Workation Aruba

Ik-heb-niet-veel-tijd-wat-moet-ik-weten-sectie 👇

Rating: ​​🌴🌴 🌴 

Kosten van levensonderhoud: €1.600 euro – €2.200 p/m*

Voor wie:  Voor de rust-liefhebber die van het eilandleven wil genieten

Visum nodig: Geen

Gemiddelde internetsnelheid: 14,77 Mb/s

*Kosten zijn berekend voor 1 persoon

Inhoudsopgave

Is Aruba een goede workation bestemming?

Aruba, ook wel “One Happy Island” genoemd, is een van de gelukkigste landen ter wereld. Het eiland heeft veel natuurlijke rijkdommen en prachtige landschappen, waardoor het ideaal is voor natuurliefhebbers of iedereen die op zoek is naar rust. Dankzij het warme klimaat en het lage misdaadcijfer biedt Aruba workationers een ontspannen vakantie en een inspirerende omgeving om remote te werken. 

De gemiddelde internetsnelheid op het eiland is slechts 14 Mb/s. Kies daarom een goede remote werkplek uit met snelle Wi-Fi. In de steden zijn gelukkig meerdere goede co-working spaces met betrouwbaar internet te vinden. 

Voor ontspanning zit je op Aruba gebakken. Je vindt er prachtige stranden, een heerlijk vrije sfeer, en fantastisch zonnig weer. Alhoewel het eiland ver van Nederland in de Caribische Zee ligt, is Aruba een deelstaat van Nederland. Hierdoor is het makkelijk om de vriendelijke bevolking, goede restaurants en de leuke winkeltjes te leren kennen.

Aruba is een toeristische hotspot (in 2019 meer dan 2 miljoen!). Je vindt er een ruim aanbod aan accommodaties voor jouw workation. Verblijf in boetiekhotels, huur een appartement in de stad of een klein huisje aan het strand. De kosten voor levensonderhoud zijn op het eiland gemiddeld aan de hoge kant, maar daar krijg je veel voor terug. 

Populaire bestemmingen om remote te werken

Er zijn een hoop plekken te bezoeken op het eiland en elk is uniek op zijn eigen manier. Hieronder staan de twee beste bestemmingen op Aruba voor een workation.

Oranjestad

Oranjestad is de hoofd- en populaire havenstad van Aruba. In deze stad is van alles te doen en te beleven. Van lekker uit eten gaan in een van de vele restaurants en winkelen tot feesten in de nachtclubs. Door de ontspannen sfeer van Oranjestad heb je geen last van de drukte en chaos die je vaak vindt in een hoofdstad.

Er is comfortabel en gratis openbaar vervoer, zodat je de stad goed en makkelijk kunt verkennen. Door de vele hotels en pensions met bureaus of werkplekken is Oranjestad ook een prima plek om te werken. Ook zijn er meerdere moderne co-working spaces en Wi-Fi cafés.

Palm Beach

Palm Beach is de plaats met alle grote resorts van het eiland. Het is er daardoor het hele jaar door druk met toeristen. Je vindt er veel restaurants, casino’s, bars en winkels, maar ook enkele van de beste stranden van Aruba. Als je meer wilt zien van het natuurlijke landschap dan zijn er meerdere mooie hiking trails.

Wat kun je verwachten van een workation in Aruba?

Free holiday time icon

Beste tijd om vanuit Aruba te werken

De beste tijd om Aruba te bezoeken is van april tot augustus wanneer de prijzen voor accommodaties gemiddeld lager liggen. De drukste periode op Aruba is van januari tot maart. 

currency icon

Kosten van levensonderhoud

Net als de rest van de Caribische eilanden, is Aruba een duurdere workation bestemming. Het eiland is een typische bestemming voor luxe- en huwelijksreizen. Prijzen voor accommodatie variëren per plek. Voor een éénkamerappartement in het centrum betaal je tussen de 500 euro en 900 euro huur per maand. 

Naast de accommodatie wil je natuurlijk ook lekker kunnen genieten van je workation. Daarom hebben wij alvast voor je uitgezocht hoeveel je ongeveer kwijt zult zijn aan eten en drinken:

 • Ontbijt: $6.00 – $10.00
 • Lunch (sandwich): $6.00 – $14.00
 • Lunch (schotels): $12.00 – $20.00
 • Diner: $20.00 – $30.00
 • Koffie: $2.50
Safe Wifi icon

Faciliteiten & Wi-Fi

Een goede werkplek om remote te werken is natuurlijk comfortabel en heeft goede Wi-Fi. De gemiddelde Wi-Fi snelheid op Aruba is slechts 14,77 Mb/s. Veel hotels zijn nog niet ingespeeld op de workation trend en bieden nog geen specifieke remote werkplekken aan. Co-working spaces bieden waarschijnlijk meer comfort met een professionele werkomgeving, betrouwbare Wi-Fi en laagdrempelige interactie met andere remote werkers. Een goed alternatief voor een co-working space zijn de Wi-Fi cafés verspreid over het eiland.  Dit is onze top 5 van co-working spaces en laptopvriendelijke cafés op Aruba.

Top 4 populaire co-working plekken in Aruba

 Oranjestad, Aruba

Oranjestad, Aruba

Oranjestad, Aruba           

Oranjestad, Aruba       

PRO TIP!     

Pro-tip: Koop de Visit Aruba Plus Card – Op het toeristenbureau vind je een bezoekersprogramma dat korting biedt op meer dan 85 locaties op Aruba, waaronder restaurants, winkels, activiteiten en attracties.
Pro-tip: Huur een fiets. Het eiland is relatief klein en veel plekken zijn goed te bereiken met de fiets. De fietshuur kost 25 dollar per dag; voor vijf dagen 69 dollar.

meet people

Hoe ontmoet je andere mensen die remote werken in Aruba?

Aruba heeft een levendige gemeenschap van digitale nomaden en remote werkers waarbij je je makkelijk kan aansluiten. De co-working spaces zijn een uitstekende plek om andere remote werkers te ontmoeten. Ook zijn er enkele Facebook en Meetup groepen:

Populaire Facebookgroepen om mensen te ontmoeten

Hoe zijn de locals in Aruba?

De eerste bewoners van Aruba waren een vredelievende stam, de Arawak-indianen. Die mentaliteit is bewaard gebleven tot op de dag van vandaag. De lokale bevolking is een vriendelijk en rustig volk en is altijd bereid om de bezoekers van het eiland te helpen. Ze houden van een goede tijd en zijn gastvrij. De meeste Arubanen spreken minimaal vier talen, waaronder Engels, Spaans, Nederlands en Papiamento. Je zult als Nederlander in ieder geval geen moeite hebben om met hen te communiceren.

Doordat Aruba de thuisbasis is van meer dan 90 nationaliteiten is er een enorme diversiteit in hun keuken. Het typische eten kan worden omschreven als een combinatie van Caribische, Afrikaanse en Europese keukens. Enkele gerechten die je absoluut moet proberen zijn Keshi yena en gebakken bakbanaan. Keshi Yena is een gerecht door de Nederlandse keuken beïnvloed gerecht, bestaande uit met kruidig vlees gevulde kaas. De gebakken bakbanaan wordt meestal geserveerd als bijgerecht.

Hou je van een feestje? Er worden gedurende het jaar meerdere festivals en feesten georganiseerd op het eiland die de cultuur van Aruba uitdragen. De meest bekende zijn Betico Day, Dera Gay, en de dag van de Vlag en het Volkslied.

praktische zaken icon

Praktische zaken voor een workation naar Aruba

Ja, bijna alle locals spreken Engels

Er is een rechtstreekse vlucht van Nederland naar Aruba. De reis duurt bijna 10 uur.  De vluchtprijs is afhankelijk van de tijd van het jaar. De goedkoopste maand om naar Aruba te vliegen is februari. Enkele maatschappijen die rechtstreekse vluchten van Amsterdam naar Aruba aanbieden zijn KLM Royal, Dutch Airlines en TUI Fly Nederland. Er zijn ook vluchten vanuit Brussel en Frankfurt.

Nederlanders hebben geen visum nodig voor een workation op Aruba.

Het is 6 uur vroeger op Aruba vergeleken met Nederland.

De stopcontacten op Aruba zijn van het type A, B, en F. De standaard spanning is 127 V, en de standaard frequentie is 60 Hz.

De munteenheid van Aruba is de Florin, aangeduid met de letters “Awg.” maar ook algemeen bekend als “Afl.”. 1 dollar is gem. 1,80 florin, en 1 euro is gem. 1,88 florin. De Amerikaanse dollar wordt overal op het eiland geaccepteerd. De euro slechts op enkele plekken.

pros and cons list icon

Voordelen & nadelen van een workation in Aruba

Voordelen

 1. Zeer veilig als workation bestemming
 2. Het hele jaar door warm weer
 3. Iedereen spreekt Engels
 4. Betrouwbaar internet

Nadelen

 1. Verblijf op het eiland is niet goedkoop
 2. Hoge luchtvochtigheid
 3. In de zomer kunnen de temperaturen behoorlijk oplopen
 4. Minder goede medische zorg naar Europese standaarden
Workingfromhammock logo icon

Volledig ontzorgd op workation

Geen zin om je hele workation zelf te regelen? Schrijf je dan hieronder in en wees de eerste die speciaal volledig verzorgde workation deals in je inbox ontvangt! 👇

Ja, ik wil op workation. Hou me op de hoogte!

Woman working on a laptop while laying in a hammock
studying icon

Ga goed voorbereid op workation

Meer weten? Lees verder met onze in-depth artikelen.

Tot zover deze bijdrage!

We hopen dat je (nog meer) zin hebt gekregen om je volgende Workation te plannen!