatieve co-working spaces ter wereld. Daarnaast kun je, als je een fan bent van de bovengenoemde film, een dagelijkse privétour reserveren die je het eiland laat verkennen door de ogen van de hoofdpersoon.

Seminyak

Sommigen beschouwen Seminyak als één nog populairdere vakantiebestemming. In tegenstelling tot Ubud heeft het een feeststemming, die veel toeristen hierheen brengt, dus je kunt het beter vermijden als je wat privacy wilt.

Canggu

Canggu biedt de beste Balinese yogalessen en SPA locaties, dus als je op zoek bent naar een rustige plek voor een wellness retraite, zoek dan niet verder. Je kunt er leren surfen of genieten van de relaxte bohemien vibe van de plaatselijke restaurants.

Kuta

De beste feesten zijn in Kuta, waar het nachtleven een perfect onderkomen heeft gevonden in het amalgaam van pubs, bars, clubs en karaoke gelegenheden. Als je van plan bent om te gaan winkelen, moet je deze stad bezoeken, want het biedt geweldige aanbiedingen tegen betaalbare prijzen.

Uluwatu

Uluwatu is een verborgen juweeltje dat budgetaccommodatie biedt aan fervente surfers. Het heeft een oude tempel en een rustige sfeer die geschikt is voor een spirituele workation.

Wat kun je verwachten van een workation in Bali?

Free holiday time icon

Beste tijd om vanuit Bali te werken

Bali heeft het hele jaar door warm en zonnig weer.

Ze hebben hier twee seizoenen – nat en droog. Het droge seizoen duurt van mei tot september, en het natte tussen oktober en april. De regenperiodes zijn niet eng – het regent zelden langer dan een paar uur.

Toch is er misschien een afknapper en het is niet de regen. Ja, we hebben het over toeristische drukte. Als je wilt voorkomen dat je veel medereizigers tegenkomt en wilt genieten van een rustige tijd aan het strand, ga dan in mei, juni of september.

currency icon

Kosten van levensonderhoud

Volgens Numbeo zijn de huurprijzen in Ubud, Indonesië, bijna 70% goedkoper dan in Amsterdam. Restaurants op Bali zijn ook ongeveer 70% goedkoper dan in Nederland, wat dit eiland zeer betaalbaar maakt.

Je zult ongeveer 1500 euro – 2500 euro per maand uitgeven als je alleen naar Bali komt en ongeveer 3100 euro – 4900 euro als je met een gezin komt.

Safe Wifi icon

Faciliteiten & Wi-Fi

Het internet op Bali is vrij traag. Hoewel de meeste openbare plaatsen zijn uitgerust met gratis Wi-Fi, is de kwaliteit van de verbindingen verre van goed.

Wij raden je aan een lokale SIM-kaart aan te schaffen. Op Bali heb je voor veel dagelijkse taken, zoals het boeken van taxi’s en scooters, constante connectiviteit nodig. Je kunt nauwelijks overleven zonder data-abonnement. De belangrijkste lokale providers zijn Indosat Ooredoo IM3, Smartfren (werkt beter in Jakarta dan op Bali), Tri, Telkomsel (beste dekking voor de hoogste prijs), en XL Axiata (goedkoopste, maar laagste dekking).

Top 5 populaire co-working spaces in Bali

 Ubud, Bali     

Ubud en Canggu

Kuta, Bali          

 Canggu, Bali     

Seminyak

PRO TIP!  Regel je simkaart voordat je aankomt. Je kunt van tevoren een SIM-kaart bestellen en deze met behulp van Klook op het vliegveld ophalen. Zo heb je meteen een verbinding om jouw eerste stappen op Bali te zetten.

meet people

Hoe ontmoet je andere mensen die remote werken in Bali?

Een gemakkelijke manier om in contact te komen met andere remote werkers is een tijdje te werken vanuit een co-working space. Als je je avontuurlijk voelt, kun je een slaapplek boeken in een sociaal hostel en daar verschillende reizigers ontmoeten. Je kunt ook andere workationers online vinden en hen om tips & tricks vragen over werken op afstand en vrije tijd op Bali.

Populaire Facebookgroepen om mensen te ontmoeten

Populaire Meetup groepen

Meld je aan bij het Meetup-platform. Er zijn verschillende groepen van internationals die regelmatig bijeenkomsten organiseren. Dit de bekendste groepen:

Hoe zijn de locals in Bali ?

Balinezen zijn waarschijnlijk de vriendelijkste mensen op aarde. Vriendelijk, gracieus en gastvrij, de meesten spreken Engels en zullen je in elke situatie helpen.

De traditionele cultuur wordt op een voetstuk geplaatst, dus de plaatselijke bevolking organiseert vele prachtige hindoefestivals, zoals de Galungan-ceremonie, beroemd om de uitgebreide Barong-dans.

De Balinese levensstijl is ontspannen en informeel. Hoewel er in het verleden enige terroristische activiteiten plaatsvonden, is Bali tegenwoordig een over het algemeen een veilige bestemming, waarbij diefstal het meest voorkomende misdrijf is.

Hou er rekening mee dat je volgens de Indonesische wetgeving aansprakelijk bent als je een plaatselijke regel overtreedt.

Pro Tip: Laat je bagage nooit onbeheerd achter, want er zijn gevallen bekend van drugsdealers die drugs smokkelen in de tassen van onwetende toeristen die daarna lastige procedures ondergaan.

testimonial icon

Ervaringen van andere workationers

praktische zaken icon

Praktische zaken voor een workation naar Bali

De meeste Balinezen spreken enig Engels, zodat je in restaurants en winkels de weg kunt vinden en op een beginners niveau kunt communiceren.

De makkelijkste manier om Bali te bereiken is per vliegtuig. KLM Royal Dutch Airlines biedt rechtstreekse vluchten met één tussenstop van Amsterdam naar Denpasar, Bali. De laagste prijs van een enkele reis is ongeveer 780 euro.

Natuurlijk, afhankelijk van de datum, kan het zijn dat je een aansluitende vlucht moet nemen met meerdere transfers. Afhankelijk van het aantal overstappen kan de reis 16 tot 30 uur duren, dus bereid een boek of een lange podcast voor om de tijd te doden.

Ja, je hebt een visum voor Indonesië nodig als je een Nederlands staatsburger bent. De duur van je verblijf doet er niet toe – zelfs voor een workation van een week heb je een visum nodig.

Je kunt een E-VOA visum online aanvragen. Het E-VOA is een vergunning voor kort verblijf waarmee je 30 dagen op Bali kunt verblijven.

Je moet een standaard visum aanvragen als je langer wilt blijven.

Bali ligt 7 uur voor op Nederland. Daar moet je rekening mee houden voordat je op workation gaat, want het tijdsverschil kan van invloed zijn op hoe je jouw vergaderingen met collega’s of klanten in Nederland plant.

Op Bali gebruiken ze stekkers van het type C (de standaard Europese stekker) en stopcontacten van het type F. Het goede nieuws is dat Type F stopcontacten ook werken met stekkers C en E.

Lokale apparaten werken op 230 Volt bij 50Hz.

Als je als Nederlander naar Bali reist, zul je gelukkig geen problemen hebben, want er is bijna geen verschil in de stopcontacten.

De officiële munteenheid op Bali is de Indonesische Rupiah (IDR).

Pro Tip: Afdingen met marktkooplui is heel gewoon in Bali, dus aarzel niet om korting te vragen. Houd er rekening mee dat de lokale bevolking de prijzen voor toeristen toch vaak verhogen.

pros and cons list icon

Voordelen & nadelen van een workation in Bali

Voordelen

  1. Geweldig weer het hele jaar door
  2. Locals spreken genoeg Engels
  3. Authentieke cultuur en exotische keuken
  4. Betaalbare kosten van levensonderhoud
  5. Veel expats om vrienden mee te maken

Nadelen

  1. Internet is op veel plekken traag
  2. 7 uur tijdsverschil
  3. Slecht verkeer en vreselijke wegen
  4. Te veel toeristen

Regel jouw workation binnen 2 minuten

Hammock image desk chair text
studying icon

Ga goed voorbereid op workation

Meer weten? Lees verder met onze in-depth artikelen.

Tot zover deze bijdrage!

We hopen dat je (nog meer) zin hebt gekregen om je volgende Workation te plannen!Â